Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki – tradycja i smak 

Gołąbki są potrawą znaną i uwielbianą od stuleci w niektórych krajach europejskich. U nas najczęściej jest to danie składające się z półmięsnego farszu, owiniętego liśćmi kapusty głowiastej. Na Kresach Wschodnich do zawijania używano kiszonej kapusty, a w południowych regionach Europy wybierano liście winorośli. Sam farsz też różni się w zależności od regionu. Nawet na terenie naszego kraju proporcje i główne składniki klasycznych gołąbków mogą się znacznie od siebie różnić. 

Czasami w farszu przeważa kasza lub mięso, w południowo-wschodnich regionach głównym składnikiem oprócz mielonej wieprzowiny jest ryż i starta włoszczyzna. Jednak większość tradycyjnych gołąbków łączą liście białej kapusty i powolne duszenie, dopóki wszystkie składniki nie staną się miękkie. Tradycyjne gołąbki podawane są najczęściej z dodatkiem sosu grzybowego lub pomidorowego. Są tak pyszne i sycące, że nie trzeba do nich niczego więcej. 

Gołąbki inaczej 

Choć tradycyjne gołąbki zawierają głównie mielone mięso i ryż lub kaszę, często są przyrządzane z zupełnie innym farszem. Warto wypróbować przepisu na gołąbki z ziemniakami i szpinakiem, które wyrazisty smak zawdzięczają odrobinie pikantnego sera gorgonzola. Pysznym bezmięsnym wariantem tej popularnej w Polsce potrawy są gołąbki warzywne, w których farsz zachwyca żywymi kolorami i niesamowitą mieszanką smaków włoszczyzny, kapusty, czosnku, kopru oraz świeżych ziół. Na osobną uwagę zasługują także paczuszki z kurczakiem – rodzaj gołąbków wypełnionych całym kawałkiem filetu drobiowego. Palce lizać! 

Wersja dla zapracowanych 

Obgotowywanie główki kapusty i zawijanie farszu w pojedyncze liście jest dość czasochłonne, dlatego jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie dania w klasycznej wersji, można je zrobić w nieco inny sposób. Gołąbki bez zawijania smakują tak samo wybornie, jednak ich zrobienie trwa zdecydowanie krócej. Wystarczy do farszu dodać startą na grubych oczkach kapustę, uformować owalne sznycelki, obtoczyć w mące, podsmażyć na rumiano i dusić w bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Gotowe gołąbki w sosie są przepyszne, zwłaszcza gdy zostaną podane z odrobiną pieczonych ziemniaczków lub chrupiących frytek.