Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Lutenica z miodem

Lutenica z miodem

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Сандра

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  kg
Papryka czerwona
400  g
Przecier pomidorowy
100  g
Czosnek
100  g
Miód
200  g
Olej
20  g
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.29 g
Węglowodany
39.26 g
Tłuszcze
21.33 g
Wartość energetyczna
361.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszna lutenica z miodem to aromatyczny dodatek do wielu dań, sałatek, a nawet kanapek.

Przygotowanie

70 min
  • krok 1

    40 min
    Papryki umyj, usuń pestki i białe błony, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż skórka zacznie się mocno przypalać (ok. 30 minut). Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, włóż je do foliowego woreczka i chwilę poczekaj, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu. Następnie obierz papryki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
  • Krok 2

    10 min
    Do naczynia włóż papryki, drobno posiekane ząbki czosnku, miód, sól i przecier pomidorowy. Olej delikatnie podgrzej i dodaj do reszty składników.
  • Krok 3

    20 min
    Wlej lutenicę do słoików, dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
Lutenica z miodem

krok 1 z 3

Papryki umyj, usuń pestki i białe błony, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż skórka zacznie się mocno przypalać (ok. 30 minut). Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, włóż je do foliowego woreczka i chwilę poczekaj, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu. Następnie obierz papryki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.

Lutenica z miodem

Krok 2 z 3

Do naczynia włóż papryki, drobno posiekane ząbki czosnku, miód, sól i przecier pomidorowy. Olej delikatnie podgrzej i dodaj do reszty składników.

Lutenica z miodem

Krok 3 z 3

Wlej lutenicę do słoików, dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dip
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pyszna mięsno – warzywna tarta

    Pyszna mięsno – warzywna tarta

    1 godz 55 min Łatwy
  • Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    Zupa meksykańska z mięsem mielonym

    1 godz Łatwy
  • Czerwone papryki faszerowane mięsem

    Czerwone papryki faszerowane mięsem

    1 godz 23 min Łatwy
  • Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

    Faszerowana papryka w sosie pomidorowym

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu