Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety z ciecierzycy

(7)
42min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest paulinapj
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Ciecierzyca suszona lub z puszki
0.5  pęczek
Natka pietruszki lub inna zielenina
1  dag
Bułka tarta
1 
Jajko
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.5  kostka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.66 g
Węglowodany
43.13 g
Tłuszcze
39.27 g
Wartość energetyczna
575.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

42 min
Krok 1
10 min
Ciecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować w lekko osolonej wodzie, wycedzić.
Krok 2
5 min
Cebulę pokroić w kostkę a natkę posiekać. Cebulę podsmażyć na łyżce masła.
Krok 3
5 min
Dodać cebulę i natkę do ciecierzycy. Wszystko wymieszać.
Krok 4
5 min
Następnie zmiksować blenderem. Wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 5
5 min
Formować kotlety które obtoczyć w bułce tartej.
Krok 6
10 min
Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu stron.
Krok 7
2 min
Można podawać na ciepło albo zimno.
Kotlety z ciecierzycy

Krok 1 z 7

Ciecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować w lekko osolonej wodzie, wycedzić.

Kotlety z ciecierzycy

Krok 2 z 7

Cebulę pokroić w kostkę a natkę posiekać. Cebulę podsmażyć na łyżce masła.

Kotlety z ciecierzycy

Krok 3 z 7

Dodać cebulę i natkę do ciecierzycy. Wszystko wymieszać.

Kotlety z ciecierzycy

Krok 4 z 7

Następnie zmiksować blenderem. Wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Kotlety z ciecierzycy

Krok 5 z 7

Formować kotlety które obtoczyć w bułce tartej.

Kotlety z ciecierzycy

Krok 6 z 7

Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor z obu stron.

Kotlety z ciecierzycy

Krok 7 z 7

Można podawać na ciepło albo zimno.

Ciecierzyca z powodzeniem może zastąpić mięso, dlatego jeśli wolisz jarskie dania, koniecznie wypróbuj bezmięsne kotlety z ciecierzycy. Do ich przygotowania, poza ciecierzycą, potrzebne są: cebulka, jajka i przyprawy. Całość tworzy wyjątkowo aromatyczny mix. Smak kotletów podkręci dodatkowo posiekana świeża natka pietruszki. Gotowe kotlety z ciecierzycy możesz podawać na ciepło, jak tradycyjne kotlety (np. z surówką i ziemniakami), lub na zimno. Doskonale sprawdzą się też jako pożywny lunch.

Ich wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 3 kwadranse, choć pewne przygotowania trzeba zacząć dzień wcześniej. Pamiętaj, by namoczyć ciecierzycę na noc, a na drugi dzień zacząć od jej ugotowania w lekko osolonej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i posiekaj natkę. Cebulkę podsmaż na łyżce masła. Jeśli jednak zależy ci na czasie – kotlety z powodzeniem przygotujesz używając ciecierzycy w puszce!

Cebulę, natkę i ciecierzycę przełóż do jednego naczynia i wymieszaj, a następnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy. Następnie wbij do niej jajko, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Usmaż je na rozgrzanej patelni – użyj do tego masła. Smaż tak długo, aż kotlety uzyskają złoty kolor z każdej strony. Tak przygotowane kotlety z powodzeniem możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni, dlatego warto przygotować ich więcej, by zapewnić sobie obiad i przekąskę na dłuższy czas. Sprawdzą się jako pożywne danie na szybko.

A jeśli znudzi Ci się już ta wersja kotletów, wypróbuj przepis na kotlety z kaszy jaglanej.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
15.7g / 11%
Węglowodany
43.1g / 29%
Tłuszcze
39.3g / 60%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

3.7 z 5
3.7142857142857
Wszystkich ocen: 7
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
77
44
11
00
00
22
Average: 4 (1 vote)
Tak, polecam!

Wyszły suche i bardzo mi się łamały. Ale ogólnie w smaku dobre. Jakiś sos by się przydał do tego jeszcze.
Ela-elizabeth (niezweryfikowany) śr., 10/06/2021 - 19:21 CEST Tak, polecam!
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 08/08/2021 - 12:46 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 04/12/2021 - 13:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 04/12/2021 - 13:09 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 01/10/2021 - 19:17 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) ndz., 01/10/2021 - 19:17 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) wt., 09/22/2020 - 09:50 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha