Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z pora i cebuli

0
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Duży por
2 
Cebula
3  łyżek
Oliwa
2  ząbków
1  szczypta
Curry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Prażone pestki dyni
2  łyżek
Świeżo posiekany szczypiorek
trochę
Sok z cytryny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.84 g
Węglowodany
11.45 g
Tłuszcze
11.42 g
Wartość energetyczna
181.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
6 min
Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy część z ciemniejszymi oraz korzeń. Kroimy pory w talarki, płuczemy, delikatnie rozdzielając listki.
Krok 2
4 min
Cebulę myjemy, siekamy.
Krok 3
5 min
Na lekko rozgrzanej oliwie dusimy por z cebulą, dodając szczyptę soli i curry.
Krok 4
6 min
Dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku. Chwilę smażymy, podlewamy warzywa szklanką wody (przed dodaniem wody możemy odłożyć część podduszonego pora do dekoracji zupy).
Krok 5
15 min
W osobnym garnku przygotowujemy zupę jarzynową według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy podduszone pory z cebulą.
Krok 6
3 min
Zupę miksujemy, delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem
Zupa krem z pora i cebuli

Krok 1 z 6

Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy część z ciemniejszymi oraz korzeń. Kroimy pory w talarki, płuczemy, delikatnie rozdzielając listki.

Zupa krem z pora i cebuli

Krok 2 z 6

Cebulę myjemy, siekamy.

Zupa krem z pora i cebuli

Krok 3 z 6

Na lekko rozgrzanej oliwie dusimy por z cebulą, dodając szczyptę soli i curry.

Zupa krem z pora i cebuli

Krok 4 z 6

Dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku. Chwilę smażymy, podlewamy warzywa szklanką wody (przed dodaniem wody możemy odłożyć część podduszonego pora do dekoracji zupy).

Zupa krem z pora i cebuli

Krok 5 z 6

W osobnym garnku przygotowujemy zupę jarzynową według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy podduszone pory z cebulą.

Zupa krem z pora i cebuli

Krok 6 z 6

Zupę miksujemy, delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem

Dwa z pozoru groźne warzywa w jednej zupie? Czy to aby nie za wiele? Por i cebula, czyli ostry duet, podczas gotowania zmieniają swoje surowe oblicze, łagodnieją, a przy tym charakterystycznie aromatyzują zupę. Krem z pora i cebuli może budzić grozę jedynie z nazwy!

O tej porze roku pory są dorodne, więc na rodzinny garnek zupy wystarczą dwa. Po obraniu ich z zewnętrznych przystępujemy do mycia i krojenia. O tym, jak to dobrze zrobić, możecie przeczytać tutaj. Do garnka razem z porem trafiają dwie cebule, dzięki czemu zupa po zmiksowaniu uzyska przyjemnie kremową konsystencję.

Zamiast czasochłonnego wywaru drobiowego, jako bazę do przygotowania kremu z pora i cebuli wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary pełną suszonych warzyw, które – zmiksowane w zupie – nadały jej głębokiego smaku.

Zupa krem z pora i cebuli pysznie smakuje z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem. Można też dodać do niej grzanki lub pokrojony w kostkę twaróg.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Pestki dyni to wyśmienity dodatek do zup, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z tymi pestkami:

Zupa krem z dyni z pestkami

Zupa z dyni z granatem

Zupa krem z dyni z pestkami

Zupa krem z pora i cebuli

Zupa marchewkowa z curry

Zobacz też

Zobacz Zupa porowa z pulpetami

Zobacz Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Zobacz Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Zobacz Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika