Sos curry z sezamem
18min
Łatwy
2
płaskich łyżek
1
Jogurt naturalny
3
płaskich łyżek
Sezam
1
Cebula
1
Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1
łyżeczka
Curry
trochę
Sól
trochę
Cukier
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
18 min
Krok 1
2 min
Majonez wymieszaj z jogurtem.
Krok 2
0 min
Sezam upraż na suchej patelni, ostudź.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj curry, zasmaż i ostudź.
Krok 4
2 min
Wymieszaj składniki sosu. Dopraw solą i cukrem.
Krok 5
1 min
Możesz podawać jako dodatek do mięs.
Majonezowo-jogurtowy sos curry z sezamem ma łagodny, słodkawy smak i przyjemny aromat. Słodycz nadaje mu złocista cebulka, a "orzechową" nutkę - podprażone na suchej patelni ziarna sezamu. Sos curry z sezamem przyrządzamy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY (kto lubi, może też z Majonezem Omega 3:6 WINIARY). Doskonały do "orientalnych" mięs z rusztu (szczególnie drobiu), a także pieczonego kurczaka podawanego na gorąco lub na zimno. Bardzo smaczny także na kremowym twarożku (zamiast jogurtu), jako dip do krakersów lub warzyw.
Komentarze 0