Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

(0)
41min
Łatwy
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Bakłażan
4  łyżek
Pasta Tahini
2  ząbków
Czosnek
0.5 
Sok z połówki cytryny
trochę
Oliwa
trochę
Natka pietruszki
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.98 g
Węglowodany
17.9 g
Tłuszcze
11.01 g
Wartość energetyczna
173.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sprawdź jak przygotować Baba ghanoush z Jagną Niedzielską!

TIPY:
- pastę przechowuj w lodówce, w szklanym lub porcelanowym naczyniu, do 2-3 dni. Jeśli pokryjesz pastę cienką warstwą oliwy lub oleju, stworzysz warstwę konserwującą. Pasta wtedy poleży do 4-5 dni.
- bakłażana przechowuj w szufladzie w lodówce, uważając, żeby nie został zgnieciony przez inne produkty, wtedy łatwiej i szybciej się psuje.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    30 min
    Bakłażany upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 20-25 min., czyli do momentu, aż skórka bakłażana będzie całkowicie spalona, będzie się kruszyć.
  • Krok 2

    10 min
    Po tym czasie wyciągnij sam miąższ z bakłażana, połącz z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oliwy, całość zblenduj.
  • Krok 3

    1 min
    Dopraw solą i oprósz natką pietruszki.
Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Krok 1 z 3

Bakłażany upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 20-25 min., czyli do momentu, aż skórka bakłażana będzie całkowicie spalona, będzie się kruszyć.

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Krok 2 z 3

Po tym czasie wyciągnij sam miąższ z bakłażana, połącz z czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oliwy, całość zblenduj.

Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana

Krok 3 z 3

Dopraw solą i oprósz natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dip
  • Kuchnia arabska
  • Obiad
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Pieczone plastry bakłażana

    Pieczone plastry bakłażana

    1 godz 2 min Średni
  • Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

    Pieczony bakłażan z fetą w sosie pomidorowym

    30 min Łatwy
  • Bakłażan pieczony z serem

    Bakłażan pieczony z serem

    57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu