Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Hummus! Przekąska z Bliskiego Wschodu, ale my, Polacy, doskonale ją znamy. Mam dla Was przepis z mojej podróży do Izraela wyciągnięty z najlepszych restauracji tego kraju. A jako, że ramię w ramię z Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu i tym razem pokażę wam tipy zero waste. M.in. jak wykorzystać nasze polskie warzywa korzeniowe, o których tak często zapominamy i w konsekwencji wyrzucamy, do stworzenia prawdziwie orientalnego dania! Gotowi?
Uwielbiam złożoność i bogactwo cieciorki. Może być bazą wielu dań, dostarcza białka, syci i jest łatwa w obsłudze. Ja zabieram się za pałaszowanie, a Was zapraszam do subskrypcji kanału „Szkola gotowania Winiary” na YT gdzie znajdziecie więcej inspiracji w ramach akcji #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu Do zobaczenia!
Przygotowanie
860 min
Krok 1
720 min
Ciecierzycę namocz przez 12 h z dodatkiem sody oczyszczonej
Krok 2
120 min
Następnie odcedź, nalej nową wodę i gotuj na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, przez ok. 2 h. Długie gotowanie jest bardzo ważne!
Krok 3
10 min
W międzyczasie pokrój marchewkę w zapałki, następnie wysmaruj pastą Winiary i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 min.
Krok 4
5 min
Ugotowaną ciecierzycę zblenduj z tahini, wodą z gotowania, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku i sporą ilością soli.
Krok 5
5 min
Podawaj z upieczoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Krok 1
z
5
Ciecierzycę namocz przez 12 h z dodatkiem sody oczyszczonej
Krok 2
z
5
Następnie odcedź, nalej nową wodę i gotuj na małej mocy kuchenki, pod przykryciem, przez ok. 2 h. Długie gotowanie jest bardzo ważne!
Krok 3
z
5
W międzyczasie pokrój marchewkę w zapałki, następnie wysmaruj pastą Winiary i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 min.
Krok 4
z
5
Ugotowaną ciecierzycę zblenduj z tahini, wodą z gotowania, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku i sporą ilością soli.
Krok 5
z
5
Podawaj z upieczoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
J
Jowita
Danie jest lekkie i pożywne. Nie zawiera sztucznych dodatków i ma dobry smak.
Winiary
Expert
I bez marnowania! Na jednym talerzu wszystko, co najlepsze :)
Komentarze 1