Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

0
2 godz 3 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Cebula
700  ml
Woda
trochę
Tarty parmezan do posypania zupy przed zapiekaniem
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
1  szczypta
Pieprz czarny
1  szczypta
Sól morska
0.5  łyżeczka
Mielony kminek
1  szczypta
Cukier
1  szklanka
Białe wino wytrawne
1  opakowanie
Gotowe świeże ciasto francuskie

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7 g
Węglowodany
37.23 g
Tłuszcze
22.28 g
Wartość energetyczna
410.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

123 min
Krok 1
60 min
Cebulę obieram, kroję w piórka, duszę na maśle około godziny, na najmniejszej mocy płyty.
Krok 2
3 min
Podlewam cebulę winem, duszę, aż większość płynu odparuje, dodaję pół łyżeczki mielonego kminku.
Krok 3
30 min
Podlewam wywarem i gotuję jeszcze pół godziny.
Krok 4
2 min
Pod koniec gotowania doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i szczyptą cukru.
Krok 5
1 min
Na chwilę przed końcem gotowania zupy piekarnik nagrzewam do 210 stopni (z termoobiegiem).
Krok 6
6 min
Ciasto francuskie rozwijam, za pomocą miseczki wycinam krążki o średnicy ok. 1 cm większej od średnicy kokilek.
Krok 7
5 min
Zupę nalewam do kokilek przeznaczonych do zapiekania, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem, przykrywam krążkami wyciętymi z ciasta francuskiego. Dociskam ciasto na obrzeżach kokilki.
Krok 8
15 min
Tak przygotowaną zupę zapiekam w piekarniku około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Krok 9
1 min
Podaję zaraz po wyciągnięciu kokilek z piekarnika.
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 1 z 9

Cebulę obieram, kroję w piórka, duszę na maśle około godziny, na najmniejszej mocy płyty.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 2 z 9

Podlewam cebulę winem, duszę, aż większość płynu odparuje, dodaję pół łyżeczki mielonego kminku.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 3 z 9

Podlewam wywarem i gotuję jeszcze pół godziny.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 4 z 9

Pod koniec gotowania doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i szczyptą cukru.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 5 z 9

Na chwilę przed końcem gotowania zupy piekarnik nagrzewam do 210 stopni (z termoobiegiem).

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 6 z 9

Ciasto francuskie rozwijam, za pomocą miseczki wycinam krążki o średnicy ok. 1 cm większej od średnicy kokilek.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 7 z 9

Zupę nalewam do kokilek przeznaczonych do zapiekania, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem, przykrywam krążkami wyciętymi z ciasta francuskiego. Dociskam ciasto na obrzeżach kokilki.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 8 z 9

Tak przygotowaną zupę zapiekam w piekarniku około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego

Krok 9 z 9

Podaję zaraz po wyciągnięciu kokilek z piekarnika.

Chrupiąca, a jednak delikatna pierzynka z ciasta francuskiego, a pod nią, w gorącej kokilce, pyszna zupa cebulowa. Staram się nie dotykać kokilki póki względnie nie wystygnie, ale ta zupa jest tak apetyczna, że muszę ją jeść niemal natychmiast po wyciągnięciu z piekarnika i zdarza mi się poparzyć palce.

Cebulę na zupę cebulową powinno się najpierw cierpliwie dusić. To swego rodzaju rytuał, który kiedyś uznawałam za niezbędny do osiągnięcia pysznego efektu, ale dziś już wiem, że zupa cebulowa nie musi być przygotowana tak długo, jak rosół 🙂 Ciasto francuskie też kupuję gotowe, chłodzone, nie mrożone. Próbowałam kiedyś własnoręcznie przygotować ciasto francuskie i wyszły z niego pyszne ciasteczka na słodko, ale tego kulinarnego sukcesu nigdy nie powtórzyłam, bo było to bardzo dawno temu i nie zapisałam sobie przepisu.

Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego może być zapieczona w różnych naczyniach. Robiłam test niektórych – wyniki testu możecie zobaczyć tutaj. Choć można wykorzystać też miseczki silikonowe, to jednak mi przyjemniej się je z kokilek.

Podoba Wam się zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego? Wypróbujcie nasze inne przepisy na zupę cebulową:

zupa cebulowa z grzankami

staropolska zupa cebulowa

zupa cebulowa z serowymi grzankami

Zobacz też

Zobacz Zupa cebulowa krem

Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika

Zobacz Zupa cebulowa z winem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika