Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Przepisy na pyszne dania kuchni libańskiej

Kuchnia libańska zaskakuje różnorodnością, wyrazistymi smakami i niezwykłą aromatycznością. Które potrawy z Libanu warto spróbować? 

Przepisy 2

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

30 min Łatwy
Szakszuka ze szparagami i młodymi marchewkami

Szakszuka ze szparagami i młodymi marchewkami

24 min Łatwy

Smaczna i wyjątkowa kuchnia libańska 

Kuchnia Libanu charakteryzuje się łączeniem różnych smaków oraz ogromną ilością warzyw i ziół. Najczęściej spożywanym mięsem w tym regionie jest jagnięcina, nieraz pieczona w aromatycznych sosach. Liban przez wiele stuleci znajdował się pod panowaniem innych państw, w wyniku czego tradycyjne dania tego kraju zawierają wpływy tureckie, fenicjańskie, a nawet francuskie. 

Libański obiad zazwyczaj zaczyna się od licznych przystawek (mezze) podawanych w małych naczyniach. Wśród nich prym wiedzie hummus, pasta ghanoush, sałatka tabbouleh oraz podawane na ciepło falafele (smażone kotleciki z ciecierzycy). Potem na stół trafiają kolejno zupy (np. z soczewicy) oraz dania mięsne, najczęściej bazujące na baraninie (szaszłyki, kotleciki czy nadziewane warzywa). Na słodki deser przygotowywana jest baklawa z ciasta filo przekładanego masą orzechowo-miodową. Do obiadu podaje się gorącą herbatę z dodatkiem mięty, cynamonu lub kardamonu. 

Pyszne orientalne manouche 

Jednym z najbardziej rozpoznawanych libańskich potraw jest manouche (czyt. „manaisz”) – rodzaj pizzy na cieniutkim cieście, krótko zapiekanej w tradycyjnym piecu. Na ciasto daje się mielone mięso z tradycyjną przyprawą zathar, nadającą potrawie nieco egzotycznego aromatu. Ten pyszny placek można także podawać z innymi składnikami takimi jak ser halloumi, dojrzałe pomidory, paski czerwonej papryki, oliwki oraz kawałki cebuli. W Libanie manouche spożywane jest najczęściej na śniadanie, jako przekąska lub w porze obiadowej. 

Kibbeh nayeh – narodowa potrawa libańska 

Pod tą egzotycznie brzmiącą nazwą kryje się intensywnie doprawiony tatar z mięsa jagnięcego (niekiedy koziego), podawany z kaszą bulgur, orzeszkami piniowymi, oliwą i czosnkowo-jogurtowym sosem. Danie to posypuje się dużą ilością świeżo siekanej pietruszki i spożywa się z dodatkiem pity, czyli pszennych, płaskich placków pieczonych nad ogniem. Kibbeh nayeh wyróżnia się niezwykłym aromatem, którego nadaje mieszanka intensywnych przypraw (kmin rzymski, cynamon, kolendra, goździki, ziele angielskie). 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu