Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciecierzyca po bretońsku

(0)
13 godz 10 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Konczi
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
20  dag
Ciecierzyca
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
1  łyżeczka
Koncentrat pomidorowy
2 
Kiełbasa Śląska
1 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie całe
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
0.5  łyżeczka
Bazylia
0.5  łyżeczka
Oregano
0.5  łyżeczka
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
56.6 g
Węglowodany
85.45 g
Tłuszcze
72.08 g
Wartość energetyczna
1200.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

790 min
Krok 1
720 min
Ciecierzycę zalewamy zimną woda i zostawiamy na 12 godzin (można zostawić na noc).
Krok 2
30 min
Następnie gotujemy ją z dodatkiem ziela angielskie liścia laurowego oraz soli przez około 30 minut.
Krok 3
20 min
W tym czasie grillujemy kiełbaskę, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy razem z puszką pomidorów.
Krok 4
10 min
Wszystko gotujemy razem przez około 10 minut.
Krok 5
5 min
Doprawiamy do smaku ziołami oraz pieprzem, Maggi i Ziarenkami.
Krok 6
5 min
Dodajemy koncentrat i zostawiamy na ogniu jeszcze na ok. 5 minut, żeby wszystkie składniki się przegryzły.
Ciecierzyca po bretońsku

Krok 1 z 6

Ciecierzycę zalewamy zimną woda i zostawiamy na 12 godzin (można zostawić na noc).

Ciecierzyca po bretońsku

Krok 2 z 6

Następnie gotujemy ją z dodatkiem ziela angielskie liścia laurowego oraz soli przez około 30 minut.

Ciecierzyca po bretońsku

Krok 3 z 6

W tym czasie grillujemy kiełbaskę, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy razem z puszką pomidorów.

Ciecierzyca po bretońsku

Krok 4 z 6

Wszystko gotujemy razem przez około 10 minut.

Ciecierzyca po bretońsku

Krok 5 z 6

Doprawiamy do smaku ziołami oraz pieprzem, Maggi i Ziarenkami.

Ciecierzyca po bretońsku

Krok 6 z 6

Dodajemy koncentrat i zostawiamy na ogniu jeszcze na ok. 5 minut, żeby wszystkie składniki się przegryzły.

Świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki po bretońsku, czyli ciecierzyca po bretońsku z dodatkiem aromatycznej kiełbasy, soczystych pomidorów i intensywnych przypraw – Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, bazylii, oregano, majeranku i innych pachnących dodatków. Ciecierzyca po bretońsku najlepiej smakuje podawana na ciepło ze świeżym pieczywem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
56.6g / 18%
Węglowodany
85.5g / 29%
Tłuszcze
72.1g / 53%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika