Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

0
113 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Mięso mielone z indyka
1 szklanka
Ryż biały
1 
Kapusta włoska
2 łyżek
Koperek
1 
Cebula
5 kulek
Ziele angielskie całe
3 
Liść laurowy
5 kulek
Pieprz czarny
2 łyżek
WINIARY Ziarenka smaku uniwersalne
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
24.12 g
Węglowodany
21.12 g
Tłuszcze
8.27 g
Wartość energetyczna
246.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

113 min
Krok 1
10 min
Kapusta włoska powinna być na tyle miękka i elastyczna, że nie trzeba jej parzyć. Wystarczy oddzielić liście od głąba i delikatnie obciąć nożem zgrubiałe części, tak aby nie uszkodzić liścia. Przygotuj około 10 najładniejszych liści do zawinięcia gołąbków, kilkoma liśćmi wyłóż dno garnka, a kilka zostaw do przykrycia gołąbków.
Krok 2
15 min
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudź.
Krok 3
3 min
Kostki bulionowe rozpuść w dwóch szklankach wrzątku.
Krok 4
5 min
Mięso wymieszaj z wystudzonym ryżem, posiekanym koperkiem i startą na tarce cebulką oraz dopraw porządnie solą i pieprzem.
Krok 5
15 min
Zawijaj gołąbki i ciasno układaj je w garnku. Następnie zalej bulionem grzybowym, dodaj ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i suszone warzywa. Przykryj gołąbki liśćmi kapusty i dopełnij garnek wodą tak, aby przykryła całość.
Krok 6
65 min
Gołąbki gotuj na bardzo małym ogniu przez około 60 minut od zagotowania się wody. Podawaj z sosem pomidorowym i dowolnymi dodatkami.
Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

Krok 1 z 6

Kapusta włoska powinna być na tyle miękka i elastyczna, że nie trzeba jej parzyć. Wystarczy oddzielić liście od głąba i delikatnie obciąć nożem zgrubiałe części, tak aby nie uszkodzić liścia. Przygotuj około 10 najładniejszych liści do zawinięcia gołąbków, kilkoma liśćmi wyłóż dno garnka, a kilka zostaw do przykrycia gołąbków.

Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

Krok 2 z 6

Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudź.

Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

Krok 3 z 6

Kostki bulionowe rozpuść w dwóch szklankach wrzątku.

Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

Krok 4 z 6

Mięso wymieszaj z wystudzonym ryżem, posiekanym koperkiem i startą na tarce cebulką oraz dopraw porządnie solą i pieprzem.

Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

Krok 5 z 6

Zawijaj gołąbki i ciasno układaj je w garnku. Następnie zalej bulionem grzybowym, dodaj ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i suszone warzywa. Przykryj gołąbki liśćmi kapusty i dopełnij garnek wodą tak, aby przykryła całość.

Delikatne gołąbki z mięsem z indyka i ryżem

Krok 6 z 6

Gołąbki gotuj na bardzo małym ogniu przez około 60 minut od zagotowania się wody. Podawaj z sosem pomidorowym i dowolnymi dodatkami.

Gołąbki z mięsem z indyka i ryżem są dużo delikatniejsze niż ich tradycyjny odpowiednik. Dzięki temu idealnie nadają się na obiad dla dzieci, a i dorosłym powinny przypaść do gustu. Dzięki odpowiedniemu doborowi przypraw, wydobędziemy z gołąbków to, co najlepsze. Tradycyjny, polski obiad w nowoczesnym wydaniu! Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika