Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego
2 godz 3 min
Średni
500
g
Cebula
2
łyżek
700
ml
Woda
trochę
Tarty parmezan do posypania zupy przed zapiekaniem
trochę
Świeżo posiekana natka pietruszki
1
szczypta
Pieprz czarny
1
szczypta
Sól morska
0.5
łyżeczka
Mielony kminek
1
szczypta
Cukier
1
szklanka
Białe wino wytrawne
1
opakowanie
Gotowe świeże ciasto francuskie
.
Wartości odżywcze
Białko
7 g
Węglowodany
37.23 g
Tłuszcze
22.28 g
Wartość energetyczna
410.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
123 min
Krok 1
60 min
Cebulę obieram, kroję w piórka, duszę na maśle około godziny, na najmniejszej mocy płyty.
Krok 2
3 min
Podlewam cebulę winem, duszę, aż większość płynu odparuje, dodaję pół łyżeczki mielonego kminku.
Krok 3
30 min
Podlewam wywarem i gotuję jeszcze pół godziny.
Krok 4
2 min
Pod koniec gotowania doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem, szczyptą soli i szczyptą cukru.
Krok 5
1 min
Na chwilę przed końcem gotowania zupy piekarnik nagrzewam do 210 stopni (z termoobiegiem).
Krok 6
6 min
Ciasto francuskie rozwijam, za pomocą miseczki wycinam krążki o średnicy ok. 1 cm większej od średnicy kokilek.
Krok 7
5 min
Zupę nalewam do kokilek przeznaczonych do zapiekania, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem, przykrywam krążkami wyciętymi z ciasta francuskiego. Dociskam ciasto na obrzeżach kokilki.
Krok 8
15 min
Tak przygotowaną zupę zapiekam w piekarniku około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Krok 9
1 min
Podaję zaraz po wyciągnięciu kokilek z piekarnika.
Chrupiąca, a jednak delikatna pierzynka z ciasta francuskiego, a pod nią, w gorącej kokilce, pyszna zupa cebulowa. Staram się nie dotykać kokilki póki względnie nie wystygnie, ale ta zupa jest tak apetyczna, że muszę ją jeść niemal natychmiast po wyciągnięciu z piekarnika i zdarza mi się poparzyć palce.
Cebulę na zupę cebulową powinno się najpierw cierpliwie dusić. To swego rodzaju rytuał, który kiedyś uznawałam za niezbędny do osiągnięcia pysznego efektu, ale dziś już wiem, że zupa cebulowa nie musi być przygotowana tak długo, jak rosół 🙂 Ciasto francuskie też kupuję gotowe, chłodzone, nie mrożone. Próbowałam kiedyś własnoręcznie przygotować ciasto francuskie i wyszły z niego pyszne ciasteczka na słodko, ale tego kulinarnego sukcesu nigdy nie powtórzyłam, bo było to bardzo dawno temu i nie zapisałam sobie przepisu.
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego może być zapieczona w różnych naczyniach. Robiłam test niektórych – wyniki testu możecie zobaczyć tutaj. Choć można wykorzystać też miseczki silikonowe, to jednak mi przyjemniej się je z kokilek.
Podoba Wam się zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego? Wypróbujcie nasze inne przepisy na zupę cebulową:
zupa cebulowa z grzankami
staropolska zupa cebulowa
zupa cebulowa z serowymi grzankami
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Cebulę na zupę cebulową powinno się najpierw cierpliwie dusić. To swego rodzaju rytuał, który kiedyś uznawałam za niezbędny do osiągnięcia pysznego efektu, ale dziś już wiem, że zupa cebulowa nie musi być przygotowana tak długo, jak rosół 🙂 Ciasto francuskie też kupuję gotowe, chłodzone, nie mrożone. Próbowałam kiedyś własnoręcznie przygotować ciasto francuskie i wyszły z niego pyszne ciasteczka na słodko, ale tego kulinarnego sukcesu nigdy nie powtórzyłam, bo było to bardzo dawno temu i nie zapisałam sobie przepisu.
Zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego może być zapieczona w różnych naczyniach. Robiłam test niektórych – wyniki testu możecie zobaczyć tutaj. Choć można wykorzystać też miseczki silikonowe, to jednak mi przyjemniej się je z kokilek.
Podoba Wam się zupa cebulowa pod pierzynką z ciasta francuskiego? Wypróbujcie nasze inne przepisy na zupę cebulową:
zupa cebulowa z grzankami
staropolska zupa cebulowa
zupa cebulowa z serowymi grzankami
Zobacz też
Zobacz Zupa cebulowa krem
Zobacz Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Zobacz Łagodna zupa cebulowa krem z prażonymi pestkami dyni i słonecznika
Zobacz Zupa cebulowa z winem
Komentarze 0