Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe paluszki grissini
Domowe paluszki grissini
Domowe paluszki grissini
Dodaj do CookBook

Domowe paluszki grissini

(0)
2 godz 8 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Mąka pszenna chlebowa typ 650 lub zwykła
15  g
Drożdże świeże
0.67  szklanka
Woda ciepła
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
2  łyżek
Oliwa z oliwek (dodatkowo do posmarowania paluszków)
trochę
Ulubione suszone zioła
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
45.2 g
Wartość energetyczna
284.3 kcal
Tłuszcze
7.8 g
Białko
7.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chrupiące, włoskie paluszki grissini to doskonała przekąska pomiędzy daniami, ale też świetny dodatek do kremowych zup. Można je przygotować z dodatkiem przeróżnych ziół i przypraw – na przykład z tymiankiem (gdy chcemy schrupać paluszki grissini z zupą cebulową), chili, solą czy też bazylią lub oregano (pyszny kąsek do schrupania z kremem pomidorowym!). Paluszki grissini po upieczeniu można przechowywać równie długo jak grzanki. Warto więc przygotować ich większą ilość i podawać do kremowych zup, gdy tylko przyjdzie nam ochota.

Do jakich zup pasują paluszki grissini? Do wszystkich! Ale mamy też kilka ulubionych:
Zupa pomidorowa z grissini
Krem z papryki z rozmarynem
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem

Przygotowanie

128 min
  • Krok 1

    20 min
    Do szklanki z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże „ruszą”. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól.
  • Krok 2

    3 min
    Kiedy rozczyn będzie prawie „wychodził” ze szklanki, dodajemy go do miski z mąką, delikatnie mieszając.
  • Krok 3

    10 min
    Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Krok 4

    60 min
    Odkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą , przykrywamy folią spożywczą, odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Krok 5

    10 min
    Z kuli ciasta odrywamy nieduże kawałki (wielkości orzecha włoskiego), formujemy w kulkę, następnie formujemy dłońmi na blacie lub stolnicy w długie i cienkie wałeczki (na długość lub szerokość blaszki do pieczenia). Układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie, bo paluszki jeszcze urosną).
  • Krok 6

    5 min
    Za pomocą pędzelka silikonowego na paluszki grissini nanosimy oliwę (może być z dodatkiem chili lub czosnku), posypujemy ziołami (np. bazylia, oregano, majeranek).
  • Krok 7

    20 min
    Paluszki grissini wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 15-20 minut, do zrumienienia.
Domowe paluszki grissini

Krok 1 z 7

Do szklanki z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże „ruszą”. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól.

Domowe paluszki grissini

Krok 2 z 7

Kiedy rozczyn będzie prawie „wychodził” ze szklanki, dodajemy go do miski z mąką, delikatnie mieszając.

Domowe paluszki grissini

Krok 3 z 7

Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Domowe paluszki grissini

Krok 4 z 7

Odkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą , przykrywamy folią spożywczą, odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Domowe paluszki grissini

Krok 5 z 7

Z kuli ciasta odrywamy nieduże kawałki (wielkości orzecha włoskiego), formujemy w kulkę, następnie formujemy dłońmi na blacie lub stolnicy w długie i cienkie wałeczki (na długość lub szerokość blaszki do pieczenia). Układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie, bo paluszki jeszcze urosną).

Domowe paluszki grissini

Krok 6 z 7

Za pomocą pędzelka silikonowego na paluszki grissini nanosimy oliwę (może być z dodatkiem chili lub czosnku), posypujemy ziołami (np. bazylia, oregano, majeranek).

Domowe paluszki grissini

Krok 7 z 7

Paluszki grissini wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 15-20 minut, do zrumienienia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Entrant
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe ogórki małosolne – przepis

    Domowe ogórki małosolne – przepis

    20 min Łatwy
  • Domowe pesto

    Domowe pesto

    30 min Łatwy
  • Domowe pączki z budyniem

    Domowe pączki z budyniem

    2 godz 27 min Łatwy
  • Domowe obwarzanki

    Domowe obwarzanki

    1 godz 52 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu