Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szakszuka

0
18 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cukinia
1 
Papryka
4 
Jajko
1 ząbek
Czosnek
1 trochę
Oliwa
1 pęczek
Natka pietruszki
1 słoik
Sos Spaghetti WINIARY

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
14.36 g
Węglowodany
26.34 g
Wartość energetyczna
319.74 kcal
Białko
19.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

18 min
Krok 1
3 min
Oczyść paprykę z pestek i białych błon, cukinię przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
5 min
Na lekko rozgrzanej patelni z oliwą podsmażaj pokrojoną paprykę przez około 3 minuty, potem dodaj cukinię i smaż kolejne 2 minuty, dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
5 min
Dodaj posiekany czosnek oraz Sos Spaghetti Winiary, potem zagotuj całość i duś przez około 2-3 minuty.
Krok 4
1 min
Zrób w sosie 4 zagłębienia i wbij w nie jajka.
Krok 5
3 min
Przykryj patelnię i duś aż białko jaja się zetnie, czyli przez około 3-4 minuty.
Krok 6
1 min
Danie podawaj posypane natką pietruszki z grzankami z ulubionego pieczywa.
Szakszuka

Krok 1 z 6

Oczyść paprykę z pestek i białych błon, cukinię przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Szakszuka

Krok 2 z 6

Na lekko rozgrzanej patelni z oliwą podsmażaj pokrojoną paprykę przez około 3 minuty, potem dodaj cukinię i smaż kolejne 2 minuty, dopraw solą i pieprzem.

Szakszuka

Krok 3 z 6

Dodaj posiekany czosnek oraz Sos Spaghetti Winiary, potem zagotuj całość i duś przez około 2-3 minuty.

Szakszuka

Krok 4 z 6

Zrób w sosie 4 zagłębienia i wbij w nie jajka.

Szakszuka

Krok 5 z 6

Przykryj patelnię i duś aż białko jaja się zetnie, czyli przez około 3-4 minuty.

Szakszuka

Krok 6 z 6

Danie podawaj posypane natką pietruszki z grzankami z ulubionego pieczywa.

Pożywne śniadanie to podstawa, dlatego rozpocznij dzień od pysznej szakszuki. To danie kuchni bliskowschodniej, które ma wiele wersji, a w każdej obowiązkowo znajduje się jajko. Nasza szakszuka z cukinią z dodatkiem Sosu Spaghetti Winiary ma wyjątkowo pomidorowy smak, który doskonale uzupełnia papryka i aromatyczny czosnek. Podawaj ją z ulubionym pieczywem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika