Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Falafele
Dodaj do CookBook

Falafele

(1)
43 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Ankha501
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
1  szklanka
Ciecierzyca
1 
Cebula
0.5  szklanka
Płatki owsiane
2  ząbków
Czosnek
1  pęczek
Pietruszka
0.5  łyżeczka
Curry
1  szczypta
Pieprz czarny
trochę
Sól
1  szklanka
Bułka tarta
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.9 g
Wartość energetyczna
159 kcal
Tłuszcze
3.5 g
Białko
6.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na falafela przyda się osobom, które preferują dietę wegetariańską. Podobnie jak hummus jest daniem wywodzącym się z Bliskiego Wschodu i bazuje na ciecierzycy, która stanowi doskonałe źródło białka, błonnika i witamin w bezmięsnym jadłospisie.

 

Niełatwo dziś ustalić, skąd pochodzi falafel przepis oryginalny. Prawa do tej potrawy przypisują sobie Izraelczycy, Palestyńczycy oraz mieszkańcy Libanu. Istnieje także teoria, że danie pierwotnie spożywano w Egipcie, gdzie robiono je z bobu. Niezależnie od tego, jakie są dokładnie jego korzenie, dziś jest bardzo popularną potrawą sprzedawaną zarówno w restauracjach, jak również jako prosty street food.

 

W wielu miejscach można kupić gotowy produkt, jednak nie trzeba korzystać z przetworzonej żywności, bo domowy falafel przygotowuje się dość prosto.

 

Falafel: jak zrobić, żeby wyszedł naprawdę smaczny? Najważniejsze jest wcześniejsze namoczenie ciecierzycy. Jeśli jednak nie uda się tego zrobić, jest także alternatywny sposób na przygotowanie potrawy. Falafel domowy można przyrządzić także z ciecierzycy w puszce w zalewie - w tym przypadku będzie od razu miękka. Kolejny etap to miksowanie za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.

 

Rozdrobnioną ciecierzycę miesza się z drobno posiekaną smażoną cebulą i zmielonymi płatkami owsianymi. To dobry moment, żeby dodać także przyprawy - najpierw pietruszkę i czosnek, a następnie sól, Ziarenka Smaku oraz curry. Przepis na falafel z ciecierzycy można lekko modyfikować, dodając więcej ziół i przypraw, jeśli chcesz, żeby smak być bardziej pikantny. Falafel idealny dla każdego może oznaczać trochę co innego - najlepiej samodzielnie zdecydować jak go doprawić.

 

Stworzenie masy to jeszcze nie gotowy falafel z ciecierzycy przepis wymaga jeszcze właściwego uformowania kuleczek. Pamiętaj, że to nie kotlety mielone albo klopsiki. Falafele powinny być naprawdę drobne - najlepiej wielkości orzecha włoskiego. Gdy już będą mieć właściwy kształt i rozmiar, pozostaje obtoczyć je w bułce i usmażyć je na patelni. na odpowiednio rozgrzanym tłuszczu wystarczy po trzy minuty z każdej strony - falafel z ciecierzycy będzie już twardy, ale nie nadmiernie chrupiący.

 

Gotowe falafele to pachnąca ziołami wegańska i wegetariańska alternatywa dla mięsnego obiadu. Falafel - szybki przepis z Bliskiego Wschodu - może wprowadzić powiew świeżości do Twojej kuchni, jeśli szukasz odmiany dla typowo polskich dań, kuchni włoskiej albo azjatyckiej. To jedno z najpopularniejszych dań dla wegan i wegetarian. Najlepsze są takie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku - idealnie, jeśli podasz je ze świeżymi warzywami. Przyda Ci się tylko sprawdzony przepis, by móc zrobić falafel, który zachwyci rodzinę i przyjaciół. Dopraw według swoich preferencji - idealny falafel to taki, który dobrze wpisuje się w Twoje preferencje smakowe.

 

Falafele z ciecierzycy przygotowane według podanego przepisu można podawać na talerzu razem z ryżem i surówką, umieścić je razem z sosem i warzywami w picie albo tortilli lub wykorzystać do sałatki. Falafele i hummus to tradycyjne połączenie, możesz zdecydować się też na inne kombinacje smakowe!

Przygotowanie

43 min
  • Krok 1

    10 min
    Ciecierzycę namocz wcześniej kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Potem zmień wodę na czystą, a ziarna ugotuj do miękkości.
  • Krok 2

    10 min
    Płatki owsiane lekko zmiel. Pokrojoną cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
  • Krok 3

    5 min
    Odcedzoną ciecierzycę zmiksuj razem z cebulą. Dodaj do masy posiekaną pietruszkę, czosnek, zmielone płatki.
  • Krok 4

    3 min
    Przypraw do smaku Ziarenkami Smaku WINIARY, solą, pieprzem i curry. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    15 min
    Z masy uformuj małe okrągłe kotleciki, następnie zrób panierkę z bułki tartej i smaż na oleju.
Falafele

Krok 1 z 5

Ciecierzycę namocz wcześniej kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Potem zmień wodę na czystą, a ziarna ugotuj do miękkości.

Falafele

Krok 2 z 5

Płatki owsiane lekko zmiel. Pokrojoną cebulę zeszklij na niewielkiej ilości oleju.

Falafele

Krok 3 z 5

Odcedzoną ciecierzycę zmiksuj razem z cebulą. Dodaj do masy posiekaną pietruszkę, czosnek, zmielone płatki.

Falafele

Krok 4 z 5

Przypraw do smaku Ziarenkami Smaku WINIARY, solą, pieprzem i curry. Dokładnie wymieszaj.

Falafele

Krok 5 z 5

Z masy uformuj małe okrągłe kotleciki, następnie zrób panierkę z bułki tartej i smaż na oleju.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Curry
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia afrykańska
  • Kuchnia arabska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Warzywa
  • Weekend
  • Zima
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone czerwone falafele z burakami

    Pieczone czerwone falafele z burakami

    50 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu