Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na długie jesienne wieczory lub po prostu na rozgrzewający obiad. Co takiego? Zupa z soczewicy i pieczonych batatów! Aromat batatów pieczonych z cebulą i doprawionych tymiankiem, przyjemnie rozchodzi się po całej kuchni, zapowiadając pyszny posiłek. Słodycz batatów przełamujemy odrobiną soku z limonki, dzięki czemu zupa nabiera wyrazistego smaku. Kolendra, kumin i curry dopełniają całości. Zupa z soczewicy i pieczonych batatów jest tak aromatyczna i pyszna, że na jednej porcji na pewno się nie skończy :)
W charakterze dodatku do zupy świetnie sprawdziły się nachosy, ale można dodać grzanki lub groszek ptysiowy czy też nie dodawać nic więcej, bo zupa z soczewicy i batatów sama w sobie jest pyszna. Smacznego.
Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Przekładamy warzywa do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i tymiankiem (jeśli mamy świeżą gałązkę, odrywamy z niej listki i posypujemy nimi warzywa), mieszamy.
Krok 2
40 min
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut. W połowie czasu mieszamy.
Krok 3
10 min
W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, na lekko osolony wrzątek wrzucamy soczewicę, gotujemy niecałe 10 minut.
Krok 4
6 min
Upieczone warzywa przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy odrobinę wywaru, miksujemy. Otrzymane puree dodajemy do garna z soczewicą i zagotowujemy.
Krok 5
4 min
W tym czasie w moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Podprażamy chwilę na suchej patelni (aż przyprawy uwolnią swój aromat). Dodajemy je do zupy.
Krok 6
3 min
Doprawiamy zupę sokiem z połówki limonki i szczyptą curry.
Krok 1
z
6
Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Przekładamy warzywa do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i tymiankiem (jeśli mamy świeżą gałązkę, odrywamy z niej listki i posypujemy nimi warzywa), mieszamy.
Krok 2
z
6
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut. W połowie czasu mieszamy.
Krok 3
z
6
W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, na lekko osolony wrzątek wrzucamy soczewicę, gotujemy niecałe 10 minut.
Krok 4
z
6
Upieczone warzywa przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy odrobinę wywaru, miksujemy. Otrzymane puree dodajemy do garna z soczewicą i zagotowujemy.
Krok 5
z
6
W tym czasie w moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Podprażamy chwilę na suchej patelni (aż przyprawy uwolnią swój aromat). Dodajemy je do zupy.
Krok 6
z
6
Doprawiamy zupę sokiem z połówki limonki i szczyptą curry.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0