Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

(0)
1 godz 30 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10  liści
Kapusta
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
500  g
Mięso mielone wieprzowe
1  szklanka
Kasza bulgur
500  ml
Przecier pomidorowy
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1  kostka
Kostka do smaku drobiowa
1 
Cebula
2  liści
Liść laurowy
trochę
Sól
trochę
Oliwa
1  łyżeczka
Pieprz czarny
0.5  łyżeczka
Tymianek suszony
0.25  łyżeczka
Ziele angielskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
15.02 g
Węglowodany
25.77 g
Tłuszcze
14.27 g
Wartość energetyczna
282.82 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Danie, które idealnie sprawdzi się na jesienno-zimowe chłody. W naszej wersji zamiast ryżu użyliśmy kaszy bulgur. Pyszne i pożywne!

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    10 min
    Liście kapusty sparz we wrzątku, aby lekko zmiękły, a następnie pozbądź się z nich twardych części.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę posiekaj w kostkę i obsmaż na oliwie.
  • Krok 3

    3 min
    Mielone mięso wymieszaj z obsmażoną i wystudzoną cebulą oraz 1 łyżką przyprawy Maggi.
  • Krok 4

    6 min
    Kaszę bulgur gotuj we wrzątku przez ok. 3 min, następnie odcedź i wystudź, dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    10 min
    Farsz wykładaj na liście w niewielkich porcjach, dokładnie zwijając gołąbki.
  • Krok 6

    2 min
    Pozostałe liście kapusty ułóż na dnie garnka, a na nich zawinięte gołąbki.
  • Krok 7

    3 min
    Całość zalej bulionem, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy.
  • Krok 8

    1 min
    Dopraw przyprawą Maggi, tymiankiem, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach oraz listkiem laurowym
  • Krok 9

    45 min
    Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 30-45 min.
Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 1 z 9

Liście kapusty sparz we wrzątku, aby lekko zmiękły, a następnie pozbądź się z nich twardych części.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 2 z 9

Cebulę posiekaj w kostkę i obsmaż na oliwie.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 3 z 9

Mielone mięso wymieszaj z obsmażoną i wystudzoną cebulą oraz 1 łyżką przyprawy Maggi.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 4 z 9

Kaszę bulgur gotuj we wrzątku przez ok. 3 min, następnie odcedź i wystudź, dodaj do mięsa. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 5 z 9

Farsz wykładaj na liście w niewielkich porcjach, dokładnie zwijając gołąbki.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 6 z 9

Pozostałe liście kapusty ułóż na dnie garnka, a na nich zawinięte gołąbki.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 7 z 9

Całość zalej bulionem, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy.

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 8 z 9

Dopraw przyprawą Maggi, tymiankiem, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach oraz listkiem laurowym

Gołąbki z kaszą bulgur i pomidorami

Krok 9 z 9

Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 30-45 min.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

    1 godz 53 min Łatwy
  • Gołąbki wegetariańskie z kaszą jaglaną i pieczarkami

    1 godz 15 min Łatwy
  • Pieczone gołąbki z resztkami warzyw w stylu azjatyckim, w sosie pomidorowym

    1 godz 25 min Średni
  • Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu