
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Baba z tłuczonymi ziemniakami
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
2. Czerstwe ciasto można podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Świetnie smakuje z poranną kawą.
3. Świeże drożdże możemy mrozić przez maksymalnie 6 miesięcy. Warto je wcześniej podzielić na porcje po 25 g, żeby nie trzeba było rozmrażać drożdży w całości.
4. Ciasto możemy mrozić do 3 miesięcy.
Przygotowanie
Krok 1
20 minKrok 2
5 minKrok 3
15 minKrok 4
2 minKrok 5
30 minKrok 6
5 min
Krok 1 z 6
Ziemniaki ugotuj.

Krok 2 z 6
Jajka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.

Krok 3 z 6
Ziemniaki ugnieć. Dodaje je do utartych jajek. Następnie dodaj majonez, letnie mleko roślinne lub krowie, drożdże, mąkę oraz sól. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 4 z 6
Foremkę wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej do niej wymieszaną masę.

Krok 5 z 6
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 min.

Krok 6 z 6
Cukier puder wymieszaj z sokiem. Powstałym lukrem oblej upieczoną i ostudzoną babę.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0