Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z dyni z granatem

0
1 godz 35 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Mała dynia hokkaido
3 
Marchewka
2 
Pietruszka
1 
Por
5 
Ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
1 
2-cm kawałek imbiru
1 
Granat
100  ml
Sok z granata
3  łyżek
600  ml
Woda
1 
Pomarańcza
5  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Pestki dyni

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.28 g
Węglowodany
90.24 g
Tłuszcze
19.43 g
Wartość energetyczna
533.38 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

95 min
Krok 1
6 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 2
5 min
Dynie pokroić na mniejsze części, usunąć pestki, skórkę usuniemy po upieczeniu.
Krok 3
5 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w podłużne kawałki.
Krok 4
25 min
Tak przygotowane warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – do miękkości warzyw.
Krok 5
6 min
W międzyczasie obrać ziemniaki i cebule. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w prążki. Pora umyć – białą część posiekać. Obrać imbir oraz czosnek i również posiekać.
Krok 6
25 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią wszystkie przygotowane warzywa. Dodać cynamon, kurkumę i ostrą paprykę. Podsmażyć, a następnie zalać bulionem i gotować aż wszystkie składniki zmiękną.
Krok 7
8 min
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Obrać kawałki dyni (skórka będzie teraz łatwo odchodziła) i wraz z marchewką i pietruszką dodać do garnka.
Krok 8
3 min
Do gotujących się warzyw dodać wyciśnięty z jednej pomarańczy sok oraz sok z granatu.
Krok 9
6 min
Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać bulionu lub wody.
Krok 10
3 min
Podawać z pestkami granatu.
Krok 11
3 min
Zupa z dyni z granatem doskonale smakowała będzie z także chrupiącymi pestkami dyni lub grzankami.
Zupa z dyni z granatem

Krok 1 z 11

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Zupa z dyni z granatem

Krok 2 z 11

Dynie pokroić na mniejsze części, usunąć pestki, skórkę usuniemy po upieczeniu.

Zupa z dyni z granatem

Krok 3 z 11

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w podłużne kawałki.

Zupa z dyni z granatem

Krok 4 z 11

Tak przygotowane warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – do miękkości warzyw.

Zupa z dyni z granatem

Krok 5 z 11

W międzyczasie obrać ziemniaki i cebule. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w prążki. Pora umyć – białą część posiekać. Obrać imbir oraz czosnek i również posiekać.

Zupa z dyni z granatem

Krok 6 z 11

Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią wszystkie przygotowane warzywa. Dodać cynamon, kurkumę i ostrą paprykę. Podsmażyć, a następnie zalać bulionem i gotować aż wszystkie składniki zmiękną.

Zupa z dyni z granatem

Krok 7 z 11

Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Obrać kawałki dyni (skórka będzie teraz łatwo odchodziła) i wraz z marchewką i pietruszką dodać do garnka.

Zupa z dyni z granatem

Krok 8 z 11

Do gotujących się warzyw dodać wyciśnięty z jednej pomarańczy sok oraz sok z granatu.

Zupa z dyni z granatem

Krok 9 z 11

Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać bulionu lub wody.

Zupa z dyni z granatem

Krok 10 z 11

Podawać z pestkami granatu.

Zupa z dyni z granatem

Krok 11 z 11

Zupa z dyni z granatem doskonale smakowała będzie z także chrupiącymi pestkami dyni lub grzankami.

Aromatyczna, rozgrzewająca, słodka… Zupa z dyni z granatem kryje w sobie całe mnóstwo różnych smaków i aromatów. Słodycz dyni i marchewki przełamujemy imbirem i ostrą papryką. Por i sok z granatu dopełniają kompozycję. W sezonie jesiennym nie tylko zaspokoi głód, ale także poprawi nastrój, już za sprawą samego koloru! Zróbcie sobie dzień dobry – pomoże Wam w tym zupa z dyni z granatem!

Na nadchodzące jesienne chłody najlepiej zaopatrzyć się w dużo rozgrzewającego imbiru. A potem wykorzystać go w zupach!
Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado
Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
Krem marchewkowo-jaglany z imbirem
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Domowy ramen
Zupa Phở, czyli wietnamski rosół
Zupa curry z kurczakiem
Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika