Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając pesteczki).
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i zeszklić na nim przygotowane warzywa. W trakcie szklenia dodać kurkumę, kumin oraz kolendrę.
Bataty, marchewki i pietruszki umyć, a następnie obrać. Bataty pokroić w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. Imbir obrać i cienko pokroić.
Obrane i pokrojone warzywa dodać do zeszklonej cebuli i czosnku. Całość zalać bulionem i gotować aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksować na gładki krem.
W trakcie miksowania dodać mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na rozgrzanej, suchej patelni uprażyć plastry szynki parmeńskiej – przez ok. 1-2 minut, aż powstaną chipsy.
Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej doskonale smakuje także następnego dnia. Pamiętajmy jednak, aby chipsy przygotować tuż przed jedzeniem.