Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

0
77 min
Łatwy

Składniki

-
8 8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Jajko
120 g
Cukier
350 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
8 g
Drożdże suszone
2 
Ziemniaki
150 ml
Mleko
1 szczypta
Sól
0.75 szklanka
Cukier puder
5 łyżek
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
11.39 g
Białko
9.65 g
Węglowodany
65.67 g
Wartość energetyczna
389.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

77 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki ugotuj.
Krok 2
5 min
Jajka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
Krok 3
15 min
Ziemniaki ugnieć. Dodaje je do utartych jajek. Następnie dodaj majonez, letnie mleko roślinne lub krowie, drożdże, mąkę oraz sól. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
Krok 4
2 min
Foremkę wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej do niej wymieszaną masę.
Krok 5
30 min
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 min.
Krok 6
5 min
Cukier puder wymieszaj z sokiem. Powstałym lukrem oblej upieczoną i ostudzoną babę.
Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 1 z 6

Ziemniaki ugotuj.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 2 z 6

Jajka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 3 z 6

Ziemniaki ugnieć. Dodaje je do utartych jajek. Następnie dodaj majonez, letnie mleko roślinne lub krowie, drożdże, mąkę oraz sól. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 4 z 6

Foremkę wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej do niej wymieszaną masę.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 5 z 6

Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 min.

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Krok 6 z 6

Cukier puder wymieszaj z sokiem. Powstałym lukrem oblej upieczoną i ostudzoną babę.

Porady:

1. Ciasto można upiec w dowolnej formie.
2. Czerstwe ciasto można podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Świetnie smakuje z poranną kawą.
3. Świeże drożdże możemy mrozić przez maksymalnie 6 miesięcy. Warto je wcześniej podzielić na porcje po 25 g, żeby nie trzeba było rozmrażać drożdży w całości.
4. Ciasto możemy mrozić do 3 miesięcy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika