Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Baba z tłuczonymi ziemniakami
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj

Baba z tłuczonymi ziemniakami

(1)
1 godz 17 min
Łatwy
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Jajko
120  g
Cukier
350  g
Mąka pszenna pełnoziarnista lub uniwersalna, zwykła mąka pszenna
8  g
Drożdże suszone (lub 25 g świeżych)
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
2 
Ugotowane ziemniaki pozostałe z obiadu
150  ml
Mleko roślinne lub krowie
1  szczypta
Sól
0.75  szklanka
Cukier puder
5  łyżek
Sok z cytryny, jabłkowy, marchewkowy albo z buraków
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.02 g
Węglowodany
74.8 g
Tłuszcze
11.59 g
Wartość energetyczna
433.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Porady: 1. Ciasto można upiec w dowolnej formie.
2. Czerstwe ciasto można podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Świetnie smakuje z poranną kawą.
3. Świeże drożdże możemy mrozić przez maksymalnie 6 miesięcy. Warto je wcześniej podzielić na porcje po 25 g, żeby nie trzeba było rozmrażać drożdży w całości.
4. Ciasto możemy mrozić do 3 miesięcy.

Przygotowanie

77 min
  • Krok 1

    20 min
    Ziemniaki ugotuj.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
  • Krok 3

    15 min
    Ziemniaki ugnieć. Dodaje je do utartych jajek. Następnie dodaj majonez, letnie mleko roślinne lub krowie, drożdże, mąkę oraz sól. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
  • Krok 4

    2 min
    Foremkę wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej do niej wymieszaną masę.
  • Krok 5

    30 min
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 min.
  • Krok 6

    5 min
    Cukier puder wymieszaj z sokiem. Powstałym lukrem oblej upieczoną i ostudzoną babę.
Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 1 z 6

Ziemniaki ugotuj.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 2 z 6

Jajka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 3 z 6

Ziemniaki ugnieć. Dodaje je do utartych jajek. Następnie dodaj majonez, letnie mleko roślinne lub krowie, drożdże, mąkę oraz sól. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 4 z 6

Foremkę wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej do niej wymieszaną masę.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 5 z 6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 min.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 6 z 6

Cukier puder wymieszaj z sokiem. Powstałym lukrem oblej upieczoną i ostudzoną babę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Ziemniaki

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

    13 godz 55 min Średni
  • Pascha wielkanocna

    Pascha wielkanocna

    2 godz 2 min Łatwy
  • Szybki sernik z rodzynkami

    Szybki sernik z rodzynkami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto dyniowe

    Ciasto dyniowe

    3 godz 47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu