Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gołąbki z ziemniakami
Zobacz film

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
8.7g / 15%
Węglowodany
30.8g / 52%
Tłuszcze
8.4g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Gołąbki z ziemniakami

+

Gołąbki z ziemniakami

Wróć

Gołąbki z ziemniakami

(0)
1 godz
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  liści
Dowolna kapusta (biała, czerwona lub włoska)
600  g
Tłuczone ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia
200  g
Świeży lub mrożony szpinak
2  ząbków
Ząbki czosnku
100  g
Ser gorgonzola lub jakikolwiek inny pleśniowy, np. camembert czy brie
1 
skórka z jednej cytryny
1  pęczek
Natka pietruszki
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Olej rzepakowy lub słonecznikowy
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
trochę
soli i pieprzu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.68 g
Węglowodany
30.78 g
Tłuszcze
8.38 g
Wartość energetyczna
225.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowe potrawy, w tym naleśniki i gołąbki, które można nadziewać, to idealny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Smak gołąbków z ziemniakami znamy z dzieciństwa, ale wtedy jeszcze nikt nie myślał o tym, że to danie zero waste. Nasze babcie i prababcie są mistrzyniami w robieniu gołąbków, a jednocześnie w gospodarowaniu i niemarnowaniu żywności. Dobrze wiedzą, że liście kapusty to świetne sakiewki do wypełnienia tym, co mogłoby się zmarnować. Najpopularniejsze są gołąbki z ryżem czy kaszą, ale czy znacie i jedliście kiedyś gołąbki z ziemniakami? Koniecznie spróbujcie!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekany drobno czosnek.
  • Krok 2

    5 min
    Po chwili dodaj szpinak i smaż do momentu, aż wyparuje z niego woda, ok. 5 min. WSKAZÓWKA: szpinak możemy zamrozić do 12 miesięcy. Wcześniej dobrze jest go uparować, następnie przelać lodowatą wodą i dokładnie odcedzić. Następnie włożyć do strunowych torebek lub foremek na kostki lodu i tak zamrozić.
  • Krok 3

    1 min
    Dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Krok 4

    1 min
    Szpinak wymieszaj dokładnie z ziemniakami. WSKAZÓWKA: wykorzystujemy tłuczone ziemniaki z dnia poprzedniego, które należy przechowywać w szklanym lub porcelanowym naczyniu pod przykryciem, w lodówce.
  • Krok 5

    15 min
    Każdy liść kapusty wypełnij farszem i zawiń na kształt gołąbków, następnie włóż ciasno do naczynia żaroodpornego.
  • Krok 6

    3 min
    W garnuszku podgrzej 500 ml wody z 1 łyżką Bulionu Warzywnego ze słoika Winiary.
  • Krok 7

    5 min
    Zalej gołąbki bulionem, następnie skrusz kawałki sera Gorgonzola na wierzch gołąbków.
  • Krok 8

    25 min
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut pod przykryciem. WSKAZÓWKA: gołąbki można zawekować.
Gołąbki z ziemniakami

Krok 1 z 8

Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekany drobno czosnek.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 2 z 8

Po chwili dodaj szpinak i smaż do momentu, aż wyparuje z niego woda, ok. 5 min. WSKAZÓWKA: szpinak możemy zamrozić do 12 miesięcy. Wcześniej dobrze jest go uparować, następnie przelać lodowatą wodą i dokładnie odcedzić. Następnie włożyć do strunowych torebek lub foremek na kostki lodu i tak zamrozić.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 3 z 8

Dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 4 z 8

Szpinak wymieszaj dokładnie z ziemniakami. WSKAZÓWKA: wykorzystujemy tłuczone ziemniaki z dnia poprzedniego, które należy przechowywać w szklanym lub porcelanowym naczyniu pod przykryciem, w lodówce.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 5 z 8

Każdy liść kapusty wypełnij farszem i zawiń na kształt gołąbków, następnie włóż ciasno do naczynia żaroodpornego.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 6 z 8

W garnuszku podgrzej 500 ml wody z 1 łyżką Bulionu Warzywnego ze słoika Winiary.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 7 z 8

Zalej gołąbki bulionem, następnie skrusz kawałki sera Gorgonzola na wierzch gołąbków.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 8 z 8

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut pod przykryciem. WSKAZÓWKA: gołąbki można zawekować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

    Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

    1 godz 25 min Średni
  • ZAPIEKANKA MAKARONOWA z kurczakiem i szpinakiem

    ZAPIEKANKA MAKARONOWA z kurczakiem i szpinakiem

    58 min Łatwy
  • Szpinak z jajkiem

    Szpinak z jajkiem

    51 min Łatwy
  • Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

    Zapiekanka ze szpinakiem, boczkiem, ziemniakami i serem

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu