Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kresowe gołąbki z ziemniakami
Dodaj do CookBook

Kresowe gołąbki z ziemniakami

(0)
2 godz
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agiatis
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  g
Bulion Drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
1  kg
Ziemniaki
2 
Jajko
2 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Masło
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1  g
Liść laurowy
2  g
Ziele angielskie mielone
1  główka
Kapusta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
49.7 g
Wartość energetyczna
292.8 kcal
Tłuszcze
6.4 g
Białko
13.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Moi pradziadkowie przesiedleni z rodzinnego Podola na Dolny Śląsk przywieźli ze sobą wiele tradycji, również kulinarnych. Ten przepis na gołąbki jest w mojej rodzinie od pokoleń. Idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad.

Przygotowanie

120 min
  • Krok 1

    15 min
    Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, takich jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru soku.
  • Krok 2

    15 min
    Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć na maśle i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i dokładnie wymieszać.
  • Krok 3

    15 min
    Kapustę umyć, wykroić głąb i przełożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut, wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście.
  • Krok 4

    15 min
    Na liść kapusty kłaść po porcji farszu ziemniaczanego, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia.
  • Krok 5

    60 min
    Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Kostkę bulionu drobiowego Winiary rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i wlać do rondla z gołąbkami. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Gołąbki z ziemniakami podawać z gęstą wiejską śmietaną, wysmażonym boczkiem, duszoną cebulą lub z sosem pieczeniowym Winiary.
Kresowe gołąbki z ziemniakami

Krok 1 z 5

Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki, takich jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przełożyć na sitko i odcedzić z nadmiaru soku.

Kresowe gołąbki z ziemniakami

Krok 2 z 5

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, usmażyć na maśle i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy ziemniaczanej dodać jajka i dokładnie wymieszać.

Kresowe gołąbki z ziemniakami

Krok 3 z 5

Kapustę umyć, wykroić głąb i przełożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut, wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście.

Kresowe gołąbki z ziemniakami

Krok 4 z 5

Na liść kapusty kłaść po porcji farszu ziemniaczanego, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia.

Kresowe gołąbki z ziemniakami

Krok 5 z 5

Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Kostkę bulionu drobiowego Winiary rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i wlać do rondla z gołąbkami. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Gołąbki z ziemniakami podawać z gęstą wiejską śmietaną, wysmażonym boczkiem, duszoną cebulą lub z sosem pieczeniowym Winiary.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Sylwia

Tradycyjnie w moim rodzinnym domu farsz ziemniaczany zawijano w liście kiszonej kapusty. Kapusta była kiszona razem z antonówkami lub z szarą renetą.
Anonim (niezweryfikowany) 12/01/2023-02:54 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/18/2024-05:00 CET
Dziękujemy za podpowiedź. Takie rodzinne receptury są na wagę złota 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Brak informacji o alergenach
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Lunch
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu