
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł






Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Leczo to jednak jedna z tych potraw, na które nie ma jednego przepisu. Można do niego dodać cukinię, kabaczki, a nawet różyczki kalafiora. A jeśli ktoś powie, że wówczas nie jest to tradycyjne leczo, zaprośmy go do stołu, bo przy stole i wspólnie spożywanych posiłkach wiele sporów rozwiązuje się samoistnie. Najlepiej zaś, gdy jesienią na naszych stołach pojawi się rozgrzewające, aromatyczne, pikantne leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami!
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami smakowało przepysznie. Nigdy wcześniej nie dodawałam grzanek do tej zupy, raczej zjadaliśmy leczo z kromką świeżego pieczywa albo też bez żadnego dodatku. Grzanki się sprawdziły.
Do mojej zupy dodałam słoik własnoręcznie zrobionych w wakacje pomidorów, ale można także użyć świeżych.
Na nadchodzącą jesień polecam także:
leczo z cukinią i chorizo
zupa a’la leczo z kiełbasą
zupa warzywna z dynią
rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą
Przygotowanie
Krok 1 - Leczo
5 minKrok 2
8 minKrok 3
5 minKrok 4
3 minKrok 5
15 minKrok 6
8 minKrok 7
3 minKrok 8 - Grzanki
6 minKrok 9
3 minKrok 10
15 min
Krok 1 - Leczo z 10
Smalec rozgrzewamy w głębokiej patelni.

Krok 2 z 10
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażymy.

Krok 3 z 10
Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i razem z posiekaną ostrą papryczką dodajemy do kiełbasy z cebulką.

Krok 4 z 10
Dodajemy suszoną paprykę słodką i paprykę wędzoną, po chwili podlewamy warzywa wodą (ok. 05 szklanki).

Krok 5 z 10
Dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 15 minut.

Krok 6 z 10
Dodajemy pomidory, dusimy jeszcze chwilę, pod koniec doprawiając leczo czubrycą.

Krok 7 z 10
Pikantne leczo z papryki i pomidorów podajemy z grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Krok 8 - Grzanki z 10
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Krok 9 z 10
Bułki kroimy w małe kromki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kromkę smarując z wierzchu oliwą z oliwek.

Krok 10 z 10
Wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 15 minut, aż grzanki się lekko przyrumienią.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0