Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
16.9g / 38%
Węglowodany
17.7g / 38%
Tłuszcze
4.9g / 24%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kapusta włoska z grzybami

+

Kapusta włoska z grzybami

Wróć

Kapusta włoska z grzybami

(0)
1 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1  paczka
Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY
500  g
Kapusta włoska
1  kg
Prawdziwek
1 
Cebula
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Natka pietruszki
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
16.93 g
Węglowodany
17.65 g
Tłuszcze
4.92 g
Wartość energetyczna
170.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Jesienny obiad po grzybobraniu, czyli kapusta włoska z grzybami leśnymi (najlepsze będą podgrzybki lub prawdziwki), duszona w aromatycznym sosie z Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY z dodatkiem Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY. Całość posypujemy natką pietruszki i podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Kapustę umyj i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Odsącz.
  • Krok 3

    15 min
    Grzyby oczyść i pokrój, ugotuj w posolonej wodzie. Odsącz.
  • Krok 4

    5 min
    Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaj grzyby i smaż razem przez chwilę.
  • Krok 6

    3 min
    W międzyczasie rozpuść kostkę Bulionu w 0,5 l wrzącej wody. Podlej bulionem grzyby i cebulę.
  • Krok 7

    15 min
    Dodaj kapustę i gotuj do miękkości.
  • Krok 8

    5 min
    Zawartość Zupy borowikowej rozprowadź w 1 szklance zimnej wody i wymieszaj z zawartością garnka.
  • Krok 9

    10 min
    Gotuj jeszcze przez 10 minut.
  • Krok 10

    2 min
    Dopraw pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Podawaj z ziemniakami.
Kapusta włoska z grzybami

Krok 1 z 10

Kapustę umyj i pokrój w kostkę.

Kapusta włoska z grzybami

Krok 2 z 10

Zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Odsącz.

Kapusta włoska z grzybami

Krok 3 z 10

Grzyby oczyść i pokrój, ugotuj w posolonej wodzie. Odsącz.

Kapusta włoska z grzybami

Krok 4 z 10

Cebule obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.

Kapusta włoska z grzybami

Krok 5 z 10

Dodaj grzyby i smaż razem przez chwilę.

Kapusta włoska z grzybami

Krok 6 z 10

W międzyczasie rozpuść kostkę Bulionu w 0,5 l wrzącej wody. Podlej bulionem grzyby i cebulę.

Kapusta włoska z grzybami

Krok 7 z 10

Dodaj kapustę i gotuj do miękkości.

Kapusta włoska z grzybami

Krok 8 z 10

Zawartość Zupy borowikowej rozprowadź w 1 szklance zimnej wody i wymieszaj z zawartością garnka.

Kapusta włoska z grzybami

Krok 9 z 10

Gotuj jeszcze przez 10 minut.

Kapusta włoska z grzybami

Krok 10 z 10

Dopraw pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Podawaj z ziemniakami.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy
  • Śledzie z suszonymi grzybami

    1 godz 45 min Średni
  • Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Zupa warzywna z mięsem

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu