Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dwa z pozoru groźne warzywa w jednej zupie? Czy to aby nie za wiele? Por i cebula, czyli ostry duet, podczas gotowania zmieniają swoje surowe oblicze, łagodnieją, a przy tym charakterystycznie aromatyzują zupę. Krem z pora i cebuli może budzić grozę jedynie z nazwy!
O tej porze roku pory są dorodne, więc na rodzinny garnek zupy wystarczą dwa. Po obraniu ich z zewnętrznych przystępujemy do mycia i krojenia. O tym, jak to dobrze zrobić, możecie przeczytać tutaj. Do garnka razem z porem trafiają dwie cebule, dzięki czemu zupa po zmiksowaniu uzyska przyjemnie kremową konsystencję.
Zamiast czasochłonnego wywaru drobiowego, jako bazę do przygotowania kremu z pora i cebuli wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary pełną suszonych warzyw, które – zmiksowane w zupie – nadały jej głębokiego smaku.
Zupa krem z pora i cebuli pysznie smakuje z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem. Można też dodać do niej grzanki lub pokrojony w kostkę twaróg.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Pestki dyni to wyśmienity dodatek do zup, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z tymi pestkami:
Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy część z ciemniejszymi oraz korzeń. Kroimy pory w talarki, płuczemy, delikatnie rozdzielając listki.
Krok 2
4 min
Cebulę myjemy, siekamy.
Krok 3
5 min
Na lekko rozgrzanej oliwie dusimy por z cebulą, dodając szczyptę soli i curry.
Krok 4
6 min
Dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku. Chwilę smażymy, podlewamy warzywa szklanką wody (przed dodaniem wody możemy odłożyć część podduszonego pora do dekoracji zupy).
Krok 5
15 min
W osobnym garnku przygotowujemy zupę jarzynową według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy podduszone pory z cebulą.
Krok 6
3 min
Zupę miksujemy, delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem
Krok 1
z
6
Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy część z ciemniejszymi oraz korzeń. Kroimy pory w talarki, płuczemy, delikatnie rozdzielając listki.
Krok 2
z
6
Cebulę myjemy, siekamy.
Krok 3
z
6
Na lekko rozgrzanej oliwie dusimy por z cebulą, dodając szczyptę soli i curry.
Krok 4
z
6
Dodajemy obrane i posiekane ząbki czosnku. Chwilę smażymy, podlewamy warzywa szklanką wody (przed dodaniem wody możemy odłożyć część podduszonego pora do dekoracji zupy).
Krok 5
z
6
W osobnym garnku przygotowujemy zupę jarzynową według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy podduszone pory z cebulą.
Krok 6
z
6
Zupę miksujemy, delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekanym szczypiorkiem
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0