Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami to dobry pomysł na szybki obiad. Dobry? To mało powiedziane. Zupa smakuje wyśmienicie! Bez obaw, bo
por pozbawiony ciemnozielonych części traci na swojej charakterystycznej ostrości, a dodatkowo jego smak łagodzi
serek topiony.
Zupa krem z pora o aksamitnej konsystencji potrzebuje chrupiącego dodatku – klasycznego jak zarumienione na maśle
grzanki lub bardziej zaskakującego, na przykład chipsów z parmezanu.
Por jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Jest bogaty w witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Ma wysoką zawartość żelaza, stosowany jest więc w leczeniu anemii. W medycynie naturalnej wykorzystywany jest do produkcji syropów na kaszel. W kuchni używa się go do zup, sosów, sałatek i surówek. Jest nieodzowną składową włoszczyzny, która jest niezbędna do zrobienia rosołu.
Rozpoczynając gotowanie
zupy krem z pora i serka topionego, najpierw należy odpowiednio przygotować składniki.
Por musi najpierw zostać obrany z zewnętrznych liści, pokrojony wzdłuż i dokładnie umyty z wszelkich drobin piasku. Warzywo następnie kroimy. To samo robimy z cebulą, którą potem podduszamy na maśle wraz z porem. Pamiętajmy, aby robić to na wolnym ogniu - wtedy wydobędziemy cały smak i aromat. Składniki zalewamy wywarem. Idealnie nada się do tego
bulion warzywny w słoiku WINIARY. Jest on odpowiedni dla wegetarian, co stanowi rozwiązanie problemów wielu osób na diecie ograniczającej mięso. Ciężko jest znaleźć wywar, który nie ma w sobie składników pochodzenia zwierzęcego, jednak ten
bulion warzywny w słoiczku rozwiązuje ten problem. Po przyprawieniu zupy, blendujemy ją na gładki krem. Dodajemy
serek topiony i ponownie miksujemy.
Do tej zupy krem idealnie pasują grzanki. Przygotowujemy je, krojąc bułkę na kromki, a potem w kostkę. Rumienimy ją delikatnie na maśle, dodając aromatyczne zioła, takie jak pietruszka czy tymianek. Wlewamy zupę do miski, a na wierzch kładziemy listki ziół lub pokrojone kawałki surowego pora. Pyszna, aksamitna i prosta zupa to wymarzony obiaobiad na każdą porę roku. Smacznego!
Szukasz najlepszego przepisu na grzanki do zupy albo chipsy? Sprawdź nasze dodatki do zup:
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chrupiące domowe grzanki do zupy
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko
Pieczone pierożki do barszczu
Domowe paluszki grissini
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
Krakersy cebulowe
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego
Zobacz też
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa porowa z pulpetami
Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Komentarze 0