Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Przepisy na pyszne dania kuchni afrykańskiej

Egzotyczna i różnorodna jak jej mieszkańcy… Jakie potrawy kuchni afrykańskiej warto poznać? 

Przepisy 3

Falafele

Falafele

95 ze 100
43 min Łatwy
Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

50 ze 100
42 min Łatwy
Harira

Harira

38 min Łatwy

Wyjątkowe smaki Afryki 

Afryka to wielki i niezwykle różnorodny pod każdym względem kontynent. Można tutaj zobaczyć niezwykłe góry, największą pustynię świata, rozległe sawanny, wilgotne dorzecza i słynąca z bujnej zieleni kotlinę Kongo. Podobnie odmienna jest mieszkająca tutaj ludność oraz kuchnia, jaką stworzyli na przestrzeni tysięcy lat. Ta mnogość tradycji kulinarnych sprawia, że trudno podać jednoznacznie, która kuchnia ze znajdujących się tutaj państw jest najbardziej afrykańska. Warto jednak wybrać poszczególne potrawy charakterystyczne do określonego rejonu Afryki. 

Tażin – pyszna potrawa i oryginalne naczynie 

Jedną z najbardziej znanych potraw kuchni Maghrebu, a zwłaszcza Maroka, jest tażin – rodzaj gęstego gulaszu składającego się z mięsa (jagnięcina, baranina, ryby), warzyw oraz charakterystycznych przypraw, duszonych w wysokim glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Danie powinno gotować się powoli i na tyle długo, aby wszystkie składniki stały się idealnie miękkie. Tażin podawany jest z ryżem lub charakterystycznym dla Maroka okrągłym, płaskim chlebkiem (hobz). 

Pyszna i aromatyczna bastela 

Bastela (pastilla) jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych odświętnych dań marokańskich. Jest to ciasto swoim kształtem przypominające nieco okrągły bochen chleba, z tym że jego wnętrza nie wypełnia puszysty miąższ, a mocno przyprawiony farsz, najczęściej mięsny. Oryginalność tej potrawy polega na tym, że zarówno rozwarstwiające się ciasto (ouarka), jak i nadzienie są lekko słodkie, a to za sprawą dodatku daktyli, cynamonu i cukru. Zanim bastela trafi na stół, kroi się ją na niewielkie trójkątne kawałki (podobnie jak pizzę lub tort). 

Domodah – gulasz z wyjątkowych składników 

Charakterystyczną potrawą dla kuchni Gambii i Senegalu jest domodah – gulasz mięsny lub warzywny, w którym obowiązkowym składnikiem są orzeszki ziemne i spora ilość… masła orzechowego. Jaskrawego koloru oraz odpowiedniej gęstości nadaje potrawie dynia piżmowa, pomidory (lub koncentrat) oraz wyraziste przyprawy (kolendra, imbir, mleko kokosowe, limonka). Tę przepyszną potrawę tradycyjnie podaje się z ryżem albo lekkim chlebkiem kukurydzianym. Smacznego! 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu