Masz chęć na zupę, która rozgrzeje Cię od środka, a przy okazji przywoła smak włoskich wakacji? Mamy coś specjalnie dla Ciebie. To nasz przepis na włoską zupę z ciecierzycą i mnóstwem warzyw oraz aromatycznych przypraw. Taki obiad świetnie sprawdzi się na co dzień albo od święta, gdy chcesz przygotować dla swoich bliskich ciepły, domowy posiłek.
Zupa z ciecierzycą inspirowana Włochami
Jednym ze składników naszej zupy jest ciecierzyca, czyli warzywo znane, lubiane i często wykorzystywane we włoskiej kuchni oraz kuchni śródziemnomorskiej. Najbardziej znaną potrawą, a właściwie przekąska przygotowywaną z ciecierzycy jest hummus, ale to tylko jedno z wielu dań na bazie tego składnika. My dziś wykorzystamy ciecierzycę do przygotowania zupy. Nie zabraknie w niej pomidorów, szpinaku oraz innych warzyw i przypraw. Jeśli chcesz, możesz dodać też swoje ulubione zioła, które podkreślą smak potrawy. Strączki sprawią, że zupa będzie sycąca, ale jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej pożywne i aromatyczne danie, możesz urozmaicić ten przepis, dodając np. pokrojoną szynkę, którą akurat masz w lodówce. To super sposób na wykorzystanie składników, które mamy pod ręką – dzięki temu nic się nie zmarnuje. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste, szybkie i smaczne!
Komentarze 0