Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz dziś ochotę na bezmięsne danie z nutą orientalnych smaków? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Co powiesz na wegański tagine z ciecierzycy? Taki obiad będzie ciekawym i smacznym urozmaiceniem Twoich codziennych posiłków. A jego przygotowanie zajmie Ci mniej niż pół godziny.
Tagine (tadżin) – marokański gulasz
Tagine lub inaczej tadżin to marokańskie danie, bardzo popularne w tamtejszej kuchni. Tradycyjnie przygotowuje się je w specjalnym naczyniu w kształcę stożka – dzięki temu wszystkie smaki i aromaty dania powoli się przenikają, a składniki miękną i wprost rozpływają się w ustach. Zwykle do tego dania dodaje się mięso, ale my mamy dla Ciebie wegańską wersję tego dania. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj taki szybki posiłek dla siebie i swoich bliskich.
Przepis na tagine bez mięsa
W naszym przepisie znajdziesz tylko warzywa. Bazą są marchewki, ciecierzyca, cukinia i pomidory. Dla przełamania smaku i dodania nieco słodyczy, warto sięgnąć też po suszone morele, które idealnie pasują do całej potrawy. Gotowe danie możesz podawać z ugotowaną kaszą kuskus albo inną ulubioną kaszą czy ryżem. Smacznego!
Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cukinię umyj, pokrój w kostkę. Pomidory umyj, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
Ciecierzycę opłucz i odsącz z zalewy. Posiekaj suszone morele.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż w nim marchewkę i ciecierzycę przez 3 minuty. Dodaj cukinię, morele i pomidory, wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Od czasu do czasu zamieszaj wszystkie składniki.
Dodaj bulion warzywny WINIARY razem z harissą, przyprawa curry i koncentratem pomidorowym. Dobrze wymieszaj. Gotowe danie podawaj np. z kuskusem.