Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Majonezowo-jogurtowy sos curry z sezamem ma łagodny, słodkawy smak i przyjemny aromat. Słodycz nadaje mu złocista cebulka, a "orzechową" nutkę - podprażone na suchej patelni ziarna sezamu. Sos curry z sezamem przyrządzamy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY (kto lubi, może też z Majonezem Omega 3:6 WINIARY). Doskonały do "orientalnych" mięs z rusztu (szczególnie drobiu), a także pieczonego kurczaka podawanego na gorąco lub na zimno. Bardzo smaczny także na kremowym twarożku (zamiast jogurtu), jako dip do krakersów lub warzyw.
Przygotowanie
18 min
Krok 1
2 min
Majonez wymieszaj z jogurtem.
Krok 2
0 min
Sezam upraż na suchej patelni, ostudź.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj curry, zasmaż i ostudź.
Krok 4
2 min
Wymieszaj składniki sosu. Dopraw solą i cukrem.
Krok 5
1 min
Możesz podawać jako dodatek do mięs.
Krok 1
z
5
Majonez wymieszaj z jogurtem.
Krok 2
z
5
Sezam upraż na suchej patelni, ostudź.
Krok 3
z
5
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj curry, zasmaż i ostudź.
Krok 4
z
5
Wymieszaj składniki sosu. Dopraw solą i cukrem.
Krok 5
z
5
Możesz podawać jako dodatek do mięs.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0