
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Zupa krem z pora i serka topionego z grzankami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Szukasz najlepszego przepisu na grzanki do zupy albo chipsy? Sprawdź nasze dodatki do zup:
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chrupiące domowe grzanki do zupy
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Kulki drobiowe do zup kremowych i nie tylko
Pieczone pierożki do barszczu
Domowe paluszki grissini
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy
Krakersy cebulowe
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z pora i cebuli
Zobacz Zupa porowa z pulpetami
Zobacz Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Zobacz Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem
Przygotowanie
Krok 1
6 minKrok 2
10 minKrok 3
15 minKrok 4
4 minKrok 5
5 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
Pory obieramy z zewnętrznych liści, kroimy wzdłuż i dokładnie płuczemy ze wszelkich drobinek piasku. Kroimy w talarki (nie muszą być cienkie, bo zostaną zmiksowane – chyba że chcemy odłożyć trochę pora do dekoracji – wówczas skrójmy część dość cienko).

Krok 2 z 6
Cebulę siekamy, podduszamy razem z porem na dwóch łyżkach masła (na wolnym ogniu, 10 minut, od czasu do czasu mieszając).

Krok 3 z 6
Podlewamy podduszonego pora wodą lub wywarem, zagotowujemy, gotujemy 15 minut. Pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i białego pieprzu.

Krok 4 z 6
Zupę miksujemy na gładki krem, dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.

Krok 5 z 6
Bułki na grzanki kroimy w kromki, a później w kostkę. Delikatnie rumienimy na maśle, dodając odrobinę świeżych ziół (np. tymianek lub natkę pietruszki).

Krok 6 z 6
Zupę krem z pora podajemy z grzankami, dekorujemy świeżymi ziołami. Można też udekorować zupę drobno posiekanym surowym porem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0