Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami
90min
Średni
10 liści
Kapusta
2 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
500 g
Mięso mielone wieprzowe
1 szklanka
Kasza bulgur
500 ml
Przecier pomidorowy
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 l
Kostka do smaku drobiowa
1
Cebula
2 liści
Liść laurowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Oliwa
5
Ziele angielskie
1 łyżeczka
Pieprz czarny
0.5 łyżeczka
Tymianek suszony
.
Wartości odżywcze
Białko
15.26 g
Węglowodany
27.53 g
Tłuszcze
14.9 g
Wartość energetyczna
296.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
Liście kapusty sparz we wrzątku, aby lekko zmiękły, a następnie pozbądź się z nich twardych części.
Krok 2
10 min
Cebulę posiekaj w kostkę i obsmaż na oliwie.
Krok 3
3 min
Mielone mięso wymieszaj z obsmażoną i wystudzoną cebulą oraz 1 łyżką przyprawy Maggi.
Krok 4
6 min
Kaszę bulgur gotuj we wrzątku przez ok. 3 min, następnie odcedź i wystudź, dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Farsz wykładaj na liście w niewielkich porcjach, dokładnie zwijając gołąbki.
Krok 6
2 min
Pozostałe liście kapusty ułóż na dnie garnka, a na nich zawinięte gołąbki.
Krok 7
3 min
Całość zalej bulionem, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy.
Krok 8
1 min
Dopraw przyprawą Maggi, tymiankiem, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach oraz listkiem laurowym
Krok 9
45 min
Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 30-45 min.
Danie, które idealnie sprawdzi się na jesienno-zimowe chłody. W naszej wersji zamiast ryżu użyliśmy kaszy bulgur. Pyszne i pożywne!
Komentarze 0