Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Risotto z grzybami leśnymi
Dodaj do CookBook

Risotto z grzybami leśnymi

(1)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
50  g
Suszone grzyby
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
100  g
Pieczarki
300  g
Ryż arborio
150  ml
Białe wino
2  płaskich łyżek
Masło
1  pęczek
Pietruszka
50  g
Ser parmezan
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
68 g
Wartość energetyczna
495 kcal
Tłuszcze
16.2 g
Białko
12.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na risotto z grzybami leśnymi powinien zainteresować przede wszystkim miłośników kuchni włoskiej, którzy przepadają za ryżem podsmażanym na maśle i gotowanym z dodatkiem alkoholu (białym winie wytrawnym) oraz bulionu – tym razem Bulionu Warzywnego WINIARY.

Risotto można podawać z rozmaitymi składnikami – w porze jesiennej proponujemy risotto z grzybami leśnymi, podawane z cebulą, posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem. A skoro mowa o jesieni – może sprawdzisz też nasze risotto z dynią?

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    20 min
    Suszone grzyby zalej litrem wrzącej wody, zostaw na 20 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Odsączone grzyby posiekaj i odłóż na bok.
  • Krok 3

    2 min
    Do wody po grzybach wkrusz kostkę Bulionu warzywnego WINIARY.
  • Krok 4

    5 min
    Świeże grzyby oczyść delikatnie z piasku i posiekaj na plasterki.
  • Krok 5

    8 min
    Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż kilka minut – aż cebula będzie miękka (uważaj, żeby nie przypalić czosnku!)
  • Krok 6

    25 min
    Dodaj posiekane suszone grzyby i posiekane grzyby świeże, dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem, aż leśne grzyby zmiękną. Zdejmij z patelni I odstaw przykryte folią.
  • Krok 7

    5 min
    Na tej samej patelni rozpuść masło i dodaj ryż, smaż przez minutę – ciągle na średnim ogniu.
  • Krok 8

    1 min
    Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.
  • Krok 9

    3 min
    Po tym czasie dolej 0,25 wcześniej przygotowanego bulionu grzybowego.
  • Krok 10

    5 min
    Mieszaj często, czekając aż ryż wchłonie płyn i dodaj kolejną porcję bulionu.
  • Krok 11

    1 min
    Powtarzaj kroki i dolewaj bulion aż ryż będzie gotowy – ziarenka ryżu powinny być miękkie, ale lekko twarde w środku (al dante), a risotto kremowe w konsystencji. Jeśli będzie za twarde - dodaj trochę wody i podgotuj jeszcze trochę.
  • Krok 12

    5 min
    Kiedy ryż jest już gotowy dodaj trochę masła i ser. Zamieszaj i dodaj grzyby z cebulą. Na koniec dodaj natkę pietruszki i posyp resztką sera.
Risotto z grzybami leśnymi

Krok 1 z 12

Suszone grzyby zalej litrem wrzącej wody, zostaw na 20 minut.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 2 z 12

Odsączone grzyby posiekaj i odłóż na bok.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 3 z 12

Do wody po grzybach wkrusz kostkę Bulionu warzywnego WINIARY.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 4 z 12

Świeże grzyby oczyść delikatnie z piasku i posiekaj na plasterki.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 5 z 12

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż kilka minut – aż cebula będzie miękka (uważaj, żeby nie przypalić czosnku!)

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 6 z 12

Dodaj posiekane suszone grzyby i posiekane grzyby świeże, dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem, aż leśne grzyby zmiękną. Zdejmij z patelni I odstaw przykryte folią.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 7 z 12

Na tej samej patelni rozpuść masło i dodaj ryż, smaż przez minutę – ciągle na średnim ogniu.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 8 z 12

Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 9 z 12

Po tym czasie dolej 0,25 wcześniej przygotowanego bulionu grzybowego.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 10 z 12

Mieszaj często, czekając aż ryż wchłonie płyn i dodaj kolejną porcję bulionu.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 11 z 12

Powtarzaj kroki i dolewaj bulion aż ryż będzie gotowy – ziarenka ryżu powinny być miękkie, ale lekko twarde w środku (al dante), a risotto kremowe w konsystencji. Jeśli będzie za twarde - dodaj trochę wody i podgotuj jeszcze trochę.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 12 z 12

Kiedy ryż jest już gotowy dodaj trochę masła i ser. Zamieszaj i dodaj grzyby z cebulą. Na koniec dodaj natkę pietruszki i posyp resztką sera.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

4

Grzybomir

A jak zrobić z dwóch płaskich łyżek kostkę masła?
Anonim (niezweryfikowany) 10/08/2022-12:54 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/27/2023-12:08 CEST
Dziękujemy za czujność. Już poprawiamy przepis. Chodzi oczywiście o 2 łyżki masła. Albo jeśli lubisz, możesz dodać nieco więcej masła.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczne risotto z kurczakiem i warzywami

    Klasyczne risotto z kurczakiem i warzywami

    30 min Łatwy
  • Risotto z kurczakiem

    Risotto z kurczakiem

    42 min Łatwy
  • Risotto z zielonym groszkiem

    Risotto z zielonym groszkiem

    50 min Łatwy
  • Risotto z kukurydzą, groszkiem i kurczakiem

    Risotto z kukurydzą, groszkiem i kurczakiem

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu