Domowe paluszki grissini
2 godz 8 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
7.5 g
Węglowodany
45.25 g
Tłuszcze
7.82 g
Wartość energetyczna
284.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
128 min
Krok 1
20 min
Do szklanki z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże „ruszą”. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól.
Krok 2
3 min
Kiedy rozczyn będzie prawie „wychodził” ze szklanki, dodajemy go do miski z mąką, delikatnie mieszając.
Krok 3
10 min
Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Krok 4
60 min
Odkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą , przykrywamy folią spożywczą, odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 5
10 min
Z kuli ciasta odrywamy nieduże kawałki (wielkości orzecha włoskiego), formujemy w kulkę, następnie formujemy dłońmi na blacie lub stolnicy w długie i cienkie wałeczki (na długość lub szerokość blaszki do pieczenia). Układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie, bo paluszki jeszcze urosną).
Krok 6
5 min
Za pomocą pędzelka silikonowego na paluszki grissini nanosimy oliwę (może być z dodatkiem chili lub czosnku), posypujemy ziołami (np. bazylia, oregano, majeranek).
Krok 7
20 min
Paluszki grissini wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 15-20 minut, do zrumienienia.
Chrupiące, włoskie paluszki grissini to doskonała przekąska pomiędzy daniami, ale też świetny dodatek do kremowych zup. Można je przygotować z dodatkiem przeróżnych ziół i przypraw – na przykład z tymiankiem (gdy chcemy schrupać paluszki grissini z zupą cebulową), chili, solą czy też bazylią lub oregano (pyszny kąsek do schrupania z kremem pomidorowym!). Paluszki grissini po upieczeniu można przechowywać równie długo jak grzanki. Warto więc przygotować ich większą ilość i podawać do kremowych zup, gdy tylko przyjdzie nam ochota.
Do jakich zup pasują paluszki grissini? Do wszystkich! Ale mamy też kilka ulubionych:
Zupa pomidorowa z grissini
Krem z papryki z rozmarynem
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Do jakich zup pasują paluszki grissini? Do wszystkich! Ale mamy też kilka ulubionych:
Zupa pomidorowa z grissini
Krem z papryki z rozmarynem
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Komentarze 0