Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Sarma - gołąbki z liści winogron

Sarma - gołąbki z liści winogron

(0)
1 godz 30 min
Średni

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Ziemniaki
2 
Cebula
1  szklanka
Ryż
trochę
Pietruszka
2  łyżeczek
Olej słonecznikowy
20  g
Mąka
2 
Marchewka
trochę
Pieprz czarny
100  g
Nasiona słonecznika
200  g
Liście winogron
100  g
Płatki sojowe
20  g
Słodka papryka
1  łyżeczka
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7.45 g
Węglowodany
37.65 g
Tłuszcze
8.81 g
Wartość energetyczna
246.8 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sarma to potrawa, która szybko podbija serca miłośników dobrego i oryginalnego jedzenia. Tradycyjnie znana jest w Turcji, Bułgarii, Chorwacji, Grecji, Serbii oraz wielu innych krajach Bliskiego Wschodu i Bałkanów. Dziś można ją znaleźć niemal na całym świecie, zwłaszcza w restauracjach serwujących tamtejsze kuchnie. Samo słowo sarma wywodzi się z języka tureckiego i oznacza „zawinięty”, co idealnie pasuje do gołąbków z liści winogron. Ten przepis urozmaici Twoje menu, zwłaszcza jeśli szukasz inspiracji na nietypową przekąskę. Będzie w sam raz dla fanów kuchni świata.

Sarma to niewielkie gołąbki z liści winogrona - są znacznie mniejsze od tych znanych z kuchni polskiej i raczej serwuje się je jako przystawkę, a nie danie główne. Ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale warto je zrobić i poznać ich smak. Będą ciekawą propozycją na imprezę ze znajomymi. Gołąbki z naszego przepisu to opcja wegetariańska, ale z przyjemnością sięgną po nie także mięsożercy. Sarma może być przygotowywana na wiele sposobów. Może się różnić w zależności od kraju czy regionu. Nadzienie może być zrobione z mielonego mięsa i ryżu albo z ryżu i warzyw, a całość zawija się w liście winogron, kapusty lub botwinki. Dzięki takiej różnorodności każdy może wybrać swoją ulubioną wersję i przygotować tę przekąskę ze składników, jakie akurat ma do dyspozycji.

Jeśli masz chęć przekonać się, jak smakują gołąbki z liści winogron, zobacz nasz przepis i zrób z nami to egzotyczne i zaskakujące danie dla siebie i swoich bliskich.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Obierz ziemniaki i marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju z pozostałymi warzywami, następnie dodaj mielony słonecznik i płatki sojowe.
  • Krok 3

    5 min
    Dopraw masę pieprzem i przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, następnie dodaj posiekaną pietruszkę i ryż. Całość wymieszaj.
  • Krok 4

    15 min
    Oczyść liście winogron i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je z wody i pozostaw wszystko do ostygnięcia.
  • Krok 5

    10 min
    Liście winogron wypełnij mieszanką i zawiń tak mocno, jak to możliwe.
  • Krok 6

    30 min
    Gołąbki zalej gorącą wodą i gotuj na małym ogniu do czasu, aż płyn odparuje.
  • Krok 7

    10 min
    Pod koniec gotowania dodaj olej, paprykę, mąkę, żeby powstał sos.
Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 1 z 7

Obierz ziemniaki i marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 2 z 7

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju z pozostałymi warzywami, następnie dodaj mielony słonecznik i płatki sojowe.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 3 z 7

Dopraw masę pieprzem i przyprawą ZIARENKA SMAKU WINIARY, następnie dodaj posiekaną pietruszkę i ryż. Całość wymieszaj.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 4 z 7

Oczyść liście winogron i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je z wody i pozostaw wszystko do ostygnięcia.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 5 z 7

Liście winogron wypełnij mieszanką i zawiń tak mocno, jak to możliwe.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 6 z 7

Gołąbki zalej gorącą wodą i gotuj na małym ogniu do czasu, aż płyn odparuje.

Sarma - gołąbki z liści winogron

Krok 7 z 7

Pod koniec gotowania dodaj olej, paprykę, mąkę, żeby powstał sos.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Przystawka
  • Tapas
  • Wegańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    1 godz 53 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

    Gołąbki ukraińskie z ziemniakami i kaszą

    1 godz 35 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu