Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dwa z pozoru groźne warzywa w jednej zupie? Czy to aby nie za wiele? Por i cebula, czyli ostry duet, podczas gotowania zmieniają swoje surowe oblicze, łagodnieją, a przy tym charakterystycznie aromatyzują zupę. Krem z pora i cebuli może budzić grozę jedynie z nazwy!
O tej porze roku pory są dorodne, więc na rodzinny garnek zupy wystarczą dwa. Po obraniu ich z zewnętrznych przystępujemy do mycia i krojenia. O tym, jak to dobrze zrobić, możecie przeczytać tutaj. Do garnka razem z porem trafiają dwie cebule, dzięki czemu zupa po zmiksowaniu uzyska przyjemnie kremową konsystencję.
Zamiast czasochłonnego wywaru drobiowego, jako bazę do przygotowania kremu z pora i cebuli wykorzystałam Zupę jarzynową Winiary pełną suszonych warzyw, które – zmiksowane w zupie – nadały jej głębokiego smaku.
Zupa krem z pora i cebuli pysznie smakuje z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem. Można też dodać do niej grzanki lub pokrojony w kostkę twaróg.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Pestki dyni to wyśmienity dodatek do zup, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z tymi pestkami:
Zupa krem z dyni z pestkami
Zupa z dyni z granatem
Zupa krem z dyni z pestkami
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa marchewkowa z curry
Zobacz też
Zobacz Zupa porowa z pulpetami
Zobacz Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami
Zobacz Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Zobacz Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy część z ciemniejszymi oraz korzeń. Kroimy pory w talarki, płuczemy, delikatnie rozdzielając listki.
Cebulę myjemy, siekamy.
Na lekko rozgrzanej oliwie dusimy por z cebulą, dodając szczyptę soli i curry.
Dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku. Chwilę smażymy, podlewamy warzywa szklanką wody (przed dodaniem wody możemy odłożyć część podduszonego pora do dekoracji zupy).
W osobnym garnku przygotowujemy zupę jarzynową według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy podduszone pory z cebulą.
Zupę miksujemy, delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem