Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie ma jednego przepisu na barszcz ukraiński. Choć najbliższy oryginałowi wydaje się być ten przygotowywany na wywarze z fasoli, mój barszcz ukraiński ugotowałam na żeberkach, a miejsce fasoli zajęła ciecierzyca. Trochę inaczej, niż zazwyczaj. Ale jak zwykle z pysznym rezultatem. Tak powinien smakować barszcz ukraiński. Smacznego!
Przygotowanie
157 min
Krok 1
120 min
Żeberka myjemy, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Uzupełniamy odparowaną wodę.
Krok 2
7 min
Włoszczyznę kroimy w kostkę lub paski, cebulę i ziemniaki w kostkę.
Krok 3
5 min
Dodajemy do wywaru fasolkę szparagową, gotujemy 5 minut.
Krok 4
15 min
Dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, cebulę i drobno poszatkowaną kapustę włoską. Gotujemy zupę 15 minut na wolnym ogniu.
Krok 5
8 min
Dodajemy do zupy krajankę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną na sicie cieciorkę.
Krok 6
2 min
Barszcz ukraiński zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podajemy posypany natką pietruszki. Do zupy można dodać mięso z żeberek.
Krok 1
z
6
Żeberka myjemy, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Uzupełniamy odparowaną wodę.
Krok 2
z
6
Włoszczyznę kroimy w kostkę lub paski, cebulę i ziemniaki w kostkę.
Krok 3
z
6
Dodajemy do wywaru fasolkę szparagową, gotujemy 5 minut.
Krok 4
z
6
Dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, cebulę i drobno poszatkowaną kapustę włoską. Gotujemy zupę 15 minut na wolnym ogniu.
Krok 5
z
6
Dodajemy do zupy krajankę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną na sicie cieciorkę.
Krok 6
z
6
Barszcz ukraiński zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podajemy posypany natką pietruszki. Do zupy można dodać mięso z żeberek.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0