Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

(0)
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Por
700  ml
Woda
1 
Cebula
4  łyżek
Masło klarowane
3  łyżeczek
Sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego do smaku
2 
Kajzerka na grzanki
3  gałązek
Świeże zioła (u mnie tymianek)
100  g
Serek topiony śmietankowy
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz biały do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.04 g
Węglowodany
27.54 g
Tłuszcze
20.11 g
Wartość energetyczna
308.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
6 min
Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Kroimy w talarki (nie muszą być cienkie, bo zostaną zmiksowane – chyba że chcemy odłożyć trochę pora do dekoracji – wówczas skrójmy część dość cienko).
Krok 2
10 min
Cebulę siekamy, podduszamy razem z porem na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu, 10 minut, od czasu do czasu mieszając).
Krok 3
15 min
Podlewamy podduszonego pora wodą lub wywarem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i białego pieprzu.
Krok 4
4 min
Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
Krok 5
5 min
Bułki na grzanki kroimy w kromki, a później w kostkę. Delikatnie rumienimy na maśle, dodając odrobinę świeżych ziół (np. tymianek lub natkę pietruszki).
Krok 6
1 min
Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorujemy świeżymi ziołami. Można też udekorować zupę drobno posiekanym surowym porem.
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 1 z 6

Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Kroimy w talarki (nie muszą być cienkie, bo zostaną zmiksowane – chyba że chcemy odłożyć trochę pora do dekoracji – wówczas skrójmy część dość cienko).

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 2 z 6

Cebulę siekamy, podduszamy razem z porem na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu, 10 minut, od czasu do czasu mieszając).

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 3 z 6

Podlewamy podduszonego pora wodą lub wywarem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i białego pieprzu.

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 4 z 6

Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 5 z 6

Bułki na grzanki kroimy w kromki, a później w kostkę. Delikatnie rumienimy na maśle, dodając odrobinę świeżych ziół (np. tymianek lub natkę pietruszki).

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 6 z 6

Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorujemy świeżymi ziołami. Można też udekorować zupę drobno posiekanym surowym porem.

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami to dobry pomysł na szybki obiad. Dobry? To mało powiedziane. Zupa smakuje wyśmienicie! Bez obaw, bo por pozbawiony ciemnozielonych części traci na swojej charakterystycznej ostrości, a dodatkowo jego smak łagodzi serek topiony. Zupa krem z pora o aksamitnej konsystencji potrzebuje chrupiącego dodatku – klasycznego, jak zrumienione na maśle grzanki, lub bardziej zaskakującego, na przykład chipsów z parmezanu. Smacznego!

Szukasz najlepszego przepisu na grzanki do zupy albo chipsy? Sprawdź nasze dodatki do zup:

Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup

Chrupiące domowe grzanki do zupy

Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup

Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko

Pieczone pierożki do barszczu

Domowe paluszki grissini

5 i więcej sposobów na grzanki do zupy

Krakersy cebulowe

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z pora i cebuli

Zobacz Zupa porowa z pulpetami

Zobacz Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

Zobacz Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha