Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami
Dodaj do CookBook

Risotto z suszonymi pomidorami, piersią z kurczaka i karczochami

(1)
52 min
Łatwy
Autorem przepisu jest BernadettaP
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
WINIARY Bulion warzywny
2  szklanek
Ryż arborio
1 
Cebula
250  ml
Białe wino
2 
Pierś z kurczaka
2 
Karczoch
12 
Suszone pomidory
10  dag
Masło
15  dag
Ser parmezan
trochę
Olej
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Tymianek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
68.6 g
Wartość energetyczna
744.7 kcal
Tłuszcze
32.1 g
Białko
35.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kuchnia włoska ma swoich fanów na całym świecie i to nie bez powodu. Risotto, pochodzące z północnych regionów tego pięknego kraju, jest doskonałym dowodem na słuszność stwierdzenia, że to Włosi są w kuchni najlepsi. Z naszym przepisem będziecie im mogli dorównać. Dodatek karczochów i Bulionu warzywnego WINIARY sprawi, że poczujecie włoską atmosferę we własnym domu.

Przygotowanie

52 min
  • Krok 1

    15 min
    Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, opłukujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Doprawiamy odrobiną soli.
  • Krok 2

    10 min
    Karczochy obieramy z zewnętrznych zdrewniałych listków. Przecinamy na pół, odcinamy także stwardniałe fragmenty pozostałych listków, usuwamy łodygę. Miękkie fragmenty karczocha kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 4

    4 min
    W garnuszku lub dużej patelni podgrzewamy dużą łyżkę masła i olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około pół minuty. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Po 2 minutach, gdy ryż zrobi się szklisty, wlewamy białe wino.
  • Krok 5

    10 min
    Gdy wino odparuje, dodajemy karczochy oraz po około 100 ml wywaru. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez ryż. Gdy dodamy mniej więcej 3/4 wywaru, dorzucamy podsmażonego kurczaka, suszone pomidory oraz listki tymianku.
  • Krok 6

    3 min
    Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dodajemy parmezan i około 2-3 łyżek masła. Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników.
  • Krok 7

    5 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem risotto możemy dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Risotto z kurczakiem

    Risotto z kurczakiem

    42 min Łatwy
  • Risotto z karczochem

    Risotto z karczochem

    33 min Łatwy
  • Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

    Pałki z kurczaka na pomidorowym risotto

    25 min Łatwy
  • Risotto z zielonym groszkiem

    Risotto z zielonym groszkiem

    50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu