Masz ochotę na danie, które zaskoczy Twoich bliskich i świetnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu na gotowanie, a chcesz zjeść smaczny obiad? Wypróbuj nasz przepis na spaetzle, czyli niemieckie kluski kładzione, które świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do zup, ale też jako jeden ze składników dań głównych.
Kluski spaetzle do zupy albo na drugie danie
Spaetzle to niemiecki specjał chroniony unijnym znakiem jakości jako przysmak regionalny. Ciasto na tego typu kluski zazwyczaj składa się z mąki, jajek, soli oraz odrobiny wody (jej dodatek pozwala uzyskać bardziej płynną konsystencję). Tak przygotowane kluski podaje się z gulaszami lub daniami jednogarnkowymi z dużą ilością sosu. Można je też dodawać do zupy zamiast makaronu czy ziemniaków.
Spaetzle – przepis dla zabieganych
Nasze kluski spaetzle z sosem pieczarkowym to ekspresowe danie, którego przygotowanie zajmie Ci zaledwie 15 minut. Żeby skrócić czas gotowania, wykorzystujemy sklepowe spaetzle, które wystarczy chwilę podsmażyć i wymieszać z ulubionym sosem. My proponujemy kremowy sos na bazie serka topnionego, wody oraz Pomysłu na… WINIARY. Życzymy smacznego!
Komentarze 0