Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
5 i więcej sposobów na grzanki do zupy ZWZ WINIARY

5 i więcej sposobów na grzanki do zupy

Grzanki do zupy. Pierwsze przychodzą do głowy na myśl o kremowej zupie. Dlatego, że są pyszne, łatwe do przygotowania i praktycznie zawsze znajdziemy na nie składniki w domu. Ktoś powie „mało wyszukane”. Ale czy na pewno grzanki do zupy nie mogą być wyjątkowe? Sprawdźcie nasze pomysły, a przekonacie się, że ten z pozoru prosty dodatek może dodać zupie nie tylko uroku, ale i smaku.

Grzanki z patelni, piekarnika i opiekacza

grzanki ZWZ WINIARY
Grzanki można przygotować na kilka sposobów – jak komu wygodnie. Mi najwygodniej w piekarniku. Nie przeszkadza mi oczekiwanie, aż się nagrzeje, bo w tym czasie zazwyczaj gotuję zupę. Plusem przygotowywania grzanek w piekarniku jest fakt, że nie trzeba stać nad nimi i pilnować, żeby się nie przypaliły, wystarczy od czasu do czasu do nich zajrzeć.

Na patelni przygotujecie grzanki szybciej, jeśli zależy Wam na czasie, wybierzcie ten sposób.

krem-z-brokuła ZWZ WIANIRYkrem-z-brokuła-kolaz3 ZWZ WINIARY

A kiedy warto przygotować grzanki w opiekaczu? Przede wszystkim, gdy przygotowujemy je ze świeżego pieczywa, bo takie trudno pokroić w kosteczkę. Do opiekacza wkładamy oczywiście niepokrojone pieczywo. Kroimy w kostkę już podpieczone.

Grzanki ziołowe, czosnkowe i jakie tylko chcecie 🙂

Poza zwykłymi grzankami, przygotowanymi tylko z dodatkiem oliwy (lub nawet bez dodatku), możemy zrobić grzanki z dodatkiem przeróżnych ziół i przypraw. Tutaj wszystko zależy od naszej inwencji twórczej. Możemy wybrać suszoną bazylię i oregano, zioła prowansalskie i wszystkie inne ulubione zioła. Z przypraw polecam słodką paprykę ze szczyptą chili i suszony czosnek.

Świetnie z kremowymi zupami smakują grzanki serowe. Najlepiej przygotować je w rozmiarze XXL, czyli w postaci całych kromeczek – skropić oliwą, posypać startym serem (i ziołami, jeśli macie ochotę) i zapiec.

zupa-czosnkowa ZWZ WIANIARY

Grzanki serowe można także przygotować w wersji mini – gotowe i jeszcze gorące kosteczki przesypujemy do miski i posypujemy startym na tarce o małych oczkach serem.

Mamy też coś dla łasuchów – grzanki na słodko. Świetne do zup owocowych, chociaż do lata jeszcze daleko, już dziś podrzucam Wam przepis na chłodnik z rabarbaru podany właśnie w towarzystwie słodkich grzanek – klik :)

Grzanki pszenne, razowe, a nawet bezglutenowe

Z jakiego pieczywa zrobić grzanki? Najbardziej popularne to te przygotowane z bułki pszennej i chleba tostowego, ale grzanki można zrobić praktycznie z każdego rodzaju pieczywa. Możecie wykorzystać pieczywo razowe, pszenne, żytnie, a nawet bezglutenowe, na przykład chleb kukurydziany.

Grzaneczki i grzany :)

Drobna kosteczka czy całe kromeczki? Wszystko zależy od tego, jak lubicie i czy grzanki mają trafić do talerza lub kubka z zupą, czy może będą podane obok na talerzyku. Grzanki w postaci kromek możecie dodatkowo zapiec na przykład z dodatkiem żółtego sera lub pieczarek. Na takie duże grzanki świetnie nadaje się bułka typu weka lub bułka wrocławska.

Grzanki do zupy dodajemy tuż przed podaniem, a najlepiej, żeby domownicy mogli sami nałożyć sobie grzanki do swoich porcji. Wówczas mamy pewność, że będą chrupiące, chociaż niektórzy specjalnie nie spieszą się z ich zjadaniem, by zdążyły wchłonąć zupę. I tak lubią. Czasem warto jest dla odmiany podać grzanki pod zupą – czyli grzanki jako pierwsze trafiają do talerza, tak jak w naszej szwajcarskiej zupie serowej. Wszystko zależy od tego, jaką zupę serwujemy i jaki mamy pomysł na jej podanie.

Smacznego :)

zupa-serowa ZWZ WIANIRYgrzanki-dyptyk ZWZ WIANIRY

Chcesz wypróbować grzanki ze swoją ulubioną zupą? Podpowiadamy, do jakich zup pasują grzanki!

  • Zupa z serków topionych
  • Zupa brokułowa z czosnkowymi grzaneczkami
  • Zupa czosnkowa z grzankami serowymi
  • Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

A poza tym, grzanki pasują świetnie do wszystkich zup kremów.

Autor: Agata

Polecane artykuły

Jakie grzyby dodać do zupy grzybowej?
Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!
Poznaj azjatyckie zupy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu