Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Risotto z grzybami leśnymi

0
85 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 g
Suszone grzyby
1 trochę
Oliwa z oliwek
1 
Cebula
2 ząbków
Czosnek
100 g
Pieczarki
300 g
Ryż arborio
150 ml
Białe wino
2 płaskich łyżek
Masło
1 pęczek
Pietruszka
50 g
Ser parmezan o niskiej zawartości sodu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
494.99 kcal
Węglowodany
68.05 g
Białko
12.84 g
Tłuszcze
16.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

85 min
Krok 1
20 min
Suszone grzyby zalej litrem wrzącej wody, zostaw na 20 minut.
Krok 2
5 min
Odsączone grzyby posiekaj i odłóż na bok.
Krok 3
2 min
Do wody po grzybach wkrusz kostkę Bulionu warzywnego WINIARY.
Krok 4
5 min
Świeże grzyby oczyść delikatnie z piasku i posiekaj na plasterki.
Krok 5
8 min
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż kilka minut – aż cebula będzie miękka (uważaj, żeby nie przypalić czosnku!)
Krok 6
25 min
Dodaj posiekane suszone grzyby i posiekane grzyby świeże, dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem, aż leśne grzyby zmiękną. Zdejmij z patelni I odstaw przykryte folią.
Krok 7
5 min
Na tej samej patelni rozpuść kostkę masła i dodaj ryż, smaż przez minutę – ciągle na średnim ogniu.
Krok 8
1 min
Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.
Krok 9
3 min
Po tym czasie dolej 0,25 wcześniej przygotowanego bulionu grzybowego.
Krok 10
5 min
Mieszaj często, czekając aż ryż wchłonie płyn i dodaj kolejną porcję bulionu.
Krok 11
1 min
Powtarzaj kroki i dolewaj bulion aż ryż będzie gotowy – ziarenka ryżu powinny być miękkie, ale lekko twarde w środku (al dante), a risotto kremowe w konsystencji. Jeśli będzie za twarde - dodaj trochę wody i podgotuj jeszcze trochę.
Krok 12
5 min
Kiedy ryż jest już gotowy dodaj trochę masła i ser. Zamieszaj i dodaj grzyby z cebulą. Na koniec dodaj natkę pietruszki i posyp resztką sera.
Risotto z grzybami leśnymi

Krok 1 z 12

Suszone grzyby zalej litrem wrzącej wody, zostaw na 20 minut.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 2 z 12

Odsączone grzyby posiekaj i odłóż na bok.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 3 z 12

Do wody po grzybach wkrusz kostkę Bulionu warzywnego WINIARY.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 4 z 12

Świeże grzyby oczyść delikatnie z piasku i posiekaj na plasterki.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 5 z 12

Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż kilka minut – aż cebula będzie miękka (uważaj, żeby nie przypalić czosnku!)

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 6 z 12

Dodaj posiekane suszone grzyby i posiekane grzyby świeże, dopraw solą i pieprzem. Gotuj razem, aż leśne grzyby zmiękną. Zdejmij z patelni I odstaw przykryte folią.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 7 z 12

Na tej samej patelni rozpuść kostkę masła i dodaj ryż, smaż przez minutę – ciągle na średnim ogniu.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 8 z 12

Następnie dodaj białe wino i poczekaj aż alkohol wyparuje.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 9 z 12

Po tym czasie dolej 0,25 wcześniej przygotowanego bulionu grzybowego.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 10 z 12

Mieszaj często, czekając aż ryż wchłonie płyn i dodaj kolejną porcję bulionu.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 11 z 12

Powtarzaj kroki i dolewaj bulion aż ryż będzie gotowy – ziarenka ryżu powinny być miękkie, ale lekko twarde w środku (al dante), a risotto kremowe w konsystencji. Jeśli będzie za twarde - dodaj trochę wody i podgotuj jeszcze trochę.

Risotto z grzybami leśnymi

Krok 12 z 12

Kiedy ryż jest już gotowy dodaj trochę masła i ser. Zamieszaj i dodaj grzyby z cebulą. Na koniec dodaj natkę pietruszki i posyp resztką sera.


Przepis na risotto z grzybami leśnymi powinien zainteresować przede wszystkim miłośników kuchni włoskiej, którzy przepadają za ryżem podsmażanym na maśle i gotowanym z dodatkiem alkoholu (białym winie wytrawnym) oraz bulionu – tym razem Bulionu Warzywnego WINIARY.

Risotto można podawać z rozmaitymi składnikami – w porze jesiennej proponujemy risotto z grzybami leśnymi, podawane z cebulą, posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem. A skoro mowa o jesieni – może sprawdzisz też nasze risotto z dynią?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika