Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki z ziemniakami

(0)
1 godz
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10  liści
Dowolna kapusta (biała, czerwona lub włoska)
600  g
Tłuczone ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia
200  g
Świeży lub mrożony szpinak
2  ząbków
Ząbki czosnku
100  g
Ser gorgonzola lub jakikolwiek inny pleśniowy, np. camembert czy brie
1 
skórka z jednej cytryny
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Olej rzepakowy lub słonecznikowy
1  szczypta
Gałka muszkatołowa
trochę
soli i pieprzu

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.68 g
Węglowodany
30.78 g
Tłuszcze
8.38 g
Wartość energetyczna
225.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
5 min
Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekany drobno czosnek.
Krok 2
5 min
Po chwili dodaj szpinak i smaż do momentu, aż wyparuje z niego woda, ok. 5 min. WSKAZÓWKA: szpinak możemy zamrozić do 12 miesięcy. Wcześniej dobrze jest go uparować, następnie przelać lodowatą wodą i dokładnie odcedzić. Następnie włożyć do strunowych torebek lub foremek na kostki lodu i tak zamrozić.
Krok 3
1 min
Dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 4
1 min
Szpinak wymieszaj dokładnie z ziemniakami. WSKAZÓWKA: wykorzystujemy tłuczone ziemniaki z dnia poprzedniego, które należy przechowywać w szklanym lub porcelanowym naczyniu pod przykryciem, w lodówce.
Krok 5
15 min
Każdy liść kapusty wypełnij farszem i zawiń na kształt gołąbków, następnie włóż ciasno do naczynia żaroodpornego.
Krok 6
3 min
W garnuszku podgrzej 500 ml wody z 1 łyżką Bulionu Warzywnego ze słoika Winiary.
Krok 7
5 min
Zalej gołąbki bulionem, następnie skrusz kawałki sera Gorgonzola na wierzch gołąbków.
Krok 8
25 min
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut pod przykryciem. WSKAZÓWKA: gołąbki można zawekować.
Gołąbki z ziemniakami

Krok 1 z 8

Na patelni rozgrzej olej, następnie dodaj posiekany drobno czosnek.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 2 z 8

Po chwili dodaj szpinak i smaż do momentu, aż wyparuje z niego woda, ok. 5 min. WSKAZÓWKA: szpinak możemy zamrozić do 12 miesięcy. Wcześniej dobrze jest go uparować, następnie przelać lodowatą wodą i dokładnie odcedzić. Następnie włożyć do strunowych torebek lub foremek na kostki lodu i tak zamrozić.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 3 z 8

Dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 4 z 8

Szpinak wymieszaj dokładnie z ziemniakami. WSKAZÓWKA: wykorzystujemy tłuczone ziemniaki z dnia poprzedniego, które należy przechowywać w szklanym lub porcelanowym naczyniu pod przykryciem, w lodówce.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 5 z 8

Każdy liść kapusty wypełnij farszem i zawiń na kształt gołąbków, następnie włóż ciasno do naczynia żaroodpornego.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 6 z 8

W garnuszku podgrzej 500 ml wody z 1 łyżką Bulionu Warzywnego ze słoika Winiary.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 7 z 8

Zalej gołąbki bulionem, następnie skrusz kawałki sera Gorgonzola na wierzch gołąbków.

Gołąbki z ziemniakami

Krok 8 z 8

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut pod przykryciem. WSKAZÓWKA: gołąbki można zawekować.

Domowe potrawy, w tym naleśniki i gołąbki, które można nadziewać, to idealny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Smak gołąbków z ziemniakami znamy z dzieciństwa, ale wtedy jeszcze nikt nie myślał o tym, że to danie zero waste. Nasze babcie i prababcie są mistrzyniami w robieniu gołąbków, a jednocześnie w gospodarowaniu i niemarnowaniu żywności. Dobrze wiedzą, że liście kapusty to świetne sakiewki do wypełnienia tym, co mogłoby się zmarnować. Najpopularniejsze są gołąbki z ryżem czy kaszą, ale czy znacie i jedliście kiedyś gołąbki z ziemniakami? Koniecznie spróbujcie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
8.7g / 15%
Węglowodany
30.8g / 52%
Tłuszcze
8.4g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha