Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

0
90 min
Średni

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 liści
Kapusta
2 łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
500 g
Mięso mielone wieprzowe
1 szklanka
Kasza bulgur
500 ml
Przecier pomidorowy
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 l
Kostka do smaku drobiowa
1 
Cebula
2 liści
Liść laurowy
1 trochę
Sól
1 trochę
Oliwa
5 
Ziele angielskie
1 łyżeczka
Pieprz czarny
0.5 łyżeczka
Tymianek suszony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
2372.21 kcal
Węglowodany
220.23 g
Białko
122.12 g
Tłuszcze
119.17 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
Liście kapusty sparz we wrzątku, aby lekko zmiękły, a następnie pozbądź się z nich twardych części.
Krok 2
10 min
Cebulę posiekaj w kostkę i obsmaż na oliwie.
Krok 3
3 min
Mielone mięso wymieszaj z obsmażoną i wystudzoną cebulą oraz 1 łyżką przyprawy Maggi.
Krok 4
6 min
Kaszę bulgur gotuj we wrzątku przez ok. 3 min, następnie odcedź i wystudź, dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
10 min
Farsz wykładaj na liście w niewielkich porcjach, dokładnie zwijając gołąbki.
Krok 6
2 min
Pozostałe liście kapusty ułóż na dnie garnka, a na nich zawinięte gołąbki.
Krok 7
3 min
Całość zalej bulionem, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy.
Krok 8
1 min
Dopraw przyprawą Maggi, tymiankiem, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach oraz listkiem laurowym
Krok 9
45 min
Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 30-45 min.
Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 1 z 9

Liście kapusty sparz we wrzątku, aby lekko zmiękły, a następnie pozbądź się z nich twardych części.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 2 z 9

Cebulę posiekaj w kostkę i obsmaż na oliwie.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 3 z 9

Mielone mięso wymieszaj z obsmażoną i wystudzoną cebulą oraz 1 łyżką przyprawy Maggi.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 4 z 9

Kaszę bulgur gotuj we wrzątku przez ok. 3 min, następnie odcedź i wystudź, dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 5 z 9

Farsz wykładaj na liście w niewielkich porcjach, dokładnie zwijając gołąbki.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 6 z 9

Pozostałe liście kapusty ułóż na dnie garnka, a na nich zawinięte gołąbki.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 7 z 9

Całość zalej bulionem, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 8 z 9

Dopraw przyprawą Maggi, tymiankiem, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach oraz listkiem laurowym

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 9 z 9

Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 30-45 min.

Danie, które idealnie sprawdzi się na jesienno-zimowe chłody. W naszej wersji zamiast ryżu użyliśmy kaszy bulgur. Pyszne i pożywne!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika