Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami
Dodaj do CookBook

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

(3)
41 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Por
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
1 
Cebula
4  łyżek
Masło
3  łyżeczek
Sok z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego do smaku
2 
Kajzerka na grzanki
3  gałązek
Świeże zioła (u mnie tymianek)
100  g
Serek topiony śmietankowy
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz biały do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.7 g
Wartość energetyczna
189.9 kcal
Tłuszcze
6.4 g
Białko
5.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami to dobry pomysł na szybki obiad. Dobry? To mało powiedziane. Zupa smakuje wyśmienicie! Bez obaw, bo por pozbawiony ciemnozielonych części traci na swojej charakterystycznej ostrości, a dodatkowo jego smak łagodzi serek topiony. Zupa krem z pora o aksamitnej konsystencji potrzebuje chrupiącego dodatku – klasycznego jak zarumienione na maśle grzanki lub bardziej zaskakującego, na przykład chipsów z parmezanu.

Por jest jednym z najbardziej popularnych warzyw. Jest bogaty w witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Ma wysoką zawartość żelaza, stosowany jest więc w leczeniu anemii. W medycynie naturalnej wykorzystywany jest do produkcji syropów na kaszel. W kuchni używa się go do zup, sosów, sałatek i surówek. Jest nieodzowną składową włoszczyzny, która jest niezbędna do zrobienia rosołu.

Rozpoczynając gotowanie zupy krem z pora i serka topionego, najpierw należy odpowiednio przygotować składniki. Por musi najpierw zostać obrany z zewnętrznych liści, pokrojony wzdłuż i dokładnie umyty z wszelkich drobin piasku. Warzywo następnie kroimy. To samo robimy z cebulą, którą potem podduszamy na maśle wraz z porem. Pamiętajmy, aby robić to na wolnym ogniu - wtedy wydobędziemy cały smak i aromat. Składniki zalewamy wywarem. Idealnie nada się do tego bulion warzywny w słoiku WINIARY. Jest on odpowiedni dla wegetarian, co stanowi rozwiązanie problemów wielu osób na diecie ograniczającej mięso. Ciężko jest znaleźć wywar, który nie ma w sobie składników pochodzenia zwierzęcego, jednak ten bulion warzywny w słoiczku rozwiązuje ten problem. Po przyprawieniu zupy, blendujemy ją na gładki krem. Dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.

Do tej zupy krem idealnie pasują grzanki. Przygotowujemy je, krojąc bułkę na kromki, a potem w kostkę. Rumienimy ją delikatnie na maśle, dodając aromatyczne zioła, takie jak pietruszka czy tymianek. Wlewamy zupę do miski, a na wierzch kładziemy listki ziół lub pokrojone kawałki surowego pora. Pyszna, aksamitna i prosta zupa to wymarzony obiaobiad na każdą porę roku. Smacznego!

Szukasz najlepszego przepisu na grzanki do zupy albo chipsy? Sprawdź nasze dodatki do zup:
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chrupiące domowe grzanki do zupy
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko
Pieczone pierożki do barszczu
Domowe paluszki grissini
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
Krakersy cebulowe
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Zobacz też
Zupa krem z pora i cebuli
Zupa porowa z pulpetami
Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    6 min
    Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Kroimy w talarki (nie muszą być cienkie, bo zostaną zmiksowane – chyba że chcemy odłożyć trochę pora do dekoracji – wówczas skrójmy część dość cienko).
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę siekamy, podduszamy razem z porem na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu, 10 minut, od czasu do czasu mieszając).
  • Krok 3

    15 min
    Podlewamy podduszonego pora wodą lub wywarem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i białego pieprzu.
  • Krok 4

    4 min
    Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
  • Krok 5

    5 min
    Bułki na grzanki kroimy w kromki, a później w kostkę. Delikatnie rumienimy na maśle, dodając odrobinę świeżych ziół (np. tymianek lub natkę pietruszki).
  • Krok 6

    1 min
    Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorujemy świeżymi ziołami. Można też udekorować zupę drobno posiekanym surowym porem.
Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 1 z 6

Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Kroimy w talarki (nie muszą być cienkie, bo zostaną zmiksowane – chyba że chcemy odłożyć trochę pora do dekoracji – wówczas skrójmy część dość cienko).

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 2 z 6

Cebulę siekamy, podduszamy razem z porem na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu, 10 minut, od czasu do czasu mieszając).

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 3 z 6

Podlewamy podduszonego pora wodą lub wywarem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i białego pieprzu.

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 4 z 6

Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 5 z 6

Bułki na grzanki kroimy w kromki, a później w kostkę. Delikatnie rumienimy na maśle, dodając odrobinę świeżych ziół (np. tymianek lub natkę pietruszki).

Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Krok 6 z 6

Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorujemy świeżymi ziołami. Można też udekorować zupę drobno posiekanym surowym porem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Grazyna

W przepisie brakuje wagi skladnikow.
Anonim (niezweryfikowany) 10/12/2023-04:18 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    Zupa solferino z serem mozzarella i grzankami

    32 min Łatwy
  • Zupa marchewkowa z serem feta

    Zupa marchewkowa z serem feta

    21 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu