Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Włoska zupa z ciecierzycą
Dodaj do CookBook

Włoska zupa z ciecierzycą

(1)
25 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
1 
Papryka czerwona
200  g
Szynka (opcjonalnie)
1 
Cebula
1 
Marchewka
trochę
Szpinak świeży
2  łodyg
Seler naciowy lub kawałek selera korzeniowego
1  puszka
Pomidory krojone lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
3  ząbków
Czosnek
0.5  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
1  puszka
Ciecierzyca
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
71.4 g
Wartość energetyczna
485.8 kcal
Tłuszcze
9.9 g
Białko
31.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masz chęć na zupę, która rozgrzeje Cię od środka, a przy okazji przywoła smak włoskich wakacji? Mamy coś specjalnie dla Ciebie. To nasz przepis na włoską zupę z ciecierzycą i mnóstwem warzyw oraz aromatycznych przypraw. Taki obiad świetnie sprawdzi się na co dzień albo od święta, gdy chcesz przygotować dla swoich bliskich ciepły, domowy posiłek.


Zupa z ciecierzycą inspirowana Włochami

Jednym ze składników naszej zupy jest ciecierzyca, czyli warzywo znane, lubiane i często wykorzystywane we włoskiej kuchni oraz kuchni śródziemnomorskiej. Najbardziej znaną potrawą, a właściwie przekąska przygotowywaną z ciecierzycy jest hummus, ale to tylko jedno z wielu dań na bazie tego składnika. My dziś wykorzystamy ciecierzycę do przygotowania zupy. Nie zabraknie w niej pomidorów, szpinaku oraz innych warzyw i przypraw. Jeśli chcesz, możesz dodać też swoje ulubione zioła, które podkreślą smak potrawy. Strączki sprawią, że zupa będzie sycąca, ale jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej pożywne i aromatyczne danie, możesz urozmaicić ten przepis, dodając np. pokrojoną szynkę, którą akurat masz w lodówce. To super sposób na wykorzystanie składników, które mamy pod ręką – dzięki temu nic się nie zmarnuje. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste, szybkie i smaczne!

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Seler pokrój w plasterki. Szpinak i czosnek posiekaj.
  • Krok 2

    5 min
    W garnku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę, marchewkę i seler. Smaż, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko rumienić. Na końcu dodaj czosnek.
  • Krok 3

    10 min
    Szynkę i paprykę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i smaż, aż się lekko zarumienią. Całość zalej 1 litrem wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj bulion w kostce WINIARY, ziele angielskie, ciecierzycę, listek laurowy i gotuj razem, aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 4

    5 min
    Po tym czasie dodaj pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy i szpinak. Całość raz jeszcze zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

1.0 out of 5
1
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
00
00
00
11

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Włoska zupa minestrone

    Włoska zupa minestrone

    28 min Łatwy
  • Kapusta włoska z ziemniakami

    Kapusta włoska z ziemniakami

    1 godz Łatwy
  • Zupa pomidorowa z mozzarellą – włoska inspiracja na obiad

    Zupa pomidorowa z mozzarellą – włoska inspiracja na obiad

    30 min Łatwy
  • Kapusta włoska z grzybami

    Kapusta włoska z grzybami

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu