Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gołąbki - kategoria top

Przepisy na smaczne gołąbki

Sycące i aromatyczne gołąbki od stuleci są wpisane w staropolskie menu. Warto poznać to klasyczne danie w innych, zupełnie nowych odsłonach… 

Przepisy 16

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

1 godz 30 min Średni
Gołąbki włoskie

Gołąbki włoskie

70 ze 100
1 godz 3 min Łatwy
Gołąbki tradycyjne

Gołąbki tradycyjne

50 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

70 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

95 ze 100
1 godz 10 min Łatwy
Sarma - gołąbki z liści winogron

Sarma - gołąbki z liści winogron

1 godz 30 min Średni
Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

85 ze 100
1 godz 35 min Średni
Gołąbki z ryby w sosie neapolitańskim

Gołąbki z ryby w sosie neapolitańskim

85 ze 100
59 min Łatwy
Kotleciki a la gołąbki

Kotleciki a la gołąbki

90 ze 100
1 godz 5 min Łatwy
Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty

100 ze 100
46 min Łatwy
Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

100 ze 100
1 godz 53 min Łatwy
Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej

25 ze 100
1 godz 27 min Łatwy
Gołąbki bez mięsa

Gołąbki bez mięsa

95 ze 100
2 godz 27 min Łatwy
Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki z ziemniakami

85 ze 100
1 godz
Paczuszki z kurczakiem

Paczuszki z kurczakiem

40 ze 100
49 min Łatwy
Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną

Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną

80 ze 100
1 godz 44 min Łatwy

Gołąbki – tradycja i smak 

Gołąbki są potrawą znaną i uwielbianą od stuleci w niektórych krajach europejskich. U nas najczęściej jest to danie składające się z półmięsnego farszu, owiniętego liśćmi kapusty głowiastej. Na Kresach Wschodnich do zawijania używano kiszonej kapusty, a w południowych regionach Europy wybierano liście winorośli. Sam farsz też różni się w zależności od regionu. Nawet na terenie naszego kraju proporcje i główne składniki klasycznych gołąbków mogą się znacznie od siebie różnić. 

Czasami w farszu przeważa kasza lub mięso, w południowo-wschodnich regionach głównym składnikiem oprócz mielonej wieprzowiny jest ryż i starta włoszczyzna. Jednak większość tradycyjnych gołąbków łączą liście białej kapusty i powolne duszenie, dopóki wszystkie składniki nie staną się miękkie. Tradycyjne gołąbki podawane są najczęściej z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego. Są tak pyszne i sycące, że nie trzeba do nich niczego więcej. 

Gołąbki inaczej 

Choć tradycyjne gołąbki zawierają głównie mielone mięso i ryż lub kaszę, często są przyrządzane z zupełnie innym farszem. Warto wypróbować przepisu na gołąbki z ziemniakami i szpinakiem, które wyrazisty smak zawdzięczają odrobinie pikantnego sera gorgonzola. Pysznym bezmięsnym wariantem tej popularnej w Polsce potrawy są gołąbki warzywne, w których farsz zachwyca żywymi kolorami i niesamowitą mieszanką smaków włoszczyzny, kapusty, czosnku, kopru oraz świeżych ziół. Na osobną uwagę zasługują także paczuszki z kurczakiem – rodzaj gołąbków wypełnionych całym kawałkiem filetu drobiowego. Palce lizać! 

Wersja dla zapracowanych 

Obgotowywanie główki kapusty i zawijanie farszu w pojedyncze liście jest dość czasochłonne, dlatego jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie dania w klasycznej wersji, można je zrobić w nieco inny sposób. Gołąbki bez zawijania smakują tak samo wybornie, jednak ich zrobienie trwa zdecydowanie krócej. Wystarczy do farszu dodać startą na grubych oczkach kapustę, uformować owalne sznycelki, obtoczyć w mące, podsmażyć na rumiano i dusić w bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Gotowe gołąbki w sosie są przepyszne, zwłaszcza gdy zostaną podane z odrobiną pieczonych ziemniaczków lub chrupiących frytek. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu