Ciecierzyca z powodzeniem może zastąpić mięso, dlatego jeśli wolisz jarskie dania, koniecznie wypróbuj bezmięsne kotlety z ciecierzycy. Do ich przygotowania, poza ciecierzycą, potrzebne są: cebulka, jajka i przyprawy. Całość tworzy wyjątkowo aromatyczny mix. Smak kotletów podkręci dodatkowo posiekana świeża natka pietruszki. Gotowe
kotlety z ciecierzycy możesz podawać na ciepło, jak tradycyjne kotlety (np. z surówką i ziemniakami), lub na zimno. Doskonale sprawdzą się też jako pożywny lunch.
Ich wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 3 kwadranse, choć pewne przygotowania trzeba zacząć dzień wcześniej. Pamiętaj, by
namoczyć ciecierzycę na noc, a na drugi dzień zacząć od jej ugotowania w lekko osolonej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę i posiekaj natkę. Cebulkę podsmaż na łyżce masła. Jeśli jednak zależy ci na czasie –
kotlety z powodzeniem przygotujesz używając ciecierzycy w puszce!
Cebulę, natkę i ciecierzycę przełóż do jednego naczynia i wymieszaj, a następnie zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy. Następnie wbij do niej jajko, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj dokładnie. Uformuj
kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Usmaż je na rozgrzanej patelni – użyj do tego masła. Smaż tak długo, aż
kotlety uzyskają złoty kolor z każdej strony. Tak przygotowane kotlety z powodzeniem możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni, dlatego warto przygotować ich więcej, by zapewnić sobie obiad i przekąskę na dłuższy czas. Sprawdzą się jako pożywne danie na szybko.
A jeśli znudzi Ci się już ta wersja kotletów, wypróbuj przepis na
kotlety z kaszy jaglanej.
Jacek
Żona też zawołała ,gdy przyniosłem je z kuchni.Mozna zamiast natki pietruszki dodać rukolę , usmażone kotlety polałem ketchupem łagodnym.