Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie wiesz, co zrobić na śniadanie, ale znudziła Ci się już tradycyjna jajecznica? Zrób szakszukę! Odmian tej bliskowschodniej potrawy jest mnóstwo. Najpopularniejszą jest szakszuka z pomidorami lub papryką. W sezonie na wiosenne warzywa proponujemy zdecydować się na szakszukę ze szparagami i młodymi marchewkami. Nie obejdzie się tu bez przypraw takich jak kumin czy cynamon. Wypróbuj oryginalną wersję tego dania - na pewno się w nim rozsmakujesz. Podawaj ją z gorącą grzanką lub bułkami.
Przygotowanie
24 min
Krok 1
10 min
Na suchej patelni na średnim ogniu prażymy przyprawy - cynamon, kumin, chilli , ziele angielskie, liść laurowy, po kilku minutach dodajemy szparagi i marchewki, podsmażamy, żeby się lekko zarumieniły.
Krok 2
5 min
Całość zalewamy sosem Spaghetti Winiary i gotujemy, aż warzywa będą al dente.
Krok 3
7 min
Sos doprawiamy solą i wbijamy w niego 2 jajka - gotujemy pod przykryciem ok. 7 minut - aż białko jajka się zetnie, a żółto będzie takie, jak lubimy.
Krok 4
2 min
Całość posypujemy grubo siekana natka pietruszki i serwujemy.
Krok 1
z
4
Na suchej patelni na średnim ogniu prażymy przyprawy - cynamon, kumin, chilli , ziele angielskie, liść laurowy, po kilku minutach dodajemy szparagi i marchewki, podsmażamy, żeby się lekko zarumieniły.
Krok 2
z
4
Całość zalewamy sosem Spaghetti Winiary i gotujemy, aż warzywa będą al dente.
Krok 3
z
4
Sos doprawiamy solą i wbijamy w niego 2 jajka - gotujemy pod przykryciem ok. 7 minut - aż białko jajka się zetnie, a żółto będzie takie, jak lubimy.
Krok 4
z
4
Całość posypujemy grubo siekana natka pietruszki i serwujemy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0