Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż curry

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 torebek
Ryż
2 łyżeczek
Curry

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
200.22 kcal
Węglowodany
40.24 g
Białko
3.79 g
Tłuszcze
1.75 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
13 min
Zagotuj 1 l wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.
Krok 2
1 min
Do bulionu dodaj curry.
Krok 3
20 min
Wrzuć ryż. Gotuj przez 15–20 minut. Odcedź.
Krok 4
1 min
Podawaj jako składnik dań chińskich, np. dodatek do warzyw albo warzyw i mięsa.
Ryż curry

Krok 1 z 4

Zagotuj 1 l wody i rozpuść w niej kostki rosołowe.

Ryż curry

Krok 2 z 4

Do bulionu dodaj curry.

Ryż curry

Krok 3 z 4

Wrzuć ryż. Gotuj przez 15–20 minut. Odcedź.

Ryż curry

Krok 4 z 4

Podawaj jako składnik dań chińskich, np. dodatek do warzyw albo warzyw i mięsa.

Wiedząc, jak przyrządzić ryż curry, z powodzeniem można rozpocząć przygodę z aromatycznymi daniami kuchni azjatyckiej. Tak przygotowana baza stanowi punkt wyjścia do dalszych eksperymentów – tych łatwiejszych, jak i tych stanowiących wyzwanie. To także doskonały sposób na to, by w przyszłości umożliwić sobie szybkie przygotowanie prostych, ale pożywnych dań idealnych na co dzień.

Do ryżu curry możesz dodać fasolę mung, kiełki bambusa, ale też kurczaka czy marchewkę. Dzięki wyjątkowej mieszance przypraw ryż curry nada im wyjątkowego, egzotycznego smaku. Jego przygotowanie zajmie Ci nieco więcej niż pół godziny.

Zacznij od zagotowania 1 litra wody i rozpuszczenia w niej 2 kostek Rosołu Drobiowo-Warzywnego WINIARY. Do przygotowanego w ten sposób bulionu dodaj 2 łyżeczki przyprawy curry. Następnie wrzuć do niego 2 woreczki ryżu. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – najczęściej około 15-20 minut. Na koniec odcedź i dodaj ulubione dodatki.

Pewną ciekawostką jest skład przyprawy curry. W zależności od tego, do jakiego dania ma trafić, jej zawartość może się nieco różnić. Zazwyczaj podstawę stanowią: kurkuma, imbir, czarny pieprz, sól, kolendra i chili. Możliwa jest też obecność cynamonu, kardamonu, goździków czy gałki muszkatołowej. Jest to mieszanka przypraw, która nie ma ściśle ustalonej receptury. Dlatego każde curry może minimalnie różnić się smakiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika