Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Porady:
1. Ciasto można upiec w dowolnej formie.
2. Czerstwe ciasto można podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Świetnie smakuje z poranną kawą.
3. Świeże drożdże możemy mrozić przez maksymalnie 6 miesięcy. Warto je wcześniej podzielić na porcje po 25 g, żeby nie trzeba było rozmrażać drożdży w całości.
4. Ciasto możemy mrozić do 3 miesięcy.
Przygotowanie
77 min
Krok 1
20 min
Ziemniaki ugotuj.
Krok 2
5 min
Jajka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
Krok 3
15 min
Ziemniaki ugnieć. Dodaje je do utartych jajek. Następnie dodaj majonez, letnie mleko roślinne lub krowie, drożdże, mąkę oraz sól. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
Krok 4
2 min
Foremkę wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej do niej wymieszaną masę.
Krok 5
30 min
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 min.
Krok 6
5 min
Cukier puder wymieszaj z sokiem. Powstałym lukrem oblej upieczoną i ostudzoną babę.
Krok 1
z
6
Ziemniaki ugotuj.
Krok 2
z
6
Jajka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
Krok 3
z
6
Ziemniaki ugnieć. Dodaje je do utartych jajek. Następnie dodaj majonez, letnie mleko roślinne lub krowie, drożdże, mąkę oraz sól. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
Krok 4
z
6
Foremkę wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej do niej wymieszaną masę.
Krok 5
z
6
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 min.
Krok 6
z
6
Cukier puder wymieszaj z sokiem. Powstałym lukrem oblej upieczoną i ostudzoną babę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0