Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Falafele

1
43 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Ciecierzyca
1 
Cebula
0.5 szklanka
Płatki owsiane
2 ząbków
Czosnek
0.5 pęczek
Pietruszka
0.5 łyżeczka
Curry
1 szczypta
Pieprz czarny
1 trochę
Sól
0.33 szklanka
Bułka tarta
1 trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
3.39 g
Węglowodany
23.66 g
Wartość energetyczna
148.59 kcal
Białko
6.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

43 min
Krok 1
10 min
Ciecierzycę moczyć wcześniej kilka godzin. Potem zmienić wodę na czystą a ziarna ugotować do miękkości.
Krok 2
10 min
Płatki owsiane lekko zmielić. Cebulę pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3
5 min
Ciecierzycę odcedzić, zmiksować razem z cebulą. Dodać do masy pietruszkę, czosnek, zmielone płatki.
Krok 4
3 min
Przyprawić do smaku ziarenkami, solą i curry. Dokładnie wymieszać.
Krok 5
15 min
Z masy formować małe okrągłe kotleciki, panierować je w bułce i smażyć na rumiano.
Falafele

Krok 1 z 5

Ciecierzycę moczyć wcześniej kilka godzin. Potem zmienić wodę na czystą a ziarna ugotować do miękkości.

Falafele

Krok 2 z 5

Płatki owsiane lekko zmielić. Cebulę pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości oleju.

Falafele

Krok 3 z 5

Ciecierzycę odcedzić, zmiksować razem z cebulą. Dodać do masy pietruszkę, czosnek, zmielone płatki.

Falafele

Krok 4 z 5

Przyprawić do smaku ziarenkami, solą i curry. Dokładnie wymieszać.

Falafele

Krok 5 z 5

Z masy formować małe okrągłe kotleciki, panierować je w bułce i smażyć na rumiano.

Jak zrobić idealne falafele? Najważniejsze jest wcześniejsze namoczenie ciecierzycy. Warto też zadbać o to, by po namoczeniu bardzo dokładnie ją zmielić, najlepiej w maszynce do mielenia. Gotowe falafele to pachnąca ziołami wegańska i wegetariańska alternatywa dla mięsnego obiadu. Spróbuj!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika