Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Danie, które idealnie sprawdzi się na jesienno-zimowe chłody. W naszej wersji zamiast ryżu użyliśmy kaszy bulgur. Pyszne i pożywne!
Przygotowanie
90 min
Krok 1
10 min
Liście kapusty sparz we wrzątku, aby lekko zmiękły, a następnie pozbądź się z nich twardych części.
Krok 2
10 min
Cebulę posiekaj w kostkę i obsmaż na oliwie.
Krok 3
3 min
Mielone mięso wymieszaj z obsmażoną i wystudzoną cebulą oraz 1 łyżką przyprawy Maggi.
Krok 4
6 min
Kaszę bulgur gotuj we wrzątku przez ok. 3 min, następnie odcedź i wystudź, dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Farsz wykładaj na liście w niewielkich porcjach, dokładnie zwijając gołąbki.
Krok 6
2 min
Pozostałe liście kapusty ułóż na dnie garnka, a na nich zawinięte gołąbki.
Krok 7
3 min
Całość zalej bulionem, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy.
Krok 8
1 min
Dopraw przyprawą Maggi, tymiankiem, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach oraz listkiem laurowym
Krok 9
45 min
Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 30-45 min.
Krok 1
z
9
Liście kapusty sparz we wrzątku, aby lekko zmiękły, a następnie pozbądź się z nich twardych części.
Krok 2
z
9
Cebulę posiekaj w kostkę i obsmaż na oliwie.
Krok 3
z
9
Mielone mięso wymieszaj z obsmażoną i wystudzoną cebulą oraz 1 łyżką przyprawy Maggi.
Krok 4
z
9
Kaszę bulgur gotuj we wrzątku przez ok. 3 min, następnie odcedź i wystudź, dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
z
9
Farsz wykładaj na liście w niewielkich porcjach, dokładnie zwijając gołąbki.
Krok 6
z
9
Pozostałe liście kapusty ułóż na dnie garnka, a na nich zawinięte gołąbki.
Krok 7
z
9
Całość zalej bulionem, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy.
Krok 8
z
9
Dopraw przyprawą Maggi, tymiankiem, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach oraz listkiem laurowym
Krok 9
z
9
Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 30-45 min.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0