Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz chęć na rozgrzewające, aromatyczne i jednogarnkowe danie, które możesz przygotować dla całej rodziny? Mamy dla Ciebie pomysł na niebanalny gulasz z soczewicy z odrobiną egzotycznych smaków. Co powiesz na małą kulinarną wyprawę po kuchni latynoamerykańskiej bez wychodzenia z domu?
Nasz gulasz warzywny z soczewicą może zaskoczyć smakiem Ciebie i Twoich bliskich. Oprócz doskonale wam znanych produktów, jak papryka, pomidory, cebula i czosnek dodamy do niego też coś oryginalnego. Chodzi o pokrojonego w kostkę plantana, który jest też nazywany zielonym lub warzywnym bananem. Ten składnik nie tylko doda daniu ciekawego smaku, ale też zagęści cały gulasz. Smak tego posiłku podkręci też bulion przygotowany na kostce warzywnej WINIARY. Brzmi smacznie? Nie przegap tego przepisu!
Gulasz z soczewicy z warzywami to propozycja na jesienny lub zimowy obiad, który rozgrzeje Cię od środka i przywoła wspomnienie wakacji. Z przyjemnością spróbują go wszyscy fani kuchni świata. Przekonaj się, jak smakuje to rozgrzewające, aromatyczne i bardzo wciągające danie!
W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż na nim cebulę, posiekane ząbki czosnku, pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Smaż, aż cebula będzie szklista.
Gdy cebula będzie miękka, dodaj kminek, czosnek granulowany i rozpuść kostki bulionu warzywnego WINIARY. Do tego samego garnka wlej wodę, zwiększ ogień i po zagotowaniu dodaj soczewicę. Gotuj na średnim ogniu, aż soczewica zmięknie.
Jeśli gulasz wchłonie całą wodę i będzie zbyt suchy, wlej dodatkowe 3 szklanki wody. Gotuj całość jeszcze przez chwilę. Na ok. 20 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojonego w kostkę plantana (zagęści on gulasz i nada niepowtarzalnego smaku).
Gotowy gulasz z soczewicy podawaj z ryżem i posiekaną kolendrą.