Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sarma to potrawa, która szybko podbija serca miłośników dobrego i oryginalnego jedzenia. Tradycyjnie znana jest w Turcji, Bułgarii, Chorwacji, Grecji, Serbii oraz wielu innych krajach Bliskiego Wschodu i Bałkanów. Dziś można ją znaleźć niemal na całym świecie, zwłaszcza w restauracjach serwujących tamtejsze kuchnie. Samo słowo sarma wywodzi się z języka tureckiego i oznacza „zawinięty”, co idealnie pasuje do gołąbków z liści winogron. Ten przepis urozmaici Twoje menu, zwłaszcza jeśli szukasz inspiracji na nietypową przekąskę. Będzie w sam raz dla fanów kuchni świata.
Sarma to niewielkie gołąbki z liści winogrona - są znacznie mniejsze od tych znanych z kuchni polskiej i raczej serwuje się je jako przystawkę, a nie danie główne. Ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale warto je zrobić i poznać ich smak. Będą ciekawą propozycją na imprezę ze znajomymi. Gołąbki z naszego przepisu to opcja wegetariańska, ale z przyjemnością sięgną po nie także mięsożercy. Sarma może być przygotowywana na wiele sposobów. Może się różnić w zależności od kraju czy regionu. Nadzienie może być zrobione z mielonego mięsa i ryżu albo z ryżu i warzyw, a całość zawija się w liście winogron, kapusty lub botwinki. Dzięki takiej różnorodności każdy może wybrać swoją ulubioną wersję i przygotować tę przekąskę ze składników, jakie akurat ma do dyspozycji.
Jeśli masz chęć przekonać się, jak smakują gołąbki z liści winogron, zobacz nasz przepis i zrób z nami to egzotyczne i zaskakujące danie dla siebie i swoich bliskich.
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
Obierz ziemniaki i marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce.
Krok 2
10 min
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju z pozostałymi warzywami, następnie dodaj mielony słonecznik i płatki sojowe.
Krok 3
5 min
Dopraw masę pieprzem i przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, następnie dodaj posiekaną pietruszkę i ryż. Całość wymieszaj.
Krok 4
15 min
Oczyść liście winogron i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je z wody i pozostaw wszystko do ostygnięcia.
Krok 5
10 min
Liście winogron wypełnij mieszanką i zawiń tak mocno, jak to możliwe.
Krok 6
30 min
Gołąbki zalej gorącą wodą i gotuj na małym ogniu do czasu, aż płyn odparuje.
Krok 7
10 min
Pod koniec gotowania dodaj olej, paprykę, mąkę, żeby powstał sos.
Krok 1
z
7
Obierz ziemniaki i marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce.
Krok 2
z
7
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju z pozostałymi warzywami, następnie dodaj mielony słonecznik i płatki sojowe.
Krok 3
z
7
Dopraw masę pieprzem i przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, następnie dodaj posiekaną pietruszkę i ryż. Całość wymieszaj.
Krok 4
z
7
Oczyść liście winogron i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je z wody i pozostaw wszystko do ostygnięcia.
Krok 5
z
7
Liście winogron wypełnij mieszanką i zawiń tak mocno, jak to możliwe.
Krok 6
z
7
Gołąbki zalej gorącą wodą i gotuj na małym ogniu do czasu, aż płyn odparuje.
Krok 7
z
7
Pod koniec gotowania dodaj olej, paprykę, mąkę, żeby powstał sos.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0