Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

(0)
2 godz 37 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  dag
Żeberka extra
0.25  główka
Nieduża kapusta włoska
1  pęczek
Mrożonej włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
1 
Cebula
4 
Ziemniaki
0.5  szklanka
Fasolka szparagowa zielona
100  g
Ciecierzyca z puszki, odsączona z zalewy
0.25  szklanka
Śmietana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.35 g
Węglowodany
30.72 g
Tłuszcze
16.6 g
Wartość energetyczna
350.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie ma jednego przepisu na barszcz ukraiński. Choć najbliższy oryginałowi wydaje się być ten przygotowywany na wywarze z fasoli, mój barszcz ukraiński ugotowałam na żeberkach, a miejsce fasoli zajęła ciecierzyca. Trochę inaczej, niż zazwyczaj. Ale jak zwykle z pysznym rezultatem. Tak powinien smakować barszcz ukraiński. Smacznego!

Przygotowanie

157 min
  • Krok 1

    120 min
    Żeberka myjemy, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Uzupełniamy odparowaną wodę.
  • Krok 2

    7 min
    Włoszczyznę kroimy w kostkę lub paski, cebulę i ziemniaki w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Dodajemy do wywaru fasolkę szparagową, gotujemy 5 minut.
  • Krok 4

    15 min
    Dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, cebulę i drobno poszatkowaną kapustę włoską. Gotujemy zupę 15 minut na wolnym ogniu.
  • Krok 5

    8 min
    Dodajemy do zupy krajankę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną na sicie cieciorkę.
  • Krok 6

    2 min
    Barszcz ukraiński zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podajemy posypany natką pietruszki. Do zupy można dodać mięso z żeberek.
Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 1 z 6

Żeberka myjemy, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu 2 godziny. Uzupełniamy odparowaną wodę.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 2 z 6

Włoszczyznę kroimy w kostkę lub paski, cebulę i ziemniaki w kostkę.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 3 z 6

Dodajemy do wywaru fasolkę szparagową, gotujemy 5 minut.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 4 z 6

Dodajemy włoszczyznę, ziemniaki, cebulę i drobno poszatkowaną kapustę włoską. Gotujemy zupę 15 minut na wolnym ogniu.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 5 z 6

Dodajemy do zupy krajankę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną na sicie cieciorkę.

Barszcz ukraiński z cieciorką i kapustą włoską

Krok 6 z 6

Barszcz ukraiński zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podajemy posypany natką pietruszki. Do zupy można dodać mięso z żeberek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tradycyjny krupnik na żeberkach

    Tradycyjny krupnik na żeberkach

    1 godz 31 min Średni
  • Barszcz biały

    Barszcz biały

    1 godz 40 min Średni
  • Tradycyjny barszcz ukraiński

    Tradycyjny barszcz ukraiński

    2 godz 25 min Średni
  • Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

    Wielkanocna zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach

    1 godz 56 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu