Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Curry wegetariańskie
Dodaj do CookBook

Curry wegetariańskie

(0)
36 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Bataty
200  g
Taro, surowe
100  g
Kasztany wodne
100  g
Zielony groszek
20  g
Curry
1  l
Mleko kokosowe
200  g
Dynia
50  g
Tofu
200  g
Jogurt naturalny (lub kokosowy)
1  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
1  łyżka
Sos sojowy
trochę
Sól
2  łyżek
Olej
0.5 
Czerwona cebula
10  g
Kolendra świeża
trochę
Chili
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
39.2 g
Wartość energetyczna
279.9 kcal
Tłuszcze
12 g
Białko
5.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz dania inspirowane kuchnią indyjską i szukasz czegoś nowego? Mamy dla Ciebie przepis na egzotyczne curry wegetariańskie z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Każda łyżka tego dania to podróż do orientalnych smaków – i to bez grama mięsa. Rozkoszuj się nim i koniecznie sprawdź ten przepis.


Kremowe curry wegetariańskie z batatami i dynią dla fanów kuchni świata

To danie łączy w sobie wiele smaków i tekstur, a wszystko za sprawą składników, które świetnie do siebie pasują. Bazą są słodkie ziemniaki – bataty, taro, czyli egzotyczny ziemniak wykorzystywany często w orientalnych przepisach, a do tego m.in. dynia, tofu, groszek, mleko kokosowe i przyprawy podkreślające charakter potrawy. Mleko kokosowe łagodzi ostrość i dodaje kremowości. Gotowe wegetariańskie curry warto posypać posiekaną kolendrą i płatkami chilli. Świetnym dodatkiem do curry będzie ugotowany ryż jaśminowy lub drobny makaron.

Jeśli chcesz przygotować curry wegetariańskie – przepis już na Ciebie czeka. Z łatwością możesz go dopasować do tego, co lubisz, dodając inne warzywa lub zamieniając tofu na podsmażonego kurczaka lub krewetki.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    15 min
    Obierz słodkie ziemniaki, taro, kasztany wodne i dynię, umyj, odsącz, a następnie pokrój w kostkę o boku około 3 cm. Należy pamiętać, że przygotowując taro należy wymieszać odrobinę soli z wodą, następnie włożyć taro do garnka i podgrzewać na dużym ogniu, aż woda się zagotuje, następnie wyjąć taro i odstawić do ostygnięcia przed obieraniem.
  • Krok 2

    5 min
    Obierz cebulę, podsmaż ją na odrobinie oleju, następnie dodaj 1 opakowanie curry i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, żeby curry się nie przypaliło!
  • Krok 3

    10 min
    Następnie do garnka z przyprawami curry wlej mleko kokosowe i zagotuj na średnim ogniu. Podczas gotowania pamiętaj o częstym mieszaniu. Gdy mleko kokosowe się zagotuje, dodaj kasztany wodne, groszek i taro. Podgrzewaj, aż woda ponownie się zagotuje, około 1-2 minut, następnie dodaj dynię i słodkie ziemniaki. Teraz delikatnie mieszaj, żeby nie zmiażdżyć ziemniaków.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy curry ponownie się zagotuje, dodaj MAGGI i sos sojowy, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Gdy składniki się ugotują, dodaj podsmażone tofu i jogurt, ponownie dobrze zamieszaj i wyłącz kuchenkę. Nasze wegetariańskie curry jest gotowe, gdy ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 5

    1 min
    Curry posyp kolendrą i chili. Podawaj z pieczywem lub makaronem.
Curry wegetariańskie

Krok 1 z 5

Obierz słodkie ziemniaki, taro, kasztany wodne i dynię, umyj, odsącz, a następnie pokrój w kostkę o boku około 3 cm. Należy pamiętać, że przygotowując taro należy wymieszać odrobinę soli z wodą, następnie włożyć taro do garnka i podgrzewać na dużym ogniu, aż woda się zagotuje, następnie wyjąć taro i odstawić do ostygnięcia przed obieraniem.

Curry wegetariańskie

Krok 2 z 5

Obierz cebulę, podsmaż ją na odrobinie oleju, następnie dodaj 1 opakowanie curry i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, żeby curry się nie przypaliło!

Curry wegetariańskie

Krok 3 z 5

Następnie do garnka z przyprawami curry wlej mleko kokosowe i zagotuj na średnim ogniu. Podczas gotowania pamiętaj o częstym mieszaniu. Gdy mleko kokosowe się zagotuje, dodaj kasztany wodne, groszek i taro. Podgrzewaj, aż woda ponownie się zagotuje, około 1-2 minut, następnie dodaj dynię i słodkie ziemniaki. Teraz delikatnie mieszaj, żeby nie zmiażdżyć ziemniaków.

Curry wegetariańskie

Krok 4 z 5

Gdy curry ponownie się zagotuje, dodaj MAGGI i sos sojowy, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Gdy składniki się ugotują, dodaj podsmażone tofu i jogurt, ponownie dobrze zamieszaj i wyłącz kuchenkę. Nasze wegetariańskie curry jest gotowe, gdy ziemniaki będą miękkie.

Curry wegetariańskie

Krok 5 z 5

Curry posyp kolendrą i chili. Podawaj z pieczywem lub makaronem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia indyjska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ryż curry

    Ryż curry

    47 min Łatwy
  • Kurczak curry z mlekiem kokosowym po tajsku

    Kurczak curry z mlekiem kokosowym po tajsku

    45 min Średni
  • Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    30 min Łatwy
  • Tajska zupa rybna z curry

    Tajska zupa rybna z curry

    40 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu