Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów
Dodaj do CookBook

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5  szklanka
Soczewica czerwona
40  dag
3 Mniejsze bataty
0.7  l
Woda
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
1  gałązka
Świeży tymianek lub łyżeczka suszonego
1  szczypta
Curry
0.5 
Sok z połówki limonki
1  szczypta
Sól
0.5  łyżeczka
Ziarna kolendry
0.5  łyżeczka
Kumin
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.6 g
Wartość energetyczna
186.8 kcal
Tłuszcze
1.7 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na długie jesienne wieczory lub po prostu na rozgrzewający obiad. Co takiego? Zupa z soczewicy i pieczonych batatów! Aromat batatów pieczonych z cebulą i doprawionych tymiankiem, przyjemnie rozchodzi się po całej kuchni, zapowiadając pyszny posiłek. Słodycz batatów przełamujemy odrobiną soku z limonki, dzięki czemu zupa nabiera wyrazistego smaku. Kolendra, kumin i curry dopełniają całości. Zupa z soczewicy i pieczonych batatów jest tak aromatyczna i pyszna, że na jednej porcji na pewno się nie skończy :)

W charakterze dodatku do zupy świetnie sprawdziły się nachosy, ale można dodać grzanki lub groszek ptysiowy czy też nie dodawać nic więcej, bo zupa z soczewicy i batatów sama w sobie jest pyszna. Smacznego.

Bataty to jedna z najciekawszych odmian ziemniaków i świetnie sprawdzają się w zupie. Zobacz inne naszeprzepisy z batatami:
Zupa afrykańska
Zupa z soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej
Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką
Pikantna zupa ze słodkich ziemniaków z salami

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    6 min
    Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Przekładamy warzywa do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i tymiankiem (jeśli mamy świeżą gałązkę, odrywamy z niej listki i posypujemy nimi warzywa), mieszamy.
  • Krok 2

    40 min
    Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut. W połowie czasu mieszamy.
  • Krok 3

    10 min
    W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, na lekko osolony wrzątek wrzucamy soczewicę, gotujemy niecałe 10 minut.
  • Krok 4

    6 min
    Upieczone warzywa przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy odrobinę wywaru, miksujemy. Otrzymane puree dodajemy do garna z soczewicą i zagotowujemy.
  • Krok 5

    4 min
    W tym czasie w moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Podprażamy chwilę na suchej patelni (aż przyprawy uwolnią swój aromat). Dodajemy je do zupy.
  • Krok 6

    3 min
    Doprawiamy zupę sokiem z połówki limonki i szczyptą curry.
Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 1 z 6

Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Przekładamy warzywa do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i tymiankiem (jeśli mamy świeżą gałązkę, odrywamy z niej listki i posypujemy nimi warzywa), mieszamy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 2 z 6

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut. W połowie czasu mieszamy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 3 z 6

W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, na lekko osolony wrzątek wrzucamy soczewicę, gotujemy niecałe 10 minut.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 4 z 6

Upieczone warzywa przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy odrobinę wywaru, miksujemy. Otrzymane puree dodajemy do garna z soczewicą i zagotowujemy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 5 z 6

W tym czasie w moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Podprażamy chwilę na suchej patelni (aż przyprawy uwolnią swój aromat). Dodajemy je do zupy.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Krok 6 z 6

Doprawiamy zupę sokiem z połówki limonki i szczyptą curry.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia arabska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa Tikka Masala

    Zupa Tikka Masala

    33 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu