Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sarma - gołąbki z liści winogron
Dodaj do CookBook

Sarma - gołąbki z liści winogron

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Ziemniaki
2 
Cebula
1  szklanka
Ryż
trochę
Pietruszka
2  łyżeczek
Olej słonecznikowy
20  g
Mąka
2 
Marchewka
trochę
Pieprz czarny
100  g
Nasiona słonecznika
200  g
Liście winogron
100  g
Płatki sojowe
20  g
Słodka papryka
1  łyżeczka
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37.6 g
Wartość energetyczna
246.8 kcal
Tłuszcze
8.8 g
Białko
7.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sarma to potrawa, która szybko podbija serca miłośników dobrego i oryginalnego jedzenia. Tradycyjnie znana jest w Turcji, Bułgarii, Chorwacji, Grecji, Serbii oraz wielu innych krajach Bliskiego Wschodu i Bałkanów. Dziś można ją znaleźć niemal na całym świecie, zwłaszcza w restauracjach serwujących tamtejsze kuchnie. Samo słowo sarma wywodzi się z języka tureckiego i oznacza „zawinięty”, co idealnie pasuje do gołąbków z liści winogron. Ten przepis urozmaici Twoje menu, zwłaszcza jeśli szukasz inspiracji na nietypową przekąskę. Będzie w sam raz dla fanów kuchni świata.

Sarma to niewielkie gołąbki z liści winogrona - są znacznie mniejsze od tych znanych z kuchni polskiej i raczej serwuje się je jako przystawkę, a nie danie główne. Ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale warto je zrobić i poznać ich smak. Będą ciekawą propozycją na imprezę ze znajomymi. Gołąbki z naszego przepisu to opcja wegetariańska, ale z przyjemnością sięgną po nie także mięsożercy. Sarma może być przygotowywana na wiele sposobów. Może się różnić w zależności od kraju czy regionu. Nadzienie może być zrobione z mielonego mięsa i ryżu albo z ryżu i warzyw, a całość zawija się w liście winogron, kapusty lub botwinki. Dzięki takiej różnorodności każdy może wybrać swoją ulubioną wersję i przygotować tę przekąskę ze składników, jakie akurat ma do dyspozycji.

Jeśli masz chęć przekonać się, jak smakują gołąbki z liści winogron, zobacz nasz przepis i zrób z nami to egzotyczne i zaskakujące danie dla siebie i swoich bliskich.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Obierz ziemniaki i marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju z pozostałymi warzywami, następnie dodaj mielony słonecznik i płatki sojowe.
  • Krok 3

    5 min
    Dopraw masę pieprzem i przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, następnie dodaj posiekaną pietruszkę i ryż. Całość wymieszaj.
  • Krok 4

    15 min
    Oczyść liście winogron i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je z wody i pozostaw wszystko do ostygnięcia.
  • Krok 5

    10 min
    Liście winogron wypełnij mieszanką i zawiń tak mocno, jak to możliwe.
  • Krok 6

    30 min
    Gołąbki zalej gorącą wodą i gotuj na małym ogniu do czasu, aż płyn odparuje.
  • Krok 7

    10 min
    Pod koniec gotowania dodaj olej, paprykę, mąkę, żeby powstał sos.
Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 1 z 7

Obierz ziemniaki i marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 2 z 7

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju z pozostałymi warzywami, następnie dodaj mielony słonecznik i płatki sojowe.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 3 z 7

Dopraw masę pieprzem i przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, następnie dodaj posiekaną pietruszkę i ryż. Całość wymieszaj.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 4 z 7

Oczyść liście winogron i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je z wody i pozostaw wszystko do ostygnięcia.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 5 z 7

Liście winogron wypełnij mieszanką i zawiń tak mocno, jak to możliwe.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 6 z 7

Gołąbki zalej gorącą wodą i gotuj na małym ogniu do czasu, aż płyn odparuje.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 7 z 7

Pod koniec gotowania dodaj olej, paprykę, mąkę, żeby powstał sos.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Tapas
  • Wegańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu