Baba z tłuczonymi ziemniakami
1 godz 17 min
Łatwy
3
Jajko
120
g
Cukier
350
g
Mąka pszenna pełnoziarnista
8
g
Drożdże suszone
4
łyżek
2
Ziemniaki
150
ml
Mleko
1
szczypta
Sól
0.75
szklanka
Cukier puder
5
łyżek
Sok z cytryny
.
Wartości odżywcze
Białko
9.65 g
Węglowodany
65.67 g
Tłuszcze
11.39 g
Wartość energetyczna
389.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
77 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki ugotuj.
Krok 2
5 min
Jajka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
Krok 3
15 min
Ziemniaki ugnieć. Dodaje je do utartych jajek. Następnie dodaj majonez, letnie mleko roślinne lub krowie, drożdże, mąkę oraz sól. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
Krok 4
2 min
Foremkę wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej do niej wymieszaną masę.
Krok 5
30 min
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 min.
Krok 6
5 min
Cukier puder wymieszaj z sokiem. Powstałym lukrem oblej upieczoną i ostudzoną babę.
Porady:
1. Ciasto można upiec w dowolnej formie.
2. Czerstwe ciasto można podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Świetnie smakuje z poranną kawą.
3. Świeże drożdże możemy mrozić przez maksymalnie 6 miesięcy. Warto je wcześniej podzielić na porcje po 25 g, żeby nie trzeba było rozmrażać drożdży w całości.
4. Ciasto możemy mrozić do 3 miesięcy.
2. Czerstwe ciasto można podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Świetnie smakuje z poranną kawą.
3. Świeże drożdże możemy mrozić przez maksymalnie 6 miesięcy. Warto je wcześniej podzielić na porcje po 25 g, żeby nie trzeba było rozmrażać drożdży w całości.
4. Ciasto możemy mrozić do 3 miesięcy.
Komentarze 0