Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryż po turecku
Dodaj do CookBook

Ryż po turecku

(0)
1 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  szklanka
Ryż
3 
Pomidory
2 
Cebula
3  płaskich łyżek
Olej
trochę
Sól
2  szklanek
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
118.9 g
Wartość energetyczna
749.3 kcal
Tłuszcze
25.4 g
Białko
11.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ryż jest dodatkiem do wielu potraw popularnym także w Polsce. Często jednak sięgamy po ryż w torebkach, który wygodnie nam ugotować, lecz jego walory smakowe nie są tak wysokie, nie realizują pełni kulinarnego potencjału tkwiącego w tym składniku. Dlatego warto sięgnąć po inne metody przyrządzania ryżu, popularne w bardziej egzotycznych dla nas kuchniach. Dziś proponujemy ryż po turecku. Przepis na niego nie jest wcale skomplikowany, a jego realizacja z pewnością warta zachodu.

Jak przyrządzić ryż po turecku ? Potrzebować będziemy oczywiście ryżu – białego, sypkiego. Jeśli dysponujesz tylko ryżem w torebkach, rozetnij jedną z nich. Należy odmierzyć szklankę ryżu – to ważna miara, którą będziemy posługiwać się też później, dodając wodę. Ryż należy przepłukać zimną wodą i odcedzić. Następnie w dużym rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy na niego dwie drobno posiekane cebule. Podsmażamy przez chwilę i wsypujemy ryż. Po około 3 minutach zalewamy całość 2 szklankami wody (przy większej/mniejszej ilości ryżu proporcja powinna zostać zachowana: 1 miarka ryżu na 2 miarki wody). Dodajemy obrane ze skóry, drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, solimy i gotujemy 5 minut. Gdy woda zostanie wchłonięta przez ryż, odstawiamy garnek na bok, przykrywamy i owijamy kocem lub ręcznikiem. Ryż po turecku będzie gotowy po godzinie takiego leżakowania.

Ryż po turecku to idealny dodatek zarówno do ryb, mięs, jak i warzyw. Wypróbuj też inne dania tureckiej kuchni - np. turecką pizzę.

Przygotowanie

75 min
  • Krok 1

    10 min
    W dużym rondelku rozgrzać najpierw mocno olej, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę (nie rumienić), następnie dodaj ryż i mieszając stale, trzymaj na ogniu przez około 3 minuty.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie wlej wodę, dodaj umyte i obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy. Posól i gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Krok 3

    60 min
    Kiedy ryż wchłonie całkowicie wodę, zdjąć naczynie z ognia, szczelnie przykryj i okręć garnek kocem. Ryż będzie gotowy do spożycia po godzinie.
Ryż po turecku

Krok 1 z 3

W dużym rondelku rozgrzać najpierw mocno olej, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę (nie rumienić), następnie dodaj ryż i mieszając stale, trzymaj na ogniu przez około 3 minuty.

Ryż po turecku

Krok 2 z 3

Następnie wlej wodę, dodaj umyte i obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy. Posól i gotuj jeszcze około 5 minut.

Ryż po turecku

Krok 3 z 3

Kiedy ryż wchłonie całkowicie wodę, zdjąć naczynie z ognia, szczelnie przykryj i okręć garnek kocem. Ryż będzie gotowy do spożycia po godzinie.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Dania z ryżu
  • Dodatek
  • Kuchnia arabska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

    Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

    1 godz 30 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

    Zupa pomidorowa z kalafiorowym ryżem

    59 min Łatwy
  • Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    Zupa pomidorowa z ryżem i papryką pieczoną

    1 godz 42 min Średni
  • Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

    Zupa miso na bulionie warzywnym z makaronem ryżowym

    36 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu