
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Tabbouleh - sałatka arabska z kaszą bulgur
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie tej sałatki libańskiej nie powinno zająć więcej niż godzinę, wraz z ugotowaniem kaszy bulgur. Od tego zacznij przygotowania. Szklankę kaszy zalej dwiema szklankami wrzątku i zostaw na 15 minut. Na koniec odsącz nadmiar wody przez sitko.
Przygotuj warzywa. Duże pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrojone w kostkę dodaj do kaszy. Pomiń sok wyciekający z pomidorów podczas krojenia. Wymieszaj kaszę z pomidorem i odstaw. Posiekaj ogórki i cebulę. Dodaj do kaszy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz Ziarenka Smaku WINIARY.
Sałatkę arabską tabbouleh możesz podawać z posiekaną drobno natką pietruszki i miętą. Jeśli zależy Ci na dekoracyjnym efekcie, ułóż sałatkę na liściach sałaty rzymskiej. Możesz udekorować ją ćwiartkami limonek, które także pasują do jej egzotycznego smaku. Okaże się ona dobrym dodatkiem do mięs, ale z pewnością docenią ją wegetarianie.
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
10 minKrok 3
3 minKrok 4
5 minKrok 5
15 minKrok 6
2 minKrok 1 z 6
Kaszkę bulgur wsyp do garnka, zalej dwiema szklankami wrzącej wody. Zostaw na kwadrans. Odsącz nadmiar wody na sitku.
Krok 2 z 6
Duże, mięsiste pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do kaszy odsączone z nadmiaru soku, który wyciekł podczas krojenia.
Krok 3 z 6
Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw.
Krok 4 z 6
Ogórka i cebulę drobno posiekaj, dodaj do kaszy z pomidorami.
Krok 5 z 6
Poczekaj, aż wszystkie składniki się połączą, dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY.
Krok 6 z 6
Posiekaj drobno natkę pietruszki i miętę. Dodaj do sałatki tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0