Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

0
1 godz 9 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5  szklanka
Soczewica czerwona
40  dag
3 Mniejsze bataty
0.7  l
Woda
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
1  gałązka
Świeży tymianek lub łyżeczka suszonego
1  szczypta
Curry
0.5 
Sok z połówki limonki
1  szczypta
Sól
0.5  łyżeczka
Ziarna kolendry
0.5  łyżeczka
Kumin

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.41 g
Węglowodany
37.34 g
Tłuszcze
1.73 g
Wartość energetyczna
188.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

69 min
Krok 1
6 min
Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Przekładamy warzywa do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i tymiankiem (jeśli mamy świeżą gałązkę, odrywamy z niej listki i posypujemy nimi warzywa), mieszamy.
Krok 2
40 min
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut. W połowie czasu mieszamy.
Krok 3
10 min
W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, na lekko osolony wrzątek wrzucamy soczewicę, gotujemy niecałe 10 minut.
Krok 4
6 min
Upieczone warzywa przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy odrobinę wywaru, miksujemy. Otrzymane puree dodajemy do garna z soczewicą i zagotowujemy.
Krok 5
4 min
W tym czasie w moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Podprażamy chwilę na suchej patelni (aż przyprawy uwolnią swój aromat). Dodajemy je do zupy.
Krok 6
3 min
Doprawiamy zupę sokiem z połówki limonki i szczyptą curry.
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 1 z 6

Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Przekładamy warzywa do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i tymiankiem (jeśli mamy świeżą gałązkę, odrywamy z niej listki i posypujemy nimi warzywa), mieszamy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 2 z 6

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut. W połowie czasu mieszamy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 3 z 6

W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, na lekko osolony wrzątek wrzucamy soczewicę, gotujemy niecałe 10 minut.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 4 z 6

Upieczone warzywa przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy odrobinę wywaru, miksujemy. Otrzymane puree dodajemy do garna z soczewicą i zagotowujemy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 5 z 6

W tym czasie w moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Podprażamy chwilę na suchej patelni (aż przyprawy uwolnią swój aromat). Dodajemy je do zupy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 6 z 6

Doprawiamy zupę sokiem z połówki limonki i szczyptą curry.

Na długie jesienne wieczory lub po prostu na rozgrzewający obiad. Co takiego? Zupa z soczewicy i pieczonych batatów! Aromat batatów pieczonych z cebulą i doprawionych tymiankiem, przyjemnie rozchodzi się po całej kuchni, zapowiadając pyszny posiłek. Słodycz batatów przełamujemy odrobiną soku z limonki, dzięki czemu zupa nabiera wyrazistego smaku. Kolendra, kumin i curry dopełniają całości. Zupa z soczewicy i pieczonych batatów jest tak aromatyczna i pyszna, że na jednej porcji na pewno się nie skończy :)

W charakterze dodatku do zupy świetnie sprawdziły się nachosy, ale można dodać grzanki lub groszek ptysiowy czy też nie dodawać nic więcej, bo zupa z soczewicy i batatów sama w sobie jest pyszna. Smacznego.

Bataty to jedna z najciekawszych odmian ziemniaków i świetnie sprawdzają się w zupie. Zobacz inne naszeprzepisy z batatami:
Zupa afrykańska
Zupa z soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika