
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Choć klasyczny przepis bazuje na połączeniu mięsa, rzymskiej sałaty, dressingu wykonanego z majonezu, czosnku, parmezanu i białego octu winnego oraz grzanek lub świeżego pieczywa, tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, by wkomponować w to danie inne dodatki. Dzięki temu możesz dopasować przepis do własnych upodobań. Wprowadź do niej na przykład czarne lub zielone oliwki albo słodkie pomidorki koktajlowe. Sos możesz urozmaicić, łącząc go z filetami anchois.
Wykonanie sałatki cezar nie zajmie więcej niż 45 minut. Możesz do niej użyć gotowych grzanek albo zrobić je własnoręcznie. Pierś z kurczaka przygotuj według instrukcji na opakowaniu WINIARY Pomysł na…, a kiedy ostygnie, pokrój ją w plastry. Przygotuj sos, przeciskając przez praskę czosnek, łącząc go z filecikami anchois, serem, majonezem, octem i przyprawami. Wszystkie składniki możesz ze sobą wymieszać lub ułożyć na talerzach, polać sosem i posypać dodatkowo startym parmezanem.
Przygotowanie
Krok 1
2 minKrok 2
8 minKrok 3
5 minKrok 4
15 minKrok 5
5 minKrok 6
5 minKrok 7
3 minKrok 8
1 minKrok 9
1 minKrok 1 z 9
Grzanki (pokrojone w kostkę) możesz przygotować w piekarniku albo na patelni.
Krok 2 z 9
Piekarnik – rozgrzej do 200°C. Grzanki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, posyp solą i piecz ok. 8 minut – do momentu aż grzanki będą lekko brązowe.
Krok 3 z 9
Patelnia – na gorącą oliwę wrzuć kostki chleba. Obsmaż, często obracając, aż się lekko zrumienią. Wyjmij z oliwy i dopraw solą i pieprzem.
Krok 4 z 9
Przygotuj piersi z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu WINIARY Pomysł na... . Poczekaj, aż ostygnie i pokrój albo porwij w plastry.
Krok 5 z 9
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj filecik anchois (zależy jak lubisz, wystarczy jeden, albo nie musisz dodać w ogóle), wymieszaj w jedną masę za pomocą widelca.
Krok 6 z 9
Zetrzyj trochę sera, dodaj majonez, ocet, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej jogurt. Jeśli dressing jest za gęsty – dodaj odrobinę wody.
Krok 7 z 9
Ser do sałatki zetrzyj na tarce lub obieraczką do warzyw.
Krok 8 z 9
Sałatę podziel na liście, ułóż w misce. Dodaj połowę kurczaka, połowę grzanek i większość dressingu. Wymieszaj delikatnie.
Krok 9 z 9
Na koniec dodaj resztę kurczaka, grzanki i pozostały dressing, posyp serem. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0