Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Leczo z pieczoną dynią

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Leczo z pieczoną dynią

(0)
55 min
Średni
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.25 
Dynia np. piżmowa
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… Leczo z tego, co jest pod ręką
3  plastrów
Wybrana wędlina (opcjonalnie)
3 
Pomidory drugiej świeżości
1 
Papryka duża
1 
Cukinia 1 duża lub dwie małe
2 
Cebulka
1  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  łyżeczka
Miód
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
trochę
Oliwa
trochę
Świeże zioła wg. uznania
trochę
Pestki dyni prażone do posypania dania
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
50 g
Wartość energetyczna
354.8 kcal
Tłuszcze
12 g
Białko
17.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Leczo to aromatyczna potrawa pochodząca z Węgier, jednak na dobre zadomowiła się w polskich kuchniach. Nieodłącznymi elementami – fundamentem dania – są kolorowe papryki, pomidory i cebula. I to w zasadzie tyle. Bo leczo samo w sobie zachęca do improwizacji i pomaga „posprzątać” lodówkę. Do jego przygotowania możesz wykorzystać składniki, które aktualnie masz pod ręką.
Wariacji na temat tej potrawy jest tyle, ilu kucharzy. Tylko ty decydujesz, jak je dzisiaj przyrządzić. Kiełbaskę możesz zastąpić boczkiem lub pieczarkami, cukinię - bakłażanem lub innymi warzywami, które się nawiną. Fasolka? Marchewka? Wędzone tofu? Czemu nie!
Do leczo śmiało używaj ziół, prażonych pestek, domowych grzanek, warzyw z puszki lub takich, które już swoje odczekały na dnie lodówki.
Dzisiejszy przepis urozmaicony został pieczoną dynią - w sam raz na porę jesienną. Smacznego!

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    30 min
    Dynię obierz jeśli to konieczne i pokrój na plastry lub mniejsze kawałki. Skrop oliwą oraz miodem a następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz łyżką Pomysłu na... leczo z tego, co jest pod ręką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok. 30 min lub aż dynia będzie miękka.
  • Krok 2

    20 min
    Cebulę pokrój w piórka. Pomidory pokrój w kostkę. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Wybraną wędlinę pokrój w kostkę (możesz leczo przygotować jako wege danie, zamieniając wędlinę na roślinny zamiennik mięsa lub nie dodając jej wcale). Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Kiedy zmięknie dodaj wędlinę i smaż, aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną paprykę oraz cukinię a po chwili również pomidory. Smaż, aż pomidory stracą część objętości. Na końcu całość dopraw zawartością opakowania Pomysłu na... i dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    5 min
    Leczo dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Serwuj ze świeżymi ziołami i pieczoną dynią i pestkami.
Leczo z pieczoną dynią

Krok 1 z 3

Dynię obierz jeśli to konieczne i pokrój na plastry lub mniejsze kawałki. Skrop oliwą oraz miodem a następnie dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz łyżką Pomysłu na... leczo z tego, co jest pod ręką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok. 30 min lub aż dynia będzie miękka.

Leczo z pieczoną dynią

Krok 2 z 3

Cebulę pokrój w piórka. Pomidory pokrój w kostkę. Paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Wybraną wędlinę pokrój w kostkę (możesz leczo przygotować jako wege danie, zamieniając wędlinę na roślinny zamiennik mięsa lub nie dodając jej wcale). Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Kiedy zmięknie dodaj wędlinę i smaż, aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną paprykę oraz cukinię a po chwili również pomidory. Smaż, aż pomidory stracą część objętości. Na końcu całość dopraw zawartością opakowania Pomysłu na... i dokładnie wymieszaj.

Leczo z pieczoną dynią

Krok 3 z 3

Leczo dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Serwuj ze świeżymi ziołami i pieczoną dynią i pestkami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Leczo z dynią

    Leczo z dynią

    11 min Średni
  • Leczo z cukinią i chorizo

    Leczo z cukinią i chorizo

    27 min Średni
  • Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    41 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu