Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
40  dag
3 Mniejsze bataty
0.7  l
Woda
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
1  gałązka
Świeży tymianek lub łyżeczka suszonego
1  szczypta
Curry
0.5 
Sok z połówki limonki
1  szczypta
Sól
0.5  łyżeczka
Ziarna kolendry
0.5  łyżeczka
Kumin
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.13 g
Węglowodany
34.57 g
Tłuszcze
1.71 g
Wartość energetyczna
186.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na długie jesienne wieczory lub po prostu na rozgrzewający obiad. Co takiego? Zupa z soczewicy i pieczonych batatów! Aromat batatów pieczonych z cebulą i doprawionych tymiankiem, przyjemnie rozchodzi się po całej kuchni, zapowiadając pyszny posiłek. Słodycz batatów przełamujemy odrobiną soku z limonki, dzięki czemu zupa nabiera wyrazistego smaku. Kolendra, kumin i curry dopełniają całości. Zupa z soczewicy i pieczonych batatów jest tak aromatyczna i pyszna, że na jednej porcji na pewno się nie skończy :)

W charakterze dodatku do zupy świetnie sprawdziły się nachosy, ale można dodać grzanki lub groszek ptysiowy czy też nie dodawać nic więcej, bo zupa z soczewicy i batatów sama w sobie jest pyszna. Smacznego.

Bataty to jedna z najciekawszych odmian ziemniaków i świetnie sprawdzają się w zupie. Zobacz inne naszeprzepisy z batatami:
Zupa afrykańska
Zupa z soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    6 min
    Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Przekładamy warzywa do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i tymiankiem (jeśli mamy świeżą gałązkę, odrywamy z niej listki i posypujemy nimi warzywa), mieszamy.
  • Krok 2

    40 min
    Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut. W połowie czasu mieszamy.
  • Krok 3

    10 min
    W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, na lekko osolony wrzątek wrzucamy soczewicę, gotujemy niecałe 10 minut.
  • Krok 4

    6 min
    Upieczone warzywa przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy odrobinę wywaru, miksujemy. Otrzymane puree dodajemy do garna z soczewicą i zagotowujemy.
  • Krok 5

    4 min
    W tym czasie w moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Podprażamy chwilę na suchej patelni (aż przyprawy uwolnią swój aromat). Dodajemy je do zupy.
  • Krok 6

    3 min
    Doprawiamy zupę sokiem z połówki limonki i szczyptą curry.
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 1 z 6

Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Przekładamy warzywa do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i tymiankiem (jeśli mamy świeżą gałązkę, odrywamy z niej listki i posypujemy nimi warzywa), mieszamy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 2 z 6

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut. W połowie czasu mieszamy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 3 z 6

W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, na lekko osolony wrzątek wrzucamy soczewicę, gotujemy niecałe 10 minut.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 4 z 6

Upieczone warzywa przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy odrobinę wywaru, miksujemy. Otrzymane puree dodajemy do garna z soczewicą i zagotowujemy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 5 z 6

W tym czasie w moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Podprażamy chwilę na suchej patelni (aż przyprawy uwolnią swój aromat). Dodajemy je do zupy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 6 z 6

Doprawiamy zupę sokiem z połówki limonki i szczyptą curry.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia arabska
  • Obiad
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    Zupa krem z soczewicy z mlekiem kokosowym

    56 min Średni
  • Chowder z batatów i pieczonego selera

    Chowder z batatów i pieczonego selera

    1 godz 41 min Łatwy
  • Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    49 min Średni
  • Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    Krem pomidorowy z pieczonymi warzywami z parmezanem i grzankami

    1 godz 3 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu