Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tabuleh to sałatka idealna dla osób spragnionych oryginalnych, orientalnych smaków prosto z kuchni arabskiej. Tabuleh – sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem została wykonana przez nas z dodatkiem Bulionu drobiowego w słoiku Winiary. Naszą sałatkę wzbogaciliśmy owocami granatu, dzięki czemu nabiera ona koloru i wyrazistości. Sałatkę z kurczakiem możesz zabierać w lunch boxach do szkoły lub pracy. Sprawdzi się ona również jako dodatek do dań z grilla, np. karkówki lub pieczonych warzyw.
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Na suchej patelni upraż pestki dyni i słonecznika bez oliwy, aż staną się chrupiące i złociste. Po tym czasie przesyp je do osobnej miseczki.
Krok 2
5 min
Pierś z kurczaka dopraw pieprzem i posmaruj 1 łyżką bulionu ze słoika. Jeżeli masz możliwość to odstaw mięso do zamarynowania na minimum pół godziny. Po tym czasie kurczaka usmaż w garnku z dodatkiem oliwy, aż będzie złoto brązowy. Odstaw.
Krok 3
15 min
W tym samym garnku wymieszaj kuskus, połowę uprażonych pestek oraz 2 szklanki wrzącej wody. Dodaj bulionu ze słoiczka i dokładnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na ok 15 min aż kuskus wchłonie cały płyn.
Krok 4
4 min
Po tym czasie kuskus wymieszaj widelcem aby stał się bardziej sypki. Dodaj pestki granatu i posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz całość dopraw pieprzem . Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Sałatkę podawaj z pokrojonym kurczakiem, pozostałymi prażonymi pestkami oraz pokruszonym serem feta.
Krok 1
z
5
Na suchej patelni upraż pestki dyni i słonecznika bez oliwy, aż staną się chrupiące i złociste. Po tym czasie przesyp je do osobnej miseczki.
Krok 2
z
5
Pierś z kurczaka dopraw pieprzem i posmaruj 1 łyżką bulionu ze słoika. Jeżeli masz możliwość to odstaw mięso do zamarynowania na minimum pół godziny. Po tym czasie kurczaka usmaż w garnku z dodatkiem oliwy, aż będzie złoto brązowy. Odstaw.
Krok 3
z
5
W tym samym garnku wymieszaj kuskus, połowę uprażonych pestek oraz 2 szklanki wrzącej wody. Dodaj bulionu ze słoiczka i dokładnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na ok 15 min aż kuskus wchłonie cały płyn.
Krok 4
z
5
Po tym czasie kuskus wymieszaj widelcem aby stał się bardziej sypki. Dodaj pestki granatu i posiekaną natkę pietruszki, czosnek oraz całość dopraw pieprzem . Dokładnie wymieszaj.
Krok 5
z
5
Sałatkę podawaj z pokrojonym kurczakiem, pozostałymi prażonymi pestkami oraz pokruszonym serem feta.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0