Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Risotto to danie, które z pewnością większość z nas kojarzy. Długi, biały ryż ugotowany do miękkości w towarzystwie różnych dodatków stał się wyjątkowo popularnym i prostym pomysłem na obiad. Mało jednak kto zdaje sobie sprawę z tego, że oryginalny przepis na risotto pochodzi w okolic północnych regionów Włoch, a dokładniej z okolic Mediolanu. To właśnie tam wyjątkowo prężnie rozwijały się uprawy ryżu, co skłoniło lokalnych mistrzów kuchni do eksperymentowania i kreowania nowych smaków. Początkowo risotto z groszkiem lub sosem pomidorowym zdominowało mediolańskie restauracje. Później decydowano się na mięsne dodatki, aż do momentu, w którym pojawiło się popularne risotto z chorizo - klasyczną, hiszpańską kiełbasą. Danie to jest nie tylko wyjątkowo smaczne i pożywne, ale także proste w przygotowaniu. Możemy więc zabrać się za nie we własnej kuchni.
Risotto z chorizo i groszkiem - szybki i sprawdzony przepis
Risotto z chorizo i groszkiem to danie, które nie wymaga od nas wyszukanych zdolności kulinarnych. Tak naprawdę, potrzebne nam będzie jedynie kilka składników, a także odrobina zaangażowania. Teoretycznie, kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie chorizo, a także ugotowanie ryżu. Najlepiej będzie, jeśli zdecydujemy się to risotto z groszkiem przygotować w formie jednogarnkowej, co pozwoli nam na zachowanie pełnego smaku i aromatu potrawy. Pamiętajmy, by na samym początku podsmażyć hiszpańską kiełbaskę do momentu, aż stanie się ona chrupiąca. Następnie podsmażmy suchy ryż i zalejmy całość bulionem - drobiowym lub warzywnym. Pilnujmy cały czas, by ryż nie został rozgotowany na papkę, a jedynie był miękki i aksamitny. Groszek konserwowy postarajmy się dodać pod koniec gotowania, gdyż ten produkt również w prosty sposób można łatwo rozgotować. Nie zapominajmy o ulubionych przyprawach, które dodadzą daniu nieco więcej smaku i aromatu! Całość, możemy ozdobić posiekaną natką pietruszki lub listkami bazylii.
Risotto z groszkiem i chorizo - unikalny pomysł na danie na każdą okazję
Risotto z groszkiem i dodatkiem lekko pikantnej kiełbaski chorizo to fenomenalny przepis na danie, które sprawdzi się podczas każdej okazji. Możemy z powodzeniem przygotować je jako szybki i smaczny obiad dla domowników, ale możemy także zaserwować je podczas uroczystych przyjęć. Jeden przepis, daje nam więc wiele możliwości i tylko od nas zależy, w jaki sposób zdecydujemy się z nich skorzystać. Jednego możemy być pewni - risotto z chorizo to danie, które nigdy nas nie zawiedzie.
Na oliwie przez około 5 minut podsmaż czosnek, szalotkę i chorizo.
Dodaj ryż i stopniowo podlewaj go bulionem (kostka rosołowa KOGUTEK WINIARY rozmieszana w ok. 500 ml wody) aż ryż będzie miękki. Co jakiś czas zamieszaj.
Do ryżu z chorizo, cebulą i czosnkiem dodaj groszek i pozwól mu się ugotować. Po kilku minutach risotto z chorizo i groszkiem jest gotowe do podania.