Lutenica z miodem

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Сандра

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  kg
Papryka czerwona
400  g
Przecier pomidorowy
100  g
100  g
Miód
200  g
Olej
20  g
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.29 g
Węglowodany
39.26 g
Tłuszcze
21.33 g
Wartość energetyczna
361.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna lutenica z miodem to aromatyczny dodatek do wielu dań, sałatek, a nawet kanapek.
Gotujmy

Przygotowanie

70 min
krok 1
40 min
Papryki umyj, usuń pestki i białe błony, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż skórka zacznie się mocno przypalać (ok. 30 minut). Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, włóż je do foliowego woreczka i chwilę poczekaj, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu. Następnie obierz papryki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
Krok 2
10 min
Do naczynia włóż papryki, drobno posiekane ząbki czosnku, miód, sól i przecier pomidorowy. Olej delikatnie podgrzej i dodaj do reszty składników.
Krok 3
20 min
Wlej lutenicę do słoików, dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
Lutenica z miodem

krok 1 z 3

Papryki umyj, usuń pestki i białe błony, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż skórka zacznie się mocno przypalać (ok. 30 minut). Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, włóż je do foliowego woreczka i chwilę poczekaj, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu. Następnie obierz papryki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.

Lutenica z miodem

Krok 2 z 3

Do naczynia włóż papryki, drobno posiekane ząbki czosnku, miód, sól i przecier pomidorowy. Olej delikatnie podgrzej i dodaj do reszty składników.

Lutenica z miodem

Krok 3 z 3

Wlej lutenicę do słoików, dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika