Ryż jest dodatkiem do wielu potraw popularnym także w Polsce. Często jednak sięgamy po ryż w torebkach, który wygodnie nam ugotować, lecz jego walory smakowe nie są tak wysokie, nie realizują pełni kulinarnego potencjału tkwiącego w tym składniku. Dlatego warto sięgnąć po inne metody przyrządzania ryżu, popularne w bardziej egzotycznych dla nas kuchniach. Dziś proponujemy
ryż po turecku. Przepis na niego nie jest wcale skomplikowany, a jego realizacja z pewnością warta zachodu.
Jak przyrządzić ryż po turecku ? Potrzebować będziemy oczywiście ryżu – białego, sypkiego. Jeśli dysponujesz tylko ryżem w torebkach, rozetnij jedną z nich. Należy odmierzyć szklankę ryżu – to ważna miara, którą będziemy posługiwać się też później, dodając wodę. Ryż należy przepłukać zimną wodą i odcedzić. Następnie w dużym rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy na niego dwie drobno posiekane cebule. Podsmażamy przez chwilę i wsypujemy ryż. Po około 3 minutach zalewamy całość 2 szklankami wody (przy większej/mniejszej ilości ryżu proporcja powinna zostać zachowana: 1 miarka ryżu na 2 miarki wody). Dodajemy obrane ze skóry, drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, solimy i gotujemy 5 minut. Gdy woda zostanie wchłonięta przez ryż, odstawiamy garnek na bok, przykrywamy i owijamy kocem lub ręcznikiem.
Ryż po turecku będzie gotowy po godzinie takiego leżakowania.
Ryż po turecku to idealny dodatek zarówno do ryb, mięs, jak i warzyw. Wypróbuj też inne dania tureckiej kuchni - np.
turecką pizzę.
Komentarze 0