Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kresowe gołąbki z ziemniakami

0
120 min
Średni

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
2 
Jajko
2 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
1 łyżka
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 g
Liść laurowy
2 g
Ziele angielskie mielone
1 główka
Kapusta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.36 g
Węglowodany
49.67 g
Wartość energetyczna
292.76 kcal
Tłuszcze
6.43 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
15 min
Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, takich jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru soku.
Krok 2
15 min
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć na maśle i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Krok 3
15 min
Kapustę umyć, wykroić głąb i przełożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut, wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście.
Krok 4
15 min
Na liść kapusty kłaść po porcji farszu ziemniaczanego, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia.
Krok 5
60 min
Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Kostkę bulionu drobiowego Winiary rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i wlać do rondla z gołąbkami. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Gołąbki z ziemniakami podawać z gęstą wiejską śmietaną, wysmażonym boczkiem, duszoną cebulą lub z sosem pieczeniowym Winiary.
Kresowe gołąbki z ziemniakami

Krok 1 z 5

Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, takich jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru soku.

Kresowe gołąbki z ziemniakami

Krok 2 z 5

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć na maśle i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i dokładnie wymieszać.

Kresowe gołąbki z ziemniakami

Krok 3 z 5

Kapustę umyć, wykroić głąb i przełożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut, wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście.

Kresowe gołąbki z ziemniakami

Krok 4 z 5

Na liść kapusty kłaść po porcji farszu ziemniaczanego, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia.

Kresowe gołąbki z ziemniakami

Krok 5 z 5

Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Kostkę bulionu drobiowego Winiary rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i wlać do rondla z gołąbkami. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Gołąbki z ziemniakami podawać z gęstą wiejską śmietaną, wysmażonym boczkiem, duszoną cebulą lub z sosem pieczeniowym Winiary.

Moi pradziadkowie przesiedleni z rodzinnego Podola na Dolny Śląsk przywieźli ze sobą wiele tradycji, również kulinarnych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika