Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszna lutenica z miodem to aromatyczny dodatek do wielu dań, sałatek, a nawet kanapek.
Przygotowanie
70 min
krok 1
40 min
Papryki umyj, usuń pestki i białe błony, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż skórka zacznie się mocno przypalać (ok. 30 minut). Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, włóż je do foliowego woreczka i chwilę poczekaj, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu. Następnie obierz papryki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
Krok 2
10 min
Do naczynia włóż papryki, drobno posiekane ząbki czosnku, miód, sól i przecier pomidorowy. Olej delikatnie podgrzej i dodaj do reszty składników.
Krok 3
20 min
Wlej lutenicę do słoików, dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
krok 1
z
3
Papryki umyj, usuń pestki i białe błony, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż skórka zacznie się mocno przypalać (ok. 30 minut). Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, włóż je do foliowego woreczka i chwilę poczekaj, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu. Następnie obierz papryki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
Krok 2
z
3
Do naczynia włóż papryki, drobno posiekane ząbki czosnku, miód, sól i przecier pomidorowy. Olej delikatnie podgrzej i dodaj do reszty składników.
Krok 3
z
3
Wlej lutenicę do słoików, dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0