Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Nasi Goreng
Dodaj do CookBook

Nasi Goreng

(0)
18 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Mięso mielone wieprzowe
3  ząbków
Czosnek
1 
Papryczka chili
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
0.75  łyżeczka
Przyprawa curry
3  szklanek
Ryż (ugotowany)
trochę
Olej do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
1 
Cebula
1 
Limonka
trochę
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
119 g
Wartość energetyczna
754.8 kcal
Tłuszcze
19.3 g
Białko
22.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nasi Goreng to znane i lubiane danie wywodzące się z kuchni chińskiej. Obecnie jest ono popularne głównie w Indonezji i to właśnie tu zostało nieco zmodyfikowane. Nasi Goreng tłumaczone jest dosłownie jako „smażony ryż”, bo to właśnie on jest bazą całej potrawy. W podstawowej wersji był to ryż z dodatkiem smażonej cebuli i przypraw. Teraz istnieje wiele, znacznie bogatszych, wariacji na temat tego dania. Mamy dla Ciebie jedną z nich.


Nasi Goreng – podróż po indonezyjskich smakach

Nasi Goreng to kwintesencja indonezyjskiej kuchni, łącząca w sobie prostotę przygotowania i głębię smaku. Kluczowym elementem tego dania jest ryż – najpierw ugotowany, a następnie podsmażony na patelni z pozostałymi składnikami i przyprawami. Do zrobienia Nasi Goreng z naszego przepisu nie potrzebujesz wyszukanych dodatków. Wystarczą mięso mielone, czosnek, papryczka chili, cebula oraz przyprawy, czyli MAGGI, curry, sól i pieprz. Czasami Nasi Goreng podaje się z jajkiem sadzonym, które jest umieszczane na wierzchu potrawy, co dodaje jej dodatkowej tekstury i smaku. Smacznego!

Przygotowanie

18 min
  • Krok 1

    8 min
    Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj mielone mięso wieprzowe i smaż, mieszając, aż stanie się brązowe i chrupiące. Przypraw solą i pieprzem.
  • Krok 2

    4 min
    Do mięsa dodaj czosnek, chili i cebulę. Smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną i zaczną się karmelizować, około 3-4 minuty.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj ryż i curry, mieszając dokładnie, aby wszystkie składniki były równomiernie rozprowadzone i ryż był dobrze pokryty przyprawami. Smaż przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wlej przyprawę MAGGI i kontynuuj smażenie, mieszając, aż wszystko będzie gorące i aromatyczne.
  • Krok 4

    1 min
    Przełóż ryż na talerze. Na wierzchu każdej porcji możesz położyć smażone jajko sadzone. Posyp danie posiekanym szczypiorem i podawaj z ćwiartkami limonki.
Nasi Goreng

Krok 1 z 4

Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj mielone mięso wieprzowe i smaż, mieszając, aż stanie się brązowe i chrupiące. Przypraw solą i pieprzem.

Nasi Goreng

Krok 2 z 4

Do mięsa dodaj czosnek, chili i cebulę. Smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną i zaczną się karmelizować, około 3-4 minuty.

Nasi Goreng

Krok 3 z 4

Dodaj ryż i curry, mieszając dokładnie, aby wszystkie składniki były równomiernie rozprowadzone i ryż był dobrze pokryty przyprawami. Smaż przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wlej przyprawę MAGGI i kontynuuj smażenie, mieszając, aż wszystko będzie gorące i aromatyczne.

Nasi Goreng

Krok 4 z 4

Przełóż ryż na talerze. Na wierzchu każdej porcji możesz położyć smażone jajko sadzone. Posyp danie posiekanym szczypiorem i podawaj z ćwiartkami limonki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia indonezyjska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka oraz dyni w sosie śmietanowo-dyniowym z dodatkiem karmelizowanych nasion goji

    Zapiekane naleśniki z nadzieniem z kurczaka oraz dyni w sosie śmietanowo-dyniowym z dodatkiem karmelizowanych nasion goji

    1 godz 40 min Łatwy
  • Roladki z dorsza nadziewane pomidorami koktajlowymi i serem feta zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem nasion goji

    Roladki z dorsza nadziewane pomidorami koktajlowymi i serem feta zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem nasion goji

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa krem z barszczem czerwonym, serkiem pleśniowym i prażonymi nasionami

    Zupa krem z barszczem czerwonym, serkiem pleśniowym i prażonymi nasionami

    50 min Łatwy
  • Owsianka z nasionami chia i mango

    Owsianka z nasionami chia i mango

    12 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu