Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Leczo z pieczoną dynią
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
17.2g / 18%
Węglowodany
50g / 53%
Tłuszcze
12g / 29%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Leczo z pieczoną dynią

+

Leczo z pieczoną dynią

Wróć

Leczo z pieczoną dynią

(0)
55min
Średni

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.25 
Dynia np. piżmowa
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… Leczo z tego, co jest pod ręką
3  plastrów
Wybrana wędlina (opcjonalnie)
3 
Pomidory drugiej świeżości
1 
Papryka duża
1 
Cukinia 1 duża lub dwie małe
2 
Cebulka
1  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  łyżeczka
Miód
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa
trochę
Świeże zioła wg. uznania
trochę
Pestki dyni prażone do posypania dania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
17.15 g
Węglowodany
50.04 g
Tłuszcze
11.99 g
Wartość energetyczna
354.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Leczo to aromatyczna potrawa pochodząca z Węgier, jednak na dobre zadomowiła się w polskich kuchniach. Nieodłącznymi elementami – fundamentem dania – są kolorowe papryki, pomidory i cebula. I to w zasadzie tyle. Bo leczo samo w sobie zachęca do improwizacji i pomaga „posprzątać” lodówkę. Do jego przygotowania możesz wykorzystać składniki, które aktualnie masz pod ręką.
Wariacji na temat tej potrawy jest tyle, ilu kucharzy. Tylko ty decydujesz, jak je dzisiaj przyrządzić. Kiełbaskę możesz zastąpić boczkiem lub pieczarkami, cukinię - bakłażanem lub innymi warzywami, które się nawiną. Fasolka? Marchewka? Wędzone tofu? Czemu nie!
Do leczo śmiało używaj ziół, prażonych pestek, domowych grzanek, warzyw z puszki lub takich, które już swoje odczekały na dnie lodówki.
Dzisiejszy przepis urozmaicony został pieczoną dynią - w sam raz na porę jesienną. Smacznego!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    30 min
    Dynię obierz jeśli to konieczne i pokrój na plastry lub mniejsze kawałki. Skrop oliwą oraz miodem a następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz łyżką Pomysłu na... leczo z tego, co jest pod ręką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok. 30 min lub aż dynia będzie miękka.
  • Krok 2

    20 min
    Cebulę pokrój w piórka. Pomidory pokrój w kostkę. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Wybraną wędlinę pokrój w kostkę – możesz leczo przygotować jako wegę. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Kiedy zmięknie dodaj wędlinę i smaż aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną paprykę oraz cukinię a po chwili również pomidory. Smaż aż pomidory stracą część objętości. Na końcu całość dopraw zawartością opakowania pomysłu na i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    5 min
    Leczo dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Serwuj ze świeżymi ziołami i pieczoną dynią i pestkami.
Leczo z pieczoną dynią

Krok 1 z 3

Dynię obierz jeśli to konieczne i pokrój na plastry lub mniejsze kawałki. Skrop oliwą oraz miodem a następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz łyżką Pomysłu na... leczo z tego, co jest pod ręką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok. 30 min lub aż dynia będzie miękka.

Leczo z pieczoną dynią

Krok 2 z 3

Cebulę pokrój w piórka. Pomidory pokrój w kostkę. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Wybraną wędlinę pokrój w kostkę – możesz leczo przygotować jako wegę. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Kiedy zmięknie dodaj wędlinę i smaż aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną paprykę oraz cukinię a po chwili również pomidory. Smaż aż pomidory stracą część objętości. Na końcu całość dopraw zawartością opakowania pomysłu na i dokładnie wymieszaj.

Leczo z pieczoną dynią

Krok 3 z 3

Leczo dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Serwuj ze świeżymi ziołami i pieczoną dynią i pestkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

    Hamburger z karmelizowaną cebulą i Sosem Amerykańskim BBQ Winiary

    30 min Średni
  • Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    Chłopski garnek z ziemniakami, cebulą, marchewką i kiełbasą

    20 min Łatwy
  • Domowe nacho grande we wrapie

    Domowe nacho grande we wrapie

    30 min Średni
  • Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

    Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu