Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki z młodej kapusty

0
46 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula
4.4 kg
Kapusta biała
2 torebek
Ryż biały
50 dag
Mięso mielone
10 dag
Margaryna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
150.6 kcal
Węglowodany
21.06 g
Białko
8.44 g
Tłuszcze
4.57 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

46 min
Krok 1
10 min
Kapustę sparzyć w dużej ilości osolonej wody i delikatnie zdjąć liść po liściu.
Krok 2
10 min
Ryż ugotować i lekko przestudzić do ryżu dodać mielone mięso i cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na margarynie.
Krok 3
10 min
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przygotowany farsz kłaść na sparzonych liściach i zwijać małe gołąbki.
Krok 4
15 min
Przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać do 3/4 wysokości osoloną wodą do garnka dosypać kilka ziaren czarnego pieprzu i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty o tej porze roku gołąbki gotują się bardzo szybko.
Krok 5
1 min
Ugotowane gołąbki podawać z dowolnym sosem, ale ja najbardziej lubię z pomidorowym.
Gołąbki z młodej kapusty

Krok 1 z 5

Kapustę sparzyć w dużej ilości osolonej wody i delikatnie zdjąć liść po liściu.

Gołąbki z młodej kapusty

Krok 2 z 5

Ryż ugotować i lekko przestudzić do ryżu dodać mielone mięso i cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na margarynie.

Gołąbki z młodej kapusty

Krok 3 z 5

Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przygotowany farsz kłaść na sparzonych liściach i zwijać małe gołąbki.

Gołąbki z młodej kapusty

Krok 4 z 5

Przygotowane gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać do 3/4 wysokości osoloną wodą do garnka dosypać kilka ziaren czarnego pieprzu i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty o tej porze roku gołąbki gotują się bardzo szybko.

Gołąbki z młodej kapusty

Krok 5 z 5

Ugotowane gołąbki podawać z dowolnym sosem, ale ja najbardziej lubię z pomidorowym.

Gołąbki z młodej kapusty to danie idealne na wiosnę, kiedy sezon na młodą kapustę trwa w pełni. Farsz na gołąbki przyrządzamy z ryżu, mięsa mielonego, przypraw i cebuli podsmażanej na margarynie. Gołąbki z młodej kapusty gotują się stosunkowo szybko. Gotowe podawaj z sosem pomidorowym.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika