Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami
Dodaj do CookBook

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

(0)
30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  Płaska łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1  szklanka
Suszone pomidory
0.75  szklanka
Czarne oliwki
4  ząbków
Czosnek
0.5  szklanka
Suszone pomidory
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
21.6 g
Wartość energetyczna
201.1 kcal
Tłuszcze
13.4 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Suszone pomidory są jednocześnie doskonałą przyprawą, dodatkiem i składnikiem bazowym intensywnych w smaku sosów czy past. Ich walory smakowe są o wiele bardziej wyraziste niż ma to miejsce w przypadku pomidorów świeżych. Suszone pomidory można kupić w wersji zwykłej oraz marynowane w oliwie czy oleju. Te pierwsze przed przygotowaniem pasty warto namoczyć w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, która pełni rolę naturalnego konserwantu. Pasta z suszonych pomidorów nawet w bardzo niewielkiej ilości zupełnie odmieni smak codziennych kanapek i przekąsek, takich jak krakersy, chipsy czy paluszki. Można stosować ją także w roli dipu do surowych warzyw. Jak przygotować pastę z suszonych pomidorów we włoskim stylu? 


Sprawdzony przepis na pastę z suszonych pomidorów i czosnku - po włosku

Istnieje wiele przepisów na pastę z suszonych pomidorów. Pomidory można zmiksować zarówno z orzechami, jak i z pestkami czy ziarnami, na przykład z prażonym słonecznikiem. We włoskiej wersji pasta z suszonych pomidorów i czosnku bazuje jednak na innym składniku - na czarnych oliwkach. To oliwek w przepisie jest najwięcej, choć nie oznacza to, że dominują one w smaku gotowej pasty. Obok nich najważniejszym składnikiem tej receptury jest też świeży czosnek, który doskonale pasuje do suszonych pomidorów. Tak naprawdę, po odmierzeniu wszystkich składników przygotowanie pasty jest już zadaniem banalnie prostym. Wystarczy przyprawić wszystko czarnym pieprzem oraz płynną przyprawą Maggi, a następnie zmiksować całość na gładką masę. Do pasty można dodać także świeże zioła - my proponujemy natkę pietruszki. Jeśli pasta jest zbyt gęsta i nie poddaje się ostrzom blendera, można dodać do niej nieco oliwy lub niewielką ilość przegotowanej wody. Dobrze sprawdzi się także olej, bądź oliwa z pomidorów - jeśli do przepisu stosujesz pomidory z zalewy.


Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem - do czego się nadaje?

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem ma niesamowicie wyrazisty smak i aromat. Najczęściej stosowana jest zamiast masła jako dodatek do pieczywa. Można serwować ją na kanapkach wraz z wędliną, serem i ulubionymi warzywami. Samodzielnie sprawdzi się jednak równie doskonale. Gotową pastę z suszonych pomidorów można traktować też jako dip, na przykład do surowych warzyw i krakersów. Ten wyrazisty dodatek może pełnić również rolę farszu, na przykład do roladek z kurczaka. Warto wypróbować domową pastę z suszonych pomidorów nawet jako przyprawę do sosów - wystarczy dodać kilka łyżek do śmietanki i podać z ugotowanym makaronem, aby cieszyć się smacznym daniem gotowym w kilka minut.

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    28 min
    Wszystkie składniki pasty umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj na gęstą pastę.
  • Krok 2

    1 min
    W razie potrzeby dodaj więcej oliwy, aby pasta nie była zbyt gęsta.
  • Krok 3

    1 min
    Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Krok 1 z 3

Wszystkie składniki pasty umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj na gęstą pastę.

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Krok 2 z 3

W razie potrzeby dodaj więcej oliwy, aby pasta nie była zbyt gęsta.

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Krok 3 z 3

Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Daga

W przepisie chyba jest błąd. W składnikach wymienione są dwa razy suszone pomidory. Raz 1 szklanka, poniżej 0,5 szklanki? Czyli w sumie 1 i 0,5 szklanki? Czy wymieniony miał być inny składnik?
Anonim (niezweryfikowany) 01/11/2022-05:05 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym

    23 min Łatwy
  • Pasta z makreli wędzonej i jajek

    Pasta z makreli wędzonej i jajek

    20 min Łatwy
  • Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

    Chrupiące kanapki z pastą jajeczną i pastą z suszonych pomidorów

    22 min Łatwy
  • Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu