Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kapusta włoska powinna być na tyle miękka i elastyczna, że nie trzeba jej parzyć. Wystarczy oddzielić liście od głąba i delikatnie obciąć nożem zgrubiałe części, tak aby nie uszkodzić liścia. Przygotuj około 10 najładniejszych liści do zawinięcia gołąbków, kilkoma liśćmi wyłóż dno garnka, a kilka zostaw do przykrycia gołąbków.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudź.
Kostki bulionowe rozpuść w dwóch szklankach wrzątku.
Mięso wymieszaj z wystudzonym ryżem, posiekanym koperkiem i startą na tarce cebulką oraz dopraw porządnie solą i pieprzem.
Zawijaj gołąbki i ciasno układaj je w garnku. Następnie zalej bulionem grzybowym, dodaj ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i suszone warzywa. Przykryj gołąbki liśćmi kapusty i dopełnij garnek wodą tak, aby przykryła całość.
Gołąbki gotuj na bardzo małym ogniu przez około 60 minut od zagotowania się wody. Podawaj z sosem pomidorowym i dowolnymi dodatkami.