Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tradycyjna sałatka arabska – tabbouleh z kaszą bulgur – to znakomita propozycja na te okazje, kiedy masz ochotę na coś egzotycznego. Jednocześnie jest to przepis łatwy do wykonania i bazujący na znanych, lubianych składnikach. Sprawdzi się doskonale jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do pieczeni i mięs z grilla. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej natki pietruszki.
Przygotowanie tej sałatki libańskiej nie powinno zająć więcej niż godzinę, wraz z ugotowaniem kaszy bulgur. Od tego zacznij przygotowania. Szklankę kaszy zalej dwiema szklankami wrzątku i zostaw na 15 minut. Na koniec odsącz nadmiar wody przez sitko.
Przygotuj warzywa. Duże pomidory sparz i obierz ze skórki, a następnie pokrojone w kostkę dodaj do kaszy. Pomiń sok wyciekający z pomidorów podczas krojenia. Wymieszaj kaszę z pomidorem i odstaw. Posiekaj ogórki i cebulę. Dodaj do kaszy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz Ziarenka Smaku WINIARY.
Sałatkę arabską tabbouleh możesz podawać z posiekaną drobno natką pietruszki i miętą. Jeśli zależy Ci na dekoracyjnym efekcie, ułóż sałatkę na liściach sałaty rzymskiej. Możesz udekorować ją ćwiartkami limonek, które także pasują do jej egzotycznego smaku. Okaże się ona dobrym dodatkiem do mięs, ale z pewnością docenią ją wegetarianie.
Przygotowanie
50 min
Krok 1
15 min
Kaszkę bulgur wsyp do garnka, zalej dwiema szklankami wrzącej wody. Zostaw na kwadrans. Odsącz nadmiar wody na sitku.
Krok 2
10 min
Duże, mięsiste pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do kaszy odsączone z nadmiaru soku, który wyciekł podczas krojenia.
Krok 3
3 min
Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw.
Krok 4
5 min
Ogórka i cebulę drobno posiekaj, dodaj do kaszy z pomidorami.
Krok 5
15 min
Poczekaj, aż wszystkie składniki się połączą, dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY.
Krok 6
2 min
Posiekaj drobno natkę pietruszki i miętę. Dodaj do sałatki tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj.
Krok 1
z
6
Kaszkę bulgur wsyp do garnka, zalej dwiema szklankami wrzącej wody. Zostaw na kwadrans. Odsącz nadmiar wody na sitku.
Krok 2
z
6
Duże, mięsiste pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do kaszy odsączone z nadmiaru soku, który wyciekł podczas krojenia.
Krok 3
z
6
Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw.
Krok 4
z
6
Ogórka i cebulę drobno posiekaj, dodaj do kaszy z pomidorami.
Krok 5
z
6
Poczekaj, aż wszystkie składniki się połączą, dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY.
Krok 6
z
6
Posiekaj drobno natkę pietruszki i miętę. Dodaj do sałatki tuż przed podaniem i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0