Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tagine z ciecierzycy
Dodaj do CookBook

Tagine z ciecierzycy

(0)
19 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest demar
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Marchewka
200  g
Cukinia
250  g
Pomidory
240  g
Ciecierzyca
20  g
Suszone morele
2  łyżek
Olej rzepakowy
4  łyżeczek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
0.5  łyżeczka
Harissa
1  łyżeczka
Curry
1  łyżeczka
Koncentrat pomidorowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
64.4 g
Wartość energetyczna
463.5 kcal
Tłuszcze
15.1 g
Białko
19.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masz dziś ochotę na bezmięsne danie z nutą orientalnych smaków? Mamy coś w sam raz dla Ciebie. Co powiesz na wegański tagine z ciecierzycy? Taki obiad będzie ciekawym i smacznym urozmaiceniem Twoich codziennych posiłków. A jego przygotowanie zajmie Ci mniej niż pół godziny.


Tagine (tadżin) – marokański gulasz

Tagine lub inaczej tadżin to marokańskie danie, bardzo popularne w tamtejszej kuchni. Tradycyjnie przygotowuje się je w specjalnym naczyniu w kształcę stożka – dzięki temu wszystkie smaki i aromaty dania powoli się przenikają, a składniki miękną i wprost rozpływają się w ustach. Zwykle do tego dania dodaje się mięso, ale my mamy dla Ciebie wegańską wersję tego dania. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj taki szybki posiłek dla siebie i swoich bliskich.


Przepis na tagine bez mięsa

W naszym przepisie znajdziesz tylko warzywa. Bazą są marchewki, ciecierzyca, cukinia i pomidory. Dla przełamania smaku i dodania nieco słodyczy, warto sięgnąć też po suszone morele, które idealnie pasują do całej potrawy. Gotowe danie możesz podawać z ugotowaną kaszą kuskus albo inną ulubioną kaszą czy ryżem. Smacznego!

Przygotowanie

19 min
  • Krok 1

    6 min
    Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cukinię umyj, pokrój w kostkę. Pomidory umyj, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    3 min
    Ciecierzycę opłucz i odsącz z zalewy. Posiekaj suszone morele.
  • Krok 3

    9 min
    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż w nim marchewkę i ciecierzycę przez 3 minuty. Dodaj cukinię, morele i pomidory, wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Od czasu do czasu zamieszaj wszystkie składniki.
  • Krok 4

    1 min
    Dodaj bulion warzywny WINIARY razem z harissą, przyprawa curry i koncentratem pomidorowym. Dobrze wymieszaj. Gotowe danie podawaj np. z kuskusem.
Tagine z ciecierzycy

Krok 1 z 4

Marchewki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cukinię umyj, pokrój w kostkę. Pomidory umyj, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.

Tagine z ciecierzycy

Krok 2 z 4

Ciecierzycę opłucz i odsącz z zalewy. Posiekaj suszone morele.

Tagine z ciecierzycy

Krok 3 z 4

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż w nim marchewkę i ciecierzycę przez 3 minuty. Dodaj cukinię, morele i pomidory, wymieszaj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Od czasu do czasu zamieszaj wszystkie składniki.

Tagine z ciecierzycy

Krok 4 z 4

Dodaj bulion warzywny WINIARY razem z harissą, przyprawa curry i koncentratem pomidorowym. Dobrze wymieszaj. Gotowe danie podawaj np. z kuskusem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Danie główne
  • Kuchnia indyjska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu