Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowe paluszki grissini

0
2 godz 8 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5  szklanek
Mąka pszenna chlebowa typ 650 lub zwykła
15  g
Drożdże świeże
0.67  szklanka
Woda ciepła
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Sól
2  łyżek
Oliwa z oliwek (dodatkowo do posmarowania paluszków)
trochę
Ulubione suszone zioła

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.5 g
Węglowodany
45.25 g
Tłuszcze
7.82 g
Wartość energetyczna
284.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

128 min
Krok 1
20 min
Do szklanki z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże „ruszą”. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól.
Krok 2
3 min
Kiedy rozczyn będzie prawie „wychodził” ze szklanki, dodajemy go do miski z mąką, delikatnie mieszając.
Krok 3
10 min
Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Krok 4
60 min
Odkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą , przykrywamy folią spożywczą, odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 5
10 min
Z kuli ciasta odrywamy nieduże kawałki (wielkości orzecha włoskiego), formujemy w kulkę, następnie formujemy dłońmi na blacie lub stolnicy w długie i cienkie wałeczki (na długość lub szerokość blaszki do pieczenia). Układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie, bo paluszki jeszcze urosną).
Krok 6
5 min
Za pomocą pędzelka silikonowego na paluszki grissini nanosimy oliwę (może być z dodatkiem chili lub czosnku), posypujemy ziołami (np. bazylia, oregano, majeranek).
Krok 7
20 min
Paluszki grissini wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 15-20 minut, do zrumienienia.
Domowe paluszki grissini

Krok 1 z 7

Do szklanki z ciepłą wodą wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże „ruszą”. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól.

Domowe paluszki grissini

Krok 2 z 7

Kiedy rozczyn będzie prawie „wychodził” ze szklanki, dodajemy go do miski z mąką, delikatnie mieszając.

Domowe paluszki grissini

Krok 3 z 7

Dodajemy oliwę, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

Domowe paluszki grissini

Krok 4 z 7

Odkładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą , przykrywamy folią spożywczą, odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

Domowe paluszki grissini

Krok 5 z 7

Z kuli ciasta odrywamy nieduże kawałki (wielkości orzecha włoskiego), formujemy w kulkę, następnie formujemy dłońmi na blacie lub stolnicy w długie i cienkie wałeczki (na długość lub szerokość blaszki do pieczenia). Układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie, bo paluszki jeszcze urosną).

Domowe paluszki grissini

Krok 6 z 7

Za pomocą pędzelka silikonowego na paluszki grissini nanosimy oliwę (może być z dodatkiem chili lub czosnku), posypujemy ziołami (np. bazylia, oregano, majeranek).

Domowe paluszki grissini

Krok 7 z 7

Paluszki grissini wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy ok. 15-20 minut, do zrumienienia.

Chrupiące, włoskie paluszki grissini to doskonała przekąska pomiędzy daniami, ale też świetny dodatek do kremowych zup. Można je przygotować z dodatkiem przeróżnych ziół i przypraw – na przykład z tymiankiem (gdy chcemy schrupać paluszki grissini z zupą cebulową), chili, solą czy też bazylią lub oregano (pyszny kąsek do schrupania z kremem pomidorowym!). Paluszki grissini po upieczeniu można przechowywać równie długo jak grzanki. Warto więc przygotować ich większą ilość i podawać do kremowych zup, gdy tylko przyjdzie nam ochota.

Do jakich zup pasują paluszki grissini? Do wszystkich! Ale mamy też kilka ulubionych:
Zupa pomidorowa z grissini
Krem z papryki z rozmarynem
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Pomidorowa zupa krem inspirowana Italią
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi
Zupa krem z brokułów z jajkiem w koszulce, parmezanem i świeżym szczypiorkiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika