Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając pesteczki).
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i zeszklić na nim przygotowane warzywa. W trakcie szklenia dodać kurkumę, kumin oraz kolendrę.
Bataty, marchewki i pietruszki umyć, a następnie obrać. Bataty pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. Imbir obrać i cienko pokroić.
Obrane i pokrojone warzywa dodać do zeszklonej cebuli i czosnku. Całość zalać bulionem i gotować aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksować na gładki krem.
W trakcie miksowania dodać mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć plastry szynki parmeńskiej – przez ok. 1-2 minut, aż powstaną chipsy.
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej doskonale smakuje także następnego dnia. Pamiętajmy jednak, aby chipsy przygotować tuż przed jedzeniem.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0