Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami
Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami
Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami
Dodaj do CookBook

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

(0)
29 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kawałek
Młody por
2 
Młoda marchewka
1 
Nieduży kalafior lub pół większego
1  pęczek
Zielone szparagi
4 
Młode ziemniaki
1  kawałek
Seler
1 
Młoda cebula
15  dag
Fasolka szparagowa
1  pęczek
Natka pietruszki
1  gałązka
Lubczyk
1  gałązka
Estragon
0.5  opakowanie
Jogurt naturalny
1  łyżka
Sklarowane masło
1  szczypta
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
35.6 g
Wartość energetyczna
225.5 kcal
Tłuszcze
7.1 g
Białko
9.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosna w pełni i coraz więcej młodych warzyw na aromatyczne zupy jarzynowe. Uwielbiam takie zupy, bo smakują latem i beztroską. Tym razem dodałam też do garnka zielone szparagi, których w sezonie ciągle mi mało.

Jakie warzywa mogą trafić do zupy jarzynowej? Właściwie wszystkie. Kalafior, kalarepka, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa. Zielony groszek, jak tylko się pojawi. I póki są – dodajmy szparagi. Do tego aromatyczny świeży lubczyk, gałązka estragonu i natki zielonej pietruszki.

Lubczyk, dumę mojego ogrodu, dodaję właściwie do każdej zupy. Jest wyjątkowo aromatyczny, nie wiem czy ten, który można kupić w doniczce i uprawiać na parapecie lub balkonie, też będzie taki wdzięczny, ale naprawdę polecam wypróbować.

Przygotowanie

29 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa dokładnie myję. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, kroję w kostkę. Fasolkę szparagową kroję w mniejsze kawałki. Kalafior dzielę na różyczki. Pokrojone warzywa (oprócz szparagów) i por przekładam do większego garnka, zalewam wodą (ok. 1 l) i zagotowuję.
  • Krok 2

    15 min
    Dodaję gałązkę lubczyku i estragonu, doprawiam solą. Gotuję 15 minut. W tym czasie szparagom odrywam zdrewniałe końce, łodygi kroję na pół i w kostkę, główki kroję na połówki, na sklarowanym maśle duszę szparagi 5 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Szparagi dodaję do garnka z zupą na 2-3 minuty przed końcem gotowania.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę zabielam jogurtem i podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 1 z 4

Warzywa dokładnie myję. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obieram, kroję w kostkę. Fasolkę szparagową kroję w mniejsze kawałki. Kalafior dzielę na różyczki. Pokrojone warzywa (oprócz szparagów) i por przekładam do większego garnka, zalewam wodą (ok. 1 l) i zagotowuję.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 2 z 4

Dodaję gałązkę lubczyku i estragonu, doprawiam solą. Gotuję 15 minut. W tym czasie szparagom odrywam zdrewniałe końce, łodygi kroję na pół i w kostkę, główki kroję na połówki, na sklarowanym maśle duszę szparagi 5 minut.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 3 z 4

Szparagi dodaję do garnka z zupą na 2-3 minuty przed końcem gotowania.

Zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami

Krok 4 z 4

Zupę zabielam jogurtem i podaję ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w błonnik
  • Dania z ryżu
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wiosna
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu