Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Ryż po turecku

Ryż po turecku

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest reniulek

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Ryż
3 
Pomidory
2 
Cebula
3  płaskich łyżek
Olej
trochę
Sól
2  szklanek
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.87 g
Węglowodany
118.9 g
Tłuszcze
25.38 g
Wartość energetyczna
749.3 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ryż jest dodatkiem do wielu potraw popularnym także w Polsce. Często jednak sięgamy po ryż w torebkach, który wygodnie nam ugotować, lecz jego walory smakowe nie są tak wysokie, nie realizują pełni kulinarnego potencjału tkwiącego w tym składniku. Dlatego warto sięgnąć po inne metody przyrządzania ryżu, popularne w bardziej egzotycznych dla nas kuchniach. Dziś proponujemy ryż po turecku. Przepis na niego nie jest wcale skomplikowany, a jego realizacja z pewnością warta zachodu.

Jak przyrządzić ryż po turecku ? Potrzebować będziemy oczywiście ryżu – białego, sypkiego. Jeśli dysponujesz tylko ryżem w torebkach, rozetnij jedną z nich. Należy odmierzyć szklankę ryżu – to ważna miara, którą będziemy posługiwać się też później, dodając wodę. Ryż należy przepłukać zimną wodą i odcedzić. Następnie w dużym rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy na niego dwie drobno posiekane cebule. Podsmażamy przez chwilę i wsypujemy ryż. Po około 3 minutach zalewamy całość 2 szklankami wody (przy większej/mniejszej ilości ryżu proporcja powinna zostać zachowana: 1 miarka ryżu na 2 miarki wody). Dodajemy obrane ze skóry, drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, solimy i gotujemy 5 minut. Gdy woda zostanie wchłonięta przez ryż, odstawiamy garnek na bok, przykrywamy i owijamy kocem lub ręcznikiem. Ryż po turecku będzie gotowy po godzinie takiego leżakowania.

Ryż po turecku to idealny dodatek zarówno do ryb, mięs, jak i warzyw. Wypróbuj też inne dania tureckiej kuchni - np. turecką pizzę.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    W dużym rondelku rozgrzać najpierw mocno olej, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę (nie rumienić), następnie dodaj ryż i mieszając stale, trzymaj na ogniu przez około 3 minuty.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie wlej wodę, dodaj umyte i obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy. Posól i gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Krok 3

    60 min
    Kiedy ryż wchłonie całkowicie wodę, zdjąć naczynie z ognia, szczelnie przykryj i okręć garnek kocem. Ryż będzie gotowy do spożycia po godzinie.
Ryż po turecku

Krok 1 z 3

W dużym rondelku rozgrzać najpierw mocno olej, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę (nie rumienić), następnie dodaj ryż i mieszając stale, trzymaj na ogniu przez około 3 minuty.

Ryż po turecku

Krok 2 z 3

Następnie wlej wodę, dodaj umyte i obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy. Posól i gotuj jeszcze około 5 minut.

Ryż po turecku

Krok 3 z 3

Kiedy ryż wchłonie całkowicie wodę, zdjąć naczynie z ognia, szczelnie przykryj i okręć garnek kocem. Ryż będzie gotowy do spożycia po godzinie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Dania z ryżu
  • Dodatek
  • Kuchnia arabska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenne risotto ze szparagami

    Wiosenne risotto ze szparagami

    45 min Łatwy
  • Żółty ryż z curry i kurkumą

    Żółty ryż z curry i kurkumą

    50 min Łatwy
  • Risotto z kukurydzą, groszkiem i kurczakiem

    Risotto z kukurydzą, groszkiem i kurczakiem

    35 min Łatwy
  • Risotto z krewetkami

    Risotto z krewetkami

    27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu