Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż po turecku

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Ryż
3 
Pomidory
2 
Cebula
3 płaskich łyżek
Olej
1 trochę
Sól
2 szklanek
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
749.3 kcal
Białko
11.87 g
Węglowodany
118.9 g
Tłuszcze
25.38 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
10 min
W dużym rondelku rozgrzać najpierw mocno olej, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę (nie rumienić), następnie dodaj ryż i mieszając stale, trzymaj na ogniu przez około 3 minuty.
Krok 2
5 min
Następnie wlej wodę, dodaj umyte i obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy. Posól i gotuj jeszcze około 5 minut.
Krok 3
60 min
Kiedy ryż wchłonie całkowicie wodę, zdjąć naczynie z ognia, szczelnie przykryj i okręć garnek kocem. Ryż będzie gotowy do spożycia po godzinie.
Ryż po turecku

Krok 1 z 3

W dużym rondelku rozgrzać najpierw mocno olej, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę (nie rumienić), następnie dodaj ryż i mieszając stale, trzymaj na ogniu przez około 3 minuty.

Ryż po turecku

Krok 2 z 3

Następnie wlej wodę, dodaj umyte i obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy. Posól i gotuj jeszcze około 5 minut.

Ryż po turecku

Krok 3 z 3

Kiedy ryż wchłonie całkowicie wodę, zdjąć naczynie z ognia, szczelnie przykryj i okręć garnek kocem. Ryż będzie gotowy do spożycia po godzinie.

Ryż jest dodatkiem do wielu potraw popularnym także w Polsce. Często jednak sięgamy po ryż w torebkach, który wygodnie nam ugotować, lecz jego walory smakowe nie są tak wysokie, nie realizują pełni kulinarnego potencjału tkwiącego w tym składniku. Dlatego warto sięgnąć po inne metody przyrządzania ryżu, popularne w bardziej egzotycznych dla nas kuchniach. Dziś proponujemy ryż po turecku. Przepis na niego nie jest wcale skomplikowany, a jego realizacja z pewnością warta zachodu.

Jak przyrządzić ryż po turecku ? Potrzebować będziemy oczywiście ryżu – białego, sypkiego. Jeśli dysponujesz tylko ryżem w torebkach, rozetnij jedną z nich. Należy odmierzyć szklankę ryżu – to ważna miara, którą będziemy posługiwać się też później, dodając wodę. Ryż należy przepłukać zimną wodą i odcedzić. Następnie w dużym rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy na niego dwie drobno posiekane cebule. Podsmażamy przez chwilę i wsypujemy ryż. Po około 3 minutach zalewamy całość 2 szklankami wody (przy większej/mniejszej ilości ryżu proporcja powinna zostać zachowana: 1 miarka ryżu na 2 miarki wody). Dodajemy obrane ze skóry, drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, solimy i gotujemy 5 minut. Gdy woda zostanie wchłonięta przez ryż, odstawiamy garnek na bok, przykrywamy i owijamy kocem lub ręcznikiem. Ryż po turecku będzie gotowy po godzinie takiego leżakowania.

Ryż po turecku to idealny dodatek zarówno do ryb, mięs, jak i warzyw.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika