Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

(0)
29min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kawałek
Młody por
2 
Młoda marchewka
1 
Nieduży kalafior lub pół większego
1  pęczek
Zielone szparagi
4 
Młode ziemniaki
1  kawałek
Seler
1 
Młoda cebula
15  dag
Fasolka szparagowa
1  pęczek
Natka pietruszki
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Estragon
0.5  opakowanie
Jogurt naturalny
1  łyżka
Sklarowane masło
1  szczypta
Sól morska

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.34 g
Węglowodany
35.58 g
Tłuszcze
7.1 g
Wartość energetyczna
225.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

29 min
Krok 1
10 min
Warzywa dokładnie myję. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, kroję w kostkę. Fasolkę szparagową kroję w mniejsze kawałki. Kalafior dzielę na różyczki. Pokrojone warzywa (oprócz szparagów) i por przekładam do większego garnka, zalewam wodą (ok. 1 l) i zagotowuję.
Krok 2
15 min
Dodaję gałązkę lubczyku i estragonu, doprawiam solą. Gotuję 15 minut. W tym czasie szparagom odrywam zdrewniałe końce, łodygi kroję na pół i w kostkę, główki kroję na połówki, na sklarowanym maśle duszę szparagi 5 minut.
Krok 3
3 min
Szparagi dodaję do garnka z zupą na 2-3 minuty przed końcem gotowania.
Krok 4
1 min
Zupę zabielam jogurtem i podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 1 z 4

Warzywa dokładnie myję. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, kroję w kostkę. Fasolkę szparagową kroję w mniejsze kawałki. Kalafior dzielę na różyczki. Pokrojone warzywa (oprócz szparagów) i por przekładam do większego garnka, zalewam wodą (ok. 1 l) i zagotowuję.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 2 z 4

Dodaję gałązkę lubczyku i estragonu, doprawiam solą. Gotuję 15 minut. W tym czasie szparagom odrywam zdrewniałe końce, łodygi kroję na pół i w kostkę, główki kroję na połówki, na sklarowanym maśle duszę szparagi 5 minut.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 3 z 4

Szparagi dodaję do garnka z zupą na 2-3 minuty przed końcem gotowania.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 4 z 4

Zupę zabielam jogurtem i podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Wiosna w pełni i coraz więcej młodych warzyw na aromatyczne zupy jarzynowe. Uwielbiam takie zupy, bo smakują latem i beztroską. Tym razem dodałam też do garnka zielone szparagi, których w sezonie ciągle mi mało.

Jakie warzywa mogą trafić do zupy jarzynowej? Właściwie wszystkie. Kalafior, kalarepka, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa. Zielony groszek, jak tylko się pojawi. I póki są – dodajmy szparagi. Do tego aromatyczny świeży lubczyk, gałązka estragonu i natki zielonej pietruszki.

Lubczyk, dumę mojego ogrodu, dodaję właściwie do każdej zupy. Jest wyjątkowo aromatyczny, nie wiem czy ten, który można kupić w doniczce i uprawiać na parapecie lub balkonie, też będzie taki wdzięczny, ale naprawdę polecam wypróbować.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha