Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy ZWZ WINIARY

5 i więcej sposobów na grzanki do zupy

Grzanki do zupy. Pierwsze przychodzą do głowy na myśl o kremowej zupie. Dlatego, że są pyszne, łatwe do przygotowania i praktycznie zawsze znajdziemy na nie składniki w domu. Ktoś powie „mało wyszukane”. Ale czy na pewno grzanki do zupy nie mogą być wyjątkowe? Sprawdźcie nasze pomysły, a przekonacie się, że ten z pozoru prosty dodatek może dodać zupie nie tylko uroku, ale i smaku.

Grzanki z patelni, piekarnika i opiekacza

grzanki ZWZ WINIARY

Grzanki można przygotować na kilka sposobów – jak komu wygodnie. Mi najwygodniej w piekarniku. Nie przeszkadza mi oczekiwanie, aż się nagrzeje, bo w tym czasie zazwyczaj gotuję zupę. Plusem przygotowywania grzanek w piekarniku jest fakt, że nie trzeba stać nad nimi i pilnować, żeby się nie przypaliły, wystarczy od czasu do czasu do nich zajrzeć.

Na patelni przygotujecie grzanki szybciej, jeśli zależy Wam na czasie, wybierzcie ten sposób.

krem-z-brokuła ZWZ WIANIRYkrem-z-brokuła-kolaz3 ZWZ WINIARY

A kiedy warto przygotować grzanki w opiekaczu? Przede wszystkim, gdy przygotowujemy je ze świeżego pieczywa, bo takie trudno pokroić w kosteczkę. Do opiekacza wkładamy oczywiście niepokrojone pieczywo. Kroimy w kostkę już podpieczone.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Grzanki ziołowe, czosnkowe i jakie tylko chcecie 🙂

Poza zwykłymi grzankami, przygotowanymi tylko z dodatkiem oliwy (lub nawet bez dodatku), możemy zrobić grzanki z dodatkiem przeróżnych ziół i przypraw. Tutaj wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Możemy wybrać suszoną bazylię i oregano, zioła prowansalskie i wszystkie inne ulubione zioła. Z przypraw polecam słodką paprykę ze szczyptą chili i suszony czosnek.

Świetnie z kremowymi zupami smakują grzanki serowe. Najlepiej przygotować je w rozmiarze XXL, czyli w postaci całych kromeczek – skropić oliwą, posypać startym serem (i ziołami, jeśli macie ochotę) i zapiec.

zupa-czosnkowa ZWZ WIANIARY

Grzanki serowe można także przygotować w wersji mini – gotowe i jeszcze gorące kosteczki przesypujemy do miski i posypujemy startym na tarce o małych oczkach serem.

Mamy też coś dla łasuchów – grzanki na słodko. Świetne do zup owocowych, chociaż do lata jeszcze daleko, już dziś podrzucam Wam przepis na chłodnik z rabarbaru podany właśnie w towarzystwie słodkich grzanek – klik :)

Grzanki pszenne, razowe, a nawet bezglutenowe

Z jakiego pieczywa zrobić grzanki? Najbardziej popularne to te przygotowane z bułki pszennej i chleba tostowego, ale grzanki można zrobić praktycznie z każdego rodzaju pieczywa. Możecie wykorzystać pieczywo razowe, pszenne, żytnie, a nawet bezglutenowe, na przykład chleb kukurydziany.

Grzaneczki i grzany :)

Drobna kosteczka czy całe kromeczki? Wszystko zależy od tego, jak lubicie i czy grzanki mają trafić do talerza lub kubka z zupą, czy może będą podane obok na talerzyku. Grzanki w postaci kromek możecie dodatkowo zapiec na przykład z dodatkiem żółtego sera lub pieczarek. Na takie duże grzanki świetnie nadaje się bułka typu weka lub bułka wrocławska.

Grzanki do zupy dodajemy tuż przed podaniem, a najlepiej, żeby domownicy mogli sami nałożyć sobie grzanki do swoich porcji. Wówczas mamy pewność, że będą chrupiące, chociaż niektórzy specjalnie nie spieszą się z ich zjadaniem, by zdążyły wchłonąć zupę. I tak lubią. Czasem warto jest dla odmiany podać grzanki pod zupą – czyli grzanki jako pierwsze trafiają do talerza, tak jak w naszej szwajcarskiej zupie serowej. Wszystko zależy od tego, jaką zupę serwujemy i jaki mamy pomysł na jej podanie.

Smacznego :)

zupa-serowa ZWZ WIANIRYgrzanki-dyptyk ZWZ WIANIRY

Chcesz wypróbować grzanki ze swoją ulubioną zupą? Podpowiadamy, do jakich zup pasują grzanki!

  • Zupa z serków topionych
  • Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami
  • Zupa czosnkowa z grzankami serowymi
  • Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

A poza tym, grzanki pasują świetnie do wszystkich zup kremów.

Autor: Agata

Polecane artykuły

suszone grzyby
Jakie grzyby dodać do zupy grzybowej?
sposoby na zagęszczanie zupy
Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!
Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu