Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Gołąbki z ziemniakami

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Gołąbki z ziemniakami

(0)
1 godz
Średni
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  liści
Dowolna kapusta (biała, czerwona lub włoska)
600  g
Tłuczone ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia
200  g
Świeży lub mrożony szpinak
2  ząbków
Ząbki czosnku
100  g
Ser gorgonzola lub jakikolwiek inny pleśniowy, np. camembert czy brie
1 
skórka z jednej cytryny
1  pęczek
Natka pietruszki
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
trochę
Olej rzepakowy lub słonecznikowy
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
trochę
soli i pieprzu
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.8 g
Wartość energetyczna
225.5 kcal
Tłuszcze
8.4 g
Białko
8.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Domowe potrawy, w tym naleśniki i gołąbki, które można nadziewać, to idealny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Smak gołąbków z ziemniakami znamy z dzieciństwa, ale wtedy jeszcze nikt nie myślał o tym, że to danie zero waste. Nasze babcie i prababcie są mistrzyniami w robieniu gołąbków, a jednocześnie w gospodarowaniu i niemarnowaniu żywności. Dobrze wiedzą, że liście kapusty to świetne sakiewki do wypełnienia tym, co mogłoby się zmarnować. Najpopularniejsze są gołąbki z ryżem czy kaszą, ale czy znacie i jedliście kiedyś gołąbki z ziemniakami? Koniecznie spróbujcie!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    5 min
    Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekany drobno czosnek.
  • Krok 2

    5 min
    Po chwili dodaj szpinak i smaż do momentu, aż wyparuje z niego woda, ok. 5 min. WSKAZÓWKA: szpinak możemy zamrozić do 12 miesięcy. Wcześniej dobrze jest go uparować, następnie przelać lodowatą wodą i dokładnie odcedzić. Następnie włożyć do strunowych torebek lub foremek na kostki lodu i tak zamrozić.
  • Krok 3

    1 min
    Dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Krok 4

    1 min
    Szpinak wymieszaj dokładnie z ziemniakami. WSKAZÓWKA: wykorzystujemy tłuczone ziemniaki z dnia poprzedniego, które należy przechowywać w szklanym lub porcelanowym naczyniu pod przykryciem, w lodówce.
  • Krok 5

    15 min
    Każdy liść kapusty wypełnij farszem i zawiń na kształt gołąbków, następnie włóż ciasno do naczynia żaroodpornego.
  • Krok 6

    3 min
    W garnuszku podgrzej 500 ml wody z 1 łyżką Bulionu Warzywnego ze słoika Winiary.
  • Krok 7

    5 min
    Zalej gołąbki bulionem, następnie skrusz kawałki sera Gorgonzola na wierzch gołąbków.
  • Krok 8

    25 min
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut pod przykryciem. WSKAZÓWKA: gołąbki można zawekować.
Gołąbki z ziemniakami

Krok 1 z 8

Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekany drobno czosnek.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 2 z 8

Po chwili dodaj szpinak i smaż do momentu, aż wyparuje z niego woda, ok. 5 min. WSKAZÓWKA: szpinak możemy zamrozić do 12 miesięcy. Wcześniej dobrze jest go uparować, następnie przelać lodowatą wodą i dokładnie odcedzić. Następnie włożyć do strunowych torebek lub foremek na kostki lodu i tak zamrozić.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 3 z 8

Dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 4 z 8

Szpinak wymieszaj dokładnie z ziemniakami. WSKAZÓWKA: wykorzystujemy tłuczone ziemniaki z dnia poprzedniego, które należy przechowywać w szklanym lub porcelanowym naczyniu pod przykryciem, w lodówce.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 5 z 8

Każdy liść kapusty wypełnij farszem i zawiń na kształt gołąbków, następnie włóż ciasno do naczynia żaroodpornego.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 6 z 8

W garnuszku podgrzej 500 ml wody z 1 łyżką Bulionu Warzywnego ze słoika Winiary.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 7 z 8

Zalej gołąbki bulionem, następnie skrusz kawałki sera Gorgonzola na wierzch gołąbków.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 8 z 8

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut pod przykryciem. WSKAZÓWKA: gołąbki można zawekować.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Najlepsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na gołąbki tradycyjne

    Przepis na gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki bez zawijania

    Gołąbki bez zawijania

    1 godz 20 min Łatwy
  • Gołąbki inaczej

    Gołąbki inaczej

    1 godz 41 min Łatwy
  • Gołąbki z młodej kapusty

    Gołąbki z młodej kapusty

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu