Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W dzieciństwie nie lubiłam kapuśniaku. Był zdecydowanie za kwaśny dla takiego łasucha jak ja :). Ale z czasem nie tyle, że wyrosłam ze słodkich smaków, bo wciąż uwielbiam słodkości, ale pokochałam inne. Kapuśniak bardzo lubię, zwłaszcza ten z młodej kapusty kiszonej.
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej zawsze przygotowuję na żeberkach ekstra. Tak było i tym razem, na dodatek udało mi się kupić piękny kawałek bez kości, samo mięsko. Do tego oczywiście młoda kiszona kapusta, taka jaką teraz można kupić, jest najlepsza.
Oczywiście można zrobić pyszny kapuśniak z młodej kapusty kiszonej, która ledwo co trafiła do beczki. Ale ja wolę poczekać, pewnie też dlatego, że w międzyczasie jest mnóstwo ciekawych letnich zup do ugotowania, więc spokojnie z kapuśniakiem można poczekać. Do dzisiaj
Sama nigdy nie robiłam kiszonej kapusty. Ogórki tak, małosolne, kiszone. Podpytam Joli, może ma przepis i chętnie się nim ze mną podzieli. A jak ze mną, to i z Wami.
Smacznego!
Przygotowanie
120 min
Krok 1
90 min
Mięsko oczyszczam, gotuję w litrze wody 1,5 godziny z liściem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu i zielem angielskim, co jakiś czas uzupełniając odparowującą wodę.
Krok 2
3 min
Warzywa kroję w kostkę, por w półtalarki, dodaję warzywa do wywaru.
Krok 3
1 min
Dodaję gałązkę lubczyku i natkę selera.
Krok 4
20 min
Gotuję 20 minut, pod koniec gotowania doprawiam solą. W tym czasie kapustę wykładam na deskę do krojenia i kilka razy szatkuję. Dodaję kapustę do zupy, dodaję kminek i łyżkę koncentratu pomidorowego.
Krok 5
5 min
Gotuję 5 minut (można trochę dłużej, ja wolę, jak kapusta jest chrupka).
Krok 6
1 min
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej podaję z koperkiem.
Krok 1
z
6
Mięsko oczyszczam, gotuję w litrze wody 1,5 godziny z liściem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu i zielem angielskim, co jakiś czas uzupełniając odparowującą wodę.
Krok 2
z
6
Warzywa kroję w kostkę, por w półtalarki, dodaję warzywa do wywaru.
Krok 3
z
6
Dodaję gałązkę lubczyku i natkę selera.
Krok 4
z
6
Gotuję 20 minut, pod koniec gotowania doprawiam solą. W tym czasie kapustę wykładam na deskę do krojenia i kilka razy szatkuję. Dodaję kapustę do zupy, dodaję kminek i łyżkę koncentratu pomidorowego.
Krok 5
z
6
Gotuję 5 minut (można trochę dłużej, ja wolę, jak kapusta jest chrupka).
Krok 6
z
6
Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej podaję z koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
T
Teresa Fitio
Witam . Kapuśniak wyszedł rewelacyjnie 😘 G
Winiary
Expert
Tereso, dziękujemy za opinię. Bardzo lubimy takie rekomendacje! Pozdrawiamy. 😊
Komentarze 1