Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Risotto z grzybami leśnymi
45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
12.8g / 10%
Węglowodany
68g / 58%
Tłuszcze
16.2g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Risotto z grzybami leśnymi

+

Risotto z grzybami leśnymi

Wróć

Risotto z grzybami leśnymi

(1)
1 godz 25 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
WINIARY Bulion warzywny
50  g
Suszone grzyby
trochę
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
100  g
Pieczarki
300  g
Ryż arborio
150  ml
Białe wino
2  płaskich łyżek
Masło
1  pęczek
Pietruszka
50  g
Ser parmezan
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.84 g
Węglowodany
68.05 g
Tłuszcze
16.17 g
Wartość energetyczna
494.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na risotto z grzybami leśnymi powinien zainteresować przede wszystkim miłośników kuchni włoskiej, którzy przepadają za ryżem podsmażanym na maśle i gotowanym z dodatkiem alkoholu (białym winie wytrawnym) oraz bulionu – tym razem Bulionu Warzywnego WINIARY.

Risotto można podawać z rozmaitymi składnikami – w porze jesiennej proponujemy risotto z grzybami leśnymi, podawane z cebulą, posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem. A skoro mowa o jesieni – może sprawdzisz też nasze risotto z dynią?

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    20 min
    Suszone grzyby zalej litrem wrzącej wody, zostaw na 20 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Odsączone grzyby posiekaj i odłóż na bok.
  • Krok 3

    2 min
    Do wody po grzybach wkrusz kostkę Bulionu warzywnego WINIARY.
  • Krok 4

    5 min
    Świeże grzyby oczyść delikatnie z piasku i posiekaj na plasterki.
  • Krok 5

    8 min
    Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż kilka minut – aż cebula będzie miękka (uważaj, żeby nie przypalić czosnku!)
  • Krok 6

    25 min
    Dodaj posiekane suszone grzyby i posiekane grzyby świeże, dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem, aż leśne grzyby zmiękną. Zdejmij z patelni I odstaw przykryte folią.
  • Krok 7

    5 min
    Na tej samej patelni rozpuść masło i dodaj ryż, smaż przez minutę – ciągle na średnim ogniu.
  • Krok 8

    1 min
    Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.
  • Krok 9

    3 min
    Po tym czasie dolej 0,25 wcześniej przygotowanego bulionu grzybowego.
  • Krok 10

    5 min
    Mieszaj często, czekając aż ryż wchłonie płyn i dodaj kolejną porcję bulionu.
  • Krok 11

    1 min
    Powtarzaj kroki i dolewaj bulion aż ryż będzie gotowy – ziarenka ryżu powinny być miękkie, ale lekko twarde w środku (al dante), a risotto kremowe w konsystencji. Jeśli będzie za twarde - dodaj trochę wody i podgotuj jeszcze trochę.
  • Krok 12

    5 min
    Kiedy ryż jest już gotowy dodaj trochę masła i ser. Zamieszaj i dodaj grzyby z cebulą. Na koniec dodaj natkę pietruszki i posyp resztką sera.
Risotto z grzybami leśnymi

Krok 1 z 12

Suszone grzyby zalej litrem wrzącej wody, zostaw na 20 minut.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 2 z 12

Odsączone grzyby posiekaj i odłóż na bok.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 3 z 12

Do wody po grzybach wkrusz kostkę Bulionu warzywnego WINIARY.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 4 z 12

Świeże grzyby oczyść delikatnie z piasku i posiekaj na plasterki.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 5 z 12

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż kilka minut – aż cebula będzie miękka (uważaj, żeby nie przypalić czosnku!)

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 6 z 12

Dodaj posiekane suszone grzyby i posiekane grzyby świeże, dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem, aż leśne grzyby zmiękną. Zdejmij z patelni I odstaw przykryte folią.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 7 z 12

Na tej samej patelni rozpuść masło i dodaj ryż, smaż przez minutę – ciągle na średnim ogniu.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 8 z 12

Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 9 z 12

Po tym czasie dolej 0,25 wcześniej przygotowanego bulionu grzybowego.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 10 z 12

Mieszaj często, czekając aż ryż wchłonie płyn i dodaj kolejną porcję bulionu.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 11 z 12

Powtarzaj kroki i dolewaj bulion aż ryż będzie gotowy – ziarenka ryżu powinny być miękkie, ale lekko twarde w środku (al dante), a risotto kremowe w konsystencji. Jeśli będzie za twarde - dodaj trochę wody i podgotuj jeszcze trochę.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 12 z 12

Kiedy ryż jest już gotowy dodaj trochę masła i ser. Zamieszaj i dodaj grzyby z cebulą. Na koniec dodaj natkę pietruszki i posyp resztką sera.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
G Grzybomir

A jak zrobić z dwóch płaskich łyżek kostkę masła?

Winiary
Expert

Dziękujemy za czujność. Już poprawiamy przepis. Chodzi oczywiście o 2 łyżki masła. Albo jeśli lubisz, możesz dodać nieco więcej masła.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Barszcz czerwony z tłuczonymi, smażonymi ziemniakami

    Barszcz czerwony z tłuczonymi, smażonymi ziemniakami

    19 min Łatwy
  • Placki z grzybami

    Placki z grzybami

    1 godz 11 min Łatwy
  • Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

    Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu