Ciecierzyca po bretońsku
790min
Łatwy
1 trochę
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
20 dag
Ciecierzyca
1 puszka
Pomidory z puszki krojone
1 łyżeczka
Koncentrat pomidorowy
2
Kiełbasa Śląska
1
Liść laurowy
4 kulek
Ziele angielskie całe
1 trochę
Sól
1 trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
1 trochę
Pieprz czarny
0.5 łyżeczka
Bazylia
0.5 łyżeczka
Oregano
0.5 łyżeczka
Majeranek
.
Wartości odżywcze
Białko
56.6 g
Węglowodany
85.45 g
Tłuszcze
72.08 g
Wartość energetyczna
1200.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
790 min
Krok 1
720 min
Ciecierzycę zalewamy zimną woda i zostawiamy na 12 godzin (można zostawić na noc).
Krok 2
30 min
Następnie gotujemy ją z dodatkiem ziela angielskie liścia laurowego oraz soli przez około 30 minut.
Krok 3
20 min
W tym czasie grillujemy kiełbaskę, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy razem z puszką pomidorów.
Krok 4
10 min
Wszystko gotujemy razem przez około 10 minut.
Krok 5
5 min
Doprawiamy do smaku ziołami oraz pieprzem, Maggi i Ziarenkami.
Krok 6
5 min
Dodajemy koncentrat i zostawiamy na ogniu jeszcze na ok. 5 minut, żeby wszystkie składniki się przegryzły.
Świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki po bretońsku, czyli ciecierzyca po bretońsku z dodatkiem aromatycznej kiełbasy, soczystych pomidorów i intensywnych przypraw – Przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, bazylii, oregano, majeranku i innych pachnących dodatków. Ciecierzyca po bretońsku najlepiej smakuje podawana na ciepło ze świeżym pieczywem.
Komentarze 0