Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lutenica z miodem
Dodaj do CookBook

Lutenica z miodem

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Сандра
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  kg
Papryka czerwona
400  g
Przecier pomidorowy
100  g
Czosnek
100  g
Miód
200  g
Olej
20  g
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.3 g
Wartość energetyczna
361.3 kcal
Tłuszcze
21.3 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Lutenica z miodem - z pewnością nazwa tego wyjątkowego dodatku nie mówi nam zbyt wiele. Niemniej jednak wielu z nas prawdopodobnie już się z tą smakowitą pastą zapoznało. Jest ona bowiem serwowana w wielu restauracjach i cieszy się ogromną popularnością szczególnie w krajach Bałkańskich. Jednak czym jest lutenica i skąd ona dokładnie pochodzi? Otóż w tym momencie warto odwołać się do języka serbskiego, w którym słowo ljuto oznacza nic innego jak tylko pikantny. W ten sposób można najlepiej scharakteryzować lutenicę, która jest pikantną pastą warzywną bazującą głównie na papryce. Pochodzi ona właśnie w Bałkanów - głównie przygotowuje się ją w Bułgarii, Macedonii oraz Serbii. Oprócz papryki, może ona zawierać dodatek pieczonego bakłażana, marchew, orzechy, a także cukier i sól. Lutenicę przygotowuje się na wiele sposobów - w zależności od kraju, a także od własnych preferencji.

Lutenica z miodem - oryginalny przepis do wykonania w domu


Lutenica z miodem to nieco inna, nowoczesna interpretacja tradycyjnego przepisu. Niemniej jednak tę smakowitą, pikantną pastę warzywną możemy przygotować we własnym zakresie. Dzięki temu będziemy mieć do niej dostęp zawsze wtedy, kiedy przyjdzie nam na nią ochota. Tak naprawdę, potrzebne nam będzie tylko kilka warzyw, przyprawy oraz odrobina cierpliwości. Podstawę będą stanowić wydrylowane, pieczone papryki. Powinny one zostać zmiksowane wraz z kilkom ząbkami czosnku, łyżeczką miodu, podgrzanym olejem i innymi przyprawami. Koniecznie pamiętajmy o dodatku chilli - w zależności od tego, jaki stopień pikantności chcemy uzyskać. Przygotowaną pastę wystarczy przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez około 20 minut. Lutenicę z miodem w słoiczkach możemy dość długo przechowywać i korzystać z niej, kiedy zajdzie taka potrzeba.

Jak i z czym serwować lutenicę z miodem?


Lutenica z miodem to dodatek idealnie pasujący do świeżego, chrupkiego pieczywa. Możemy więc wykorzystać ją w formie pasty kanapkowej i przygotować w ten sposób typowo bałkańską przekąskę. Jednocześnie, możemy także zdecydować się na kultowe danie bułgarskiej kuchni, czyli dodanie do lutenicy fasoli lub bobu. Wówczas wystarczy całość podsmażyć na patelni i podawać z dodatkiem klasycznego chlebka pita. W ten sposób przygotujemy smakowite sanie główne, które sprawdzi się podczas każdej okazji. Lutenicę z miodem można także potraktować jako pikantny i aromatyczny dodatek do dań obiadowych na bazie wołowiny lub dziczyzny, z którą się ona świetnie skomponuje.

Przygotowanie

70 min
  • krok 1

    40 min
    Papryki umyj, usuń pestki i białe błony, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż skórka zacznie się mocno przypalać (ok. 30 minut). Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, włóż je do foliowego woreczka i chwilę poczekaj, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu. Następnie obierz papryki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
  • Krok 2

    10 min
    Do naczynia włóż papryki, drobno posiekane ząbki czosnku, miód, sól i przecier pomidorowy. Olej delikatnie podgrzej i dodaj do reszty składników.
  • Krok 3

    20 min
    Wlej lutenicę do słoików, dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
Lutenica z miodem

krok 1 z 3

Papryki umyj, usuń pestki i białe błony, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz, aż skórka zacznie się mocno przypalać (ok. 30 minut). Po tym czasie wyjmij papryki z piekarnika, włóż je do foliowego woreczka i chwilę poczekaj, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu. Następnie obierz papryki i zmiksuj na gładką masę. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.

Lutenica z miodem

Krok 2 z 3

Do naczynia włóż papryki, drobno posiekane ząbki czosnku, miód, sól i przecier pomidorowy. Olej delikatnie podgrzej i dodaj do reszty składników.

Lutenica z miodem

Krok 3 z 3

Wlej lutenicę do słoików, dobrze zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dip
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu