Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa krem z pora i cebuli

Zupa krem z pora i cebuli

(0)
39min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Duży por
2 
Cebula
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
3  łyżek
Oliwa
2  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Curry
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Prażone pestki dyni
2  łyżek
Świeżo posiekany szczypiorek
trochę
Sok z cytryny do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.84 g
Węglowodany
11.45 g
Tłuszcze
11.42 g
Wartość energetyczna
181.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dwa z pozoru groźne warzywa w jednej zupie? Czy to aby nie za wiele? Por i cebula, czyli ostry duet, podczas gotowania zmieniają swoje surowe oblicze, łagodnieją, a przy tym charakterystycznie aromatyzują zupę. Krem z pora i cebuli może budzić grozę jedynie z nazwy!

O tej porze roku pory są dorodne, więc na rodzinny garnek zupy wystarczą dwa. Po obraniu ich z zewnętrznych przystępujemy do mycia i krojenia. O tym, jak to dobrze zrobić, możecie przeczytać tutaj. Do garnka razem z porem trafiają dwie cebule, dzięki czemu zupa po zmiksowaniu uzyska przyjemnie kremową konsystencję.

Zamiast czasochłonnego wywaru drobiowego, jako bazę do przygotowania kremu z pora i cebuli wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary pełną suszonych warzyw, które – zmiksowane w zupie – nadały jej głębokiego smaku.

Zupa krem z pora i cebuli pysznie smakuje z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem. Można też dodać do niej grzanki lub pokrojony w kostkę twaróg.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Pestki dyni to wyśmienity dodatek do zup, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z tymi pestkami:

Zupa krem z dyni z pestkami

Zupa z dyni z granatem

Zupa krem z dyni z pestkami

Zupa krem z pora i cebuli

Zupa marchewkowa z curry

Zobacz też

Zobacz Zupa porowa z pulpetami

Zobacz Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Zobacz Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Zobacz Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    6 min
    Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy część z ciemniejszymi oraz korzeń. Kroimy pory w talarki, płuczemy, delikatnie rozdzielając listki.
  • Krok 2

    4 min
    Cebulę myjemy, siekamy.
  • Krok 3

    5 min
    Na lekko rozgrzanej oliwie dusimy por z cebulą, dodając szczyptę soli i curry.
  • Krok 4

    6 min
    Dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku. Chwilę smażymy, podlewamy warzywa szklanką wody (przed dodaniem wody możemy odłożyć część podduszonego pora do dekoracji zupy).
  • Krok 5

    15 min
    W osobnym garnku przygotowujemy zupę jarzynową według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy podduszone pory z cebulą.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę miksujemy, delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem
Zupa krem z pora i cebuli

Krok 1 z 6

Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy część z ciemniejszymi oraz korzeń. Kroimy pory w talarki, płuczemy, delikatnie rozdzielając listki.

Zupa krem z pora i cebuli

Krok 2 z 6

Cebulę myjemy, siekamy.

Zupa krem z pora i cebuli

Krok 3 z 6

Na lekko rozgrzanej oliwie dusimy por z cebulą, dodając szczyptę soli i curry.

Zupa krem z pora i cebuli

Krok 4 z 6

Dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku. Chwilę smażymy, podlewamy warzywa szklanką wody (przed dodaniem wody możemy odłożyć część podduszonego pora do dekoracji zupy).

Zupa krem z pora i cebuli

Krok 5 z 6

W osobnym garnku przygotowujemy zupę jarzynową według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy podduszone pory z cebulą.

Zupa krem z pora i cebuli

Krok 6 z 6

Zupę miksujemy, delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Wegańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

    Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

    41 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    34 min Łatwy
  • Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

    Gęsta zupa krem brokułowa z pestkami dyni i śmietaną

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu