Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
1 godz 11 min
Średni
6
Papryka igołomska
1
Mała ostra papryczka
2
Kiełbaska śląska
1
łyżeczka
Wędzona papryka
1
szczypta
Sól morska
1
łyżka
Suszona słodka papryka
1
łyżka
Smalec domowy
1
łyżeczka
Czubryca zielona
0.5
l
Pomidory w kawałkach (u mnie domowe)
trochę
Natka pietruszki do dekoracji
2
Bułka (u mnie razowe z ziarnami)
trochę
Oliwa z oliwek
.
Wartości odżywcze
Białko
22.51 g
Węglowodany
31.55 g
Tłuszcze
39.7 g
Wartość energetyczna
577.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
71 min
Krok 1 - Leczo
5 min
Smalec rozgrzewamy w głębokiej patelni.
Krok 2
8 min
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażymy.
Krok 3
5 min
Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i razem z posiekaną ostrą papryczką dodajemy do kiełbasy z cebulką.
Krok 4
3 min
Dodajemy suszoną paprykę słodką i paprykę wędzoną, po chwili podlewamy warzywa wodą (ok. 05 szklanki).
Krok 5
15 min
Dodajemy szczyptę soli, dusimy ok. 15 minut.
Krok 6
8 min
Dodajemy pomidory, dusimy jeszcze chwilę, pod koniec doprawiając leczo czubrycą.
Krok 7
3 min
Pikantne leczo z papryki i pomidorów podajemy z grzankami i świeżo posiekaną natką pietruszki.
Krok 8 - Grzanki
6 min
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
Krok 9
3 min
Bułki kroimy w małe kromki. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kromkę smarując z wierzchu oliwą z oliwek.
Krok 10
15 min
Wstawiamy blaszkę do piekarnika na ok. 15 minut, aż grzanki się lekko przyrumienią.
W naszym jesiennym menu często pojawia się leczo. Można je przygotować na wiele sposobów, nawet w wersji wegetariańskiej. Domownicy lubią, kiedy jest z kiełbasą. A paprykę wybieram najczęściej igołomską. Ta odmiana najbardziej mi odpowiada, być może także dlatego, że pojawia się sezonowo, tak jak leczo w moim domu. Do tego dodatek pomidora i przepis na pikantne leczo z papryki i pomidorów gotowy! Całość zajadać można z chrupiącymi grzankami.
Leczo to jednak jedna z tych potraw, na które nie ma jednego przepisu. Można do niego dodać cukinię, kabaczki, a nawet różyczki kalafiora. A jeśli ktoś powie, że wówczas nie jest to tradycyjne leczo, zaprośmy go do stołu, bo przy stole i wspólnie spożywanych posiłkach wiele sporów rozwiązuje się samoistnie. Najlepiej zaś, gdy jesienią na naszych stołach pojawi się rozgrzewające, aromatyczne, pikantne leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami!
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami smakowało przepysznie. Nigdy wcześniej nie dodawałam grzanek do tej zupy, raczej zjadaliśmy leczo z kromką świeżego pieczywa albo też bez żadnego dodatku. Grzanki się sprawdziły.
Do mojej zupy dodałam słoik własnoręcznie zrobionych w wakacje pomidorów, ale można także użyć świeżych.
Na nadchodzącą jesień polecam także:
leczo z cukinią i chorizo
zupa a’la leczo z kiełbasą
zupa warzywna z dynią
rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą
Leczo to jednak jedna z tych potraw, na które nie ma jednego przepisu. Można do niego dodać cukinię, kabaczki, a nawet różyczki kalafiora. A jeśli ktoś powie, że wówczas nie jest to tradycyjne leczo, zaprośmy go do stołu, bo przy stole i wspólnie spożywanych posiłkach wiele sporów rozwiązuje się samoistnie. Najlepiej zaś, gdy jesienią na naszych stołach pojawi się rozgrzewające, aromatyczne, pikantne leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami!
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami smakowało przepysznie. Nigdy wcześniej nie dodawałam grzanek do tej zupy, raczej zjadaliśmy leczo z kromką świeżego pieczywa albo też bez żadnego dodatku. Grzanki się sprawdziły.
Do mojej zupy dodałam słoik własnoręcznie zrobionych w wakacje pomidorów, ale można także użyć świeżych.
Na nadchodzącą jesień polecam także:
leczo z cukinią i chorizo
zupa a’la leczo z kiełbasą
zupa warzywna z dynią
rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą
Komentarze 0