Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Leczo z pieczarkami i bakłażanem
Dodaj do CookBook

Leczo z pieczarkami i bakłażanem

(2)
15 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
200  g
Pieczarki
1 
Bakłażan
1 
Cebula
2 
Duża papryka
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA… Leczo z tego, co jest pod ręką
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.7 g
Wartość energetyczna
105.2 kcal
Tłuszcze
3.2 g
Białko
4.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Możesz przygotować to danie z tego, co masz pod ręką, ale jeżeli potrzebujesz inspiracji ugotuj je według naszego przepisu. Cokolwiek dodasz - będzie pysznie. I nic się nie zmarnuje! Taki przepis na leczo świetnie się sprawdzi, gdy masz zabiegany dzień albo chcesz wykorzystać składniki, którymi dysponujesz i zrobić z nich smaczny, domowy posiłek. Jeśli lubisz gotować bez marnowania – mamy coś w sam raz dla Ciebie.


Przepis na leczo z pieczarkami

Leczo zwykle przygotowuje się w wersji mięsnej – z dodatkiem kawałków kiełbas, boczku lub innych wędlin. Jednak my zrobiliśmy to znane i lubiane danie bez mięsa. Same warzywa i sos w zupełności wystarczą, żeby zrobić coś dobrego do zjedzenia. W tym przepisie bazujemy na kilku składnikach. Są to pieczarki, bakłażan, cebula i papryka, a do tego sos zrobiony z WINIARY Pomysł na… leczo z tego, co masz pod ręką. Z powodzeniem możesz dodać tu też inne składniki, które akurat masz w swojej kuchni, jak np. cukinia, pieczarki, pomidory, ciecierzycę itp.

Gotowe wegetariańskie leczo możesz podawać np. z chrupiącym pieczywem, tortillą, chlebkami pita albo z makaronem. Wybierz swoją ulubioną wersję i ciesz się smacznym posiłkiem z bliskimi. Smacznego!

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    4 min
    W garnku na gorącym oleju podsmaż pokrojone pieczarki, a następnie dodaj pozostałe warzywa i smaż razem kilka minut.
  • Krok 2

    1 min
    Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na… leczo dobrze wymieszaj z 300 ml zimnej wody.
  • Krok 3

    10 min
    Zalej całe danie, zagotuj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut.
Leczo z pieczarkami i bakłażanem

Krok 1 z 3

W garnku na gorącym oleju podsmaż pokrojone pieczarki, a następnie dodaj pozostałe warzywa i smaż razem kilka minut.

Leczo z pieczarkami i bakłażanem

Krok 2 z 3

Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na… leczo dobrze wymieszaj z 300 ml zimnej wody.

Leczo z pieczarkami i bakłażanem

Krok 3 z 3

Zalej całe danie, zagotuj i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Anka

Robiłam to danie już kilka razy. Jest pycha! Ja zawsze dodaję warzywa, które mam pod ręką – to super sposób na porządki w lodówce
Anonim (niezweryfikowany) 08/09/2023-02:35 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/09/2023-03:52 CEST
Anka, tak, to jedno z tych dań, które pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Dzięki temu też za każdym razem smakuje nieco inaczej 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bogate w błonnik
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    41 min Łatwy
  • Leczo z parówkami i papryką

    Leczo z parówkami i papryką

    14 min Łatwy
  • Zapiekanka makaronowa z pieczonym schabem i sosem a’la leczo

    Zapiekanka makaronowa z pieczonym schabem i sosem a’la leczo

    48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu