Jajecznica z serem i szczypiorkiem
20min
Łatwy
11
Jajko
1
Cebula
1 pęczek
Szczypiorek
15 dag
Ser edamski
1 trochę
Pieprz czarny
1 łyżka
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
27.13 g
Węglowodany
3.74 g
Tłuszcze
26.46 g
Wartość energetyczna
366.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
20 min
Krok 1
5 min
Jajka wybijamy do miseczki, roztrzepujemy.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w piórka, a szczypiorek kroimy.
Krok 3
5 min
Ser ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy z rozbełtanymi jajkami. Doprawiamy ziarenkami i pieprzem.
Krok 4
5 min
Na patelni roztapiamy masło, wlewamy przygotowane jajka z dodatkami. Smażymy mieszając, aż jajka się zetną
Jajecznica to bardzo popularna potrawa serwowana najczęściej na śniadanie. Jest szybka w przygotowaniu i pożywna. Można ją wzbogacać o różne dodatki – szynkę, pieczarki czy pomidory. My dziś proponujemy przepis na jajecznicę z serem i szczypiorkiem . W tej wersji smakuje doskonale, a dodatek sera czyni ją jeszcze bardziej sycącą. Na dodatek przygotowuje się ją ze składników, które zwykle mamy pod ręką – jajek, sera, cebuli i szczypiorku.
Jak przygotować jajecznicę z serem i szczypiorkiem? Przepis jest bardzo prosty i każdy bez problemu sobie z nim poradzi. Aby uzyskać 4 porcje jajecznicy z serem i szczypiorkiem, zacznij od wbicia 11 jajek do miseczki i dokładnego ich roztrzepania.
Jedną cebulę obierz i pokrój w piórka. Pokrój też pęczek szczypiorku, a żółty ser (150 gramów) zetrzyj na tarce. Wszystkie te składniki dodaj do miski z jajkami i przypraw Ziarenkami smaku uniwersalnymi WINIARY oraz pieprzem.
Następnie na patelni roztop łyżkę masła i wylej masę jajeczną z dodatkami. Smaż na wolnym ogniu, mieszając starannie, aż jajka się zetną. Jajecznica z serem i szczypiorkiem gotowa !
Potrawę należy serwować na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Jajecznica z serem i szczypiorkiem doskonale smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem, ale możesz także przygotować do niej tosty z chleba pszennego.
Jak przygotować jajecznicę z serem i szczypiorkiem? Przepis jest bardzo prosty i każdy bez problemu sobie z nim poradzi. Aby uzyskać 4 porcje jajecznicy z serem i szczypiorkiem, zacznij od wbicia 11 jajek do miseczki i dokładnego ich roztrzepania.
Jedną cebulę obierz i pokrój w piórka. Pokrój też pęczek szczypiorku, a żółty ser (150 gramów) zetrzyj na tarce. Wszystkie te składniki dodaj do miski z jajkami i przypraw Ziarenkami smaku uniwersalnymi WINIARY oraz pieprzem.
Następnie na patelni roztop łyżkę masła i wylej masę jajeczną z dodatkami. Smaż na wolnym ogniu, mieszając starannie, aż jajka się zetną. Jajecznica z serem i szczypiorkiem gotowa !
Potrawę należy serwować na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Jajecznica z serem i szczypiorkiem doskonale smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem, ale możesz także przygotować do niej tosty z chleba pszennego.
Komentarze 0